Vader en zoon over zakgeld

Wanneer start je met zakgeld geven?

Wanneer je je kind zakgeld geeft, geef je je kind verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Je kind is zelf verantwoordelijk voor het geld en mag kiezen waar hij of zij het aan uitgeeft.

Omgaan met geld

Door te beginnen met een klein bedrag aan zakgeld, ervaart je kind hoe omgaan met geld werkt. Zo leert je kind stapsgewijs de waarde van geld kennen. Hij of zij moet nog leren dat je het maar één keer uit kan geven. Koop je meteen iets, dan heb je later niets meer. Je kind leert zo dat je moet sparen om iets groots te kunnen kopen. Door deze ervaring komt je kind later minder snel in financiële problemen. Je leert je kind financieel zelfredzaam te worden.

Waarom geven ouders geen zakgeld?

Wis je dat 31% van de kinderen in Nederland geen zakgeld krijgt? Een reden van ouders om geen zakgeld te geven, is dat het kind geen zakgeld nodig heeft want als hij of zij iets wil, betalen de ouders het wel. Nog een reden dat een kind geen zakgeld krijgt, is dat ouders aangeven dat het kind nog niet met geld bezig is. Tot slot geven ouders aan dat het kind de waarde van geld nog niet door heeft.

Bron: Nibud Kinderonderzoek 2018

Direct aan de slag

Vraagt je kind naar zakgeld? Negeer deze behoefte niet en ga het gesprek aan. Ontdek samen met je kind Rabo PinPin om hem of haar spelenderwijs en veilig meer te leren over geld.
PinPin de coolste zakgeld app

Meer tips over zakgeld?

Op jonge leeftijd verstandig leren omgaan met geld, is belangrijk voor later. Als ouder is het soms lastig om hierin juiste keuzes te maken. Lees onze tips voor ouders over zakgeld in de Zakgeldhulp voor ouders in Rabo PinPin, de coolste zakgeld-app.

PinPin in de Play Store PinPin in de App store