Man zit op trap

Wat kost een studie voor mijn kind eigenlijk?

Studeren kan in allerlei vormen en op verschillende niveaus. Maar één ding is altijd hetzelfde: het kost geld. Veel geld. Logisch dus dat het merendeel van de ouders geld opzij zet voor de studie van hun kinderen. Maar over hoeveel geld hebben we het dan?

Alles op een rij

Om je een goed beeld te geven van de studiekosten, hebben wij ze voor je op een rijt gezet. Want pas als je weet wat iets kost, kun je gaan sparen. Met deze kosten moet je tijdens de studie rekening gaan houden:

Collegegeld en studiemateriaal€ 12.500
Op kamers gaan€ 20.000
Zorgverzekering€ 5.100
Totaal€ 37.600

Aan de slag

Om ervoor te zorgen dat je kind later heeft wat jij denkt dat belangrijk is, kun je nu stappen zetten. En je hebt maar drie stappen nodig om te bepalen wat het spaarbedrag wordt:

  1. Bepaal waarvoor je wilt sparen en wat het kost. Dit totaalbedrag is de basis voor de volgende stappen.
  2. Denk na hoeveel tijd je hebt om tot dat bedrag te komen. Gaat het bijvoorbeeld om 10, 15 of 18 jaar? En hoeveel maanden zou dat zijn?
  3. Maak je berekening: deel jouw totaalbedrag door het aantal maanden. Dan weet je precies hoeveel je elk maand opzij moet zetten.

Zo’n som kan er bijvoorbeeld zo uitzien: € 37.600 / 192 maanden = € 195,83 per maand. Heb je wat hulp nodig? Bekijk dan onze infographic of ga aan de slag met de KidsSpaarwijzer. Bedenk je ook altijd of je zo’n bedrag kunt missen als je kijkt naar je maandelijkse inkomsten (zoals salaris en kinderbijslag) en vaste lasten (zoals je hypotheek en verzekeringen).

Ga naar de Rabo KidsSpaarwijzer Meer over de Rabo RegenboogRekening

Bekijk de Infographic (PDF)

Overzicht is voor slim sparen onmisbaar. Met een aparte spaarrekening voor je kind zorg je daar gemakkelijk voor. Wil je daarmee beginnen? Dan is de gratis Rabo RegenboogRekening misschien wat je zoekt. Je kind krijgt er een leuk welkomstcadeau bij.

Direct openen