Man zit op trap

Wat kost een studie voor mijn kind eigenlijk?

Studeren kan in allerlei vormen en op verschillende niveaus. Maar één ding is altijd hetzelfde: het kost geld. Veel geld. Logisch dus dat het merendeel van de sparende ouders geld opzijzet voor de studie van hun kinderen. Maar over hoeveel geld hebben we het dan?

Alles op een rij

Om je een goed beeld te geven van de studiekosten, hebben wij ze voor je op een rijtje gezet. Want pas als je weet wat iets kost, kun je gaan sparen. Met deze kosten moet je tijdens de studie rekening gaan houden:


Collegegeld en studiemateriaal€ 12.500
Op kamers gaan€ 20.000
Zorgverzekering€ 5.100
Totaal€ 37.600

Aan de slag

 Om ervoor te zorgen dat je kind later heeft wat jij denkt dat belangrijk is, kun je nu goede stappen zetten. En je hebt maar drie stappen nodig om te bepalen wat het spaarbedrag wordt:

  1. Bepaal waarvoor je wilt sparen en wat het kost. Dit totaalbedrag is de basis voor de volgende stappen. 
  2. Denk na hoeveel tijd je hebt om tot dat bedrag te komen. Gaat het bijvoorbeeld om 10, 15 of 18 jaar? En hoeveel maanden zou dat dan zijn? 
  3. Maak je berekening: deel jouw totaalbedrag door het aantal maanden. Dan weet je precies hoeveel je elk maand opzij moet zetten.

Zo’n som kan er bijvoorbeeld zo uitzien: € 37.600 / 192 maanden = € 195,83 per maand. Heb je wat hulp nodig? Bekijk onze infographic dan of ga aan de slag met de KidsSpaarwijzer. Bedenk je ook altijd of je zo’n bedrag kunt missen als je kijkt naar je maandelijkse inkomsten (zoals salaris en kinderbijslag) en vaste lasten (zoals je hypotheek en verzekeringen).

Wil jij weten hoe jíj handig kunt sparen? Gebruik onze KidsSpaarwijzer. Wil je meteen aan de slag gaan? Kijk dan eens naar de Rabo RegenboogRekening.

Gebruik de KidsSpaarwijzer

Overzicht is voor slim sparen onmisbaar. Met een aparte spaarrekening voor je kind zorg je daar gemakkelijk voor. Wil je daarmee beginnen? Dan is de gratis Rabo RegenboogRekening misschien wat je zoekt. Je kind krijgt er ook nog een leuk welkomstcadeau bij.