Woordenlijst

Uitleg van allerlei bankwoorden

A-F

Aandelen

Aandelen zijn kleine stukjes eigendomsbewijs van een bedrijf. Koop je bijvoorbeeld een aandeel van KPN, dan word je voor een stukje eigenaar van KPN. Als het goed gaat met het bedrijf, wordt het aandeel meestal meer waard. Gaat het slecht, dan wordt het aandeel minder waard.

Aansprakelijkheidsverzekering

Soms maak je per ongeluk spullen van iemand anders kapot. Deze schade wordt gedekt via een aansprakelijkheidsverzekering. Ook schade die wordt veroorzaakt door je huis, kinderen, logees of huisdieren is verzekerd, net als letselschade.

Afschrijving

Bij een afschrijving wordt er geld van je rekening afgehaald. Het is een betaling waarbij geld van jouw rekening naar een andere rekening verhuist.

Annuïtaire hypotheek

Een geldlening voor de aankoop van een huis waarvan je elke maand een stukje terugbetaalt. Bij een annuïtaire hypotheek betaal je aan aflossing en rente samen elke maand hetzelfde bedrag. Zo weet je over de hele looptijd hoe hoog de kosten voor je huis zijn.

Automatisch sparen

Vind je het handig om elke maand een vast bedrag te sparen? Dan is automatisch sparen misschien iets voor jou. Dan kun je bijvoorbeeld instellen dat we op elke 27ste van elke maand € 100 van je betaalrekening naar je spaarrekening overboeken. Met automatisch sparen kun je stoppen wanneer je wilt.

Automatische incasso

Het abonnement van je telefoon of sportvereniging betaal je waarschijnlijk met een automatische incasso. Het bedrijf of de sportclub haalt zelf elke maand het geld van je rekening. Als het goed is, heb je vooraf aangegeven dat je dat oké vindt.

Beleggen

Beleggen betekent geld stoppen in bedrijven of bijvoorbeeld grondstoffen met als doel om geld te verdienen. Als de bedrijven en grondstoffen waarin je belegt meer geld waard worden, kun je ze verkopen en heb je geld verdiend.

Berichten

Dit jouw persoonlijke brievenbus in Rabo Internetbankieren. Hier sturen we af en toe informatie naartoe die alleen voor jou bestemd is.

Betaallimiet

Een betaallimiet is het maximumbedrag dat je per dag of per week van je rekening mag pinnen.

Bruto maandsalaris

Dit is je salaris waar nog een deel van wordt ingehouden. Het bedrag dat je betaalt aan loonbelastingen, verzekeringen en pensioengeld krijg je namelijk niet als netto salaris uitgekeerd.

Contactloos betalen

Je kunt op steeds meer plekken betalen met een chip of sticker op je telefoon of bankpas. Je hebt dan geen contant geld of pincode meer nodig. Je kunt voor de veiligheid zelf instellen dat alleen kleine bedragen worden afgeschreven.

Credit

Credit is het tegenovergestelde van debet. Het bedrag dat je credit staat, sta je in de plus op je bankrekening.

Creditcard

Een creditcard is een pasje met een code van zestien cijfers. Daarmee kun je aankopen doen die je de volgende maand pas betaalt. Een creditcard kun je bijna overal ter wereld gebruiken. Daarom is een creditcard handig als je wilt betalen op internet of in het buitenland.

Debet

Debet betekent schuld. Het bedrag dat je in de min staat op je bankrekening, sta je dus debet.

Deposito

Een deposito is een rekening waarop je spaargeld kunt vastzetten. Je krijgt meestal een hogere rente dan bij Rabo InternetSparen, maar je kunt het geld niet tussendoor opnemen. Je kunt kiezen om het geld tussen de 1 en 30 jaar vast te zetten. 

Depositogarantiestelsel

Heb je een spaarrekening of deposito bij een bank die opeens failliet gaat? Als de bank valt onder het depositogarantiestelsel, dan is je geld tot € 100.000 veilig. De Nederlandse staat betaalt je spaargeld dan terug. De Rabobank valt onder het depositogarantiestelsel.

DoelSparen

Met Rabo DoelSparen kun je sparen voor later, bijvoorbeeld voor de studie van je kind. Je kiest welk bedrag je over bijvoorbeeld twinting jaar bij elkaar gespaard wilt hebben. De rekenhulp bepaalt welk bedrag je dan elke maand zou moeten sparen.

Doorlopend krediet

Dit is een lening. Met deze lening kun je geld dat je eerder afgelost hebt weer opnieuw lenen. Je bent verplicht om elke maand een stukje van de lening af te lossen.

Elektronische handtekening

Je hebt je betaalpas en je Rabo Scanner: daarmee kun je een elektronische handtekening zetten als je bijvoorbeeld wilt betalen of sparen in Rabo Internetbankieren. Een elektronische handtekening is dus net zo belangrijk als je echte handtekening.

Extra Inzicht

Extra Inzicht is je huishoudboekje. Waar gaat je geld naartoe? Met Extra Inzicht houd je makkelijk overzicht.

Financieel Jaaroverzicht

Op je Financieel Jaaroverzicht staat hoeveel geld je op je rekeningen hebt en welk bedrag je voor een hypotheek leent, als je een hypotheek hebt. Deze informatie kan handig zijn voor je belastingaangifte.

Financiële bijsluiter

Ingewikkelde financiële producten hebben een financiële bijsluiter. Daarin staat uitleg over de risico's en kosten van het product. Een spaarrekening heeft geen financiële bijsluiter, maar beleggingsproducten bijvoorbeeld wel. Dat bedoelen we met ingewikkelde producten.

Fiscale jaarruimte

Je mag elk jaar een deel van je inkomen sparen voor je pensioen, bijvoorbeeld via Rabo ToekomstSparen. Wil je dat ook? Bijvoorbeeld omdat je weinig of geen pensioen krijgt via je werk? Dan kun je op de website van de belastingdienst uitrekenen hoeveel geld je mag gebruiken om te sparen voor je pensioen. Het geld dat je spaart is aftrekbaar van je inkomstenbelasting.

G-L

Generatiehypotheek

Wil je een huis kopen maar kun je niet genoeg lenen voor je hypotheek? Met de Generatiehypotheek kunnen ouders of grootouders helpen. Ze sluiten samen met jou de hypotheek af zodat je misschien toch het huis kunt kopen.

Hypotheek

Een hypotheek is een lening bij de bank van een heel groot bedrag, meestal met een huis als onderpand. Je kunt zelf bepalen of hoe je je hypotheek wilt aflossen. Ook betaal je rente over je hypotheek.

Hypotheekbescherming

Hypotheekbescherming is een verzekering. Hiermee kun je je hypotheek blijven betalen als je werkloos of arbeidsongeschikt wordt. 

Hypotheekrenteaftrek

Heb je een koophuis? Dan betaal je rente over de lening van je koophuis. Bij je belastingaangifte mag je deze rente meestal aftrekken van je inkomsten. Dat is de hypotheekrenteaftrek. Deze aftrek scheelt je een hoop geld.

IBAN

Je IBAN is het nieuwe, langere rekeningnummer dat je sinds 2014 gebruikt voor al je betalingen. Een IBAN bestaat uit je oude rekeningnummer met een paar extra cijfers en letters, bijvoorbeeld: NL <twee cijfers> RABO 0…en daarna de negen cijfers van je oude rekeningnummer.

iDEAL

iDEAL is een Nederlandse standaard voor internetbetalingen. Het wordt onder andere gebruikt voor betalingen bij webwinkels. Voor iDEAL heb je internetbankieren nodig. Om de betaling te bevestigen, zet je met de Rabo Scanner je elektronische handtekening.

Incasso

Met een incasso kan een bedrijf één keer geld van je rekening halen. Als het goed is, heb je vooraf aangegeven dat je het oké vindt als het bedrijf geld van je rekening haalt. 

Inboedelverzekering

Je meubels, televisie en gordijnen vallen onder je inboedel. Deze spullen kun je met een inboedelverzekering verzekeren tegen brand, storm, diefstal en waterschade. 

Incasso terugboeken

Hetzelfde als storneren: hiermee kun je geld dat met een incasso is betaald terughalen naar jouw rekening.

Kapitaalverzekering

Hiermee verzeker je inkomen voor later. Je spreekt af welk bedrag je krijgt als de verzekering afloopt. Ook beslis je welk bedrag wordt betaald aan je nabestaanden als je overlijdt voor het einde van de verzekering. 

Krediet

Een krediet is een lening. Met een krediet kun je geld uitgeven dat je nog niet verdiend hebt. Dat klinkt leuk, maar je moet het geld terugbetalen én je betaalt rente over je schuld. 

Krediet op betaalrekening

Krediet op betaalrekening betekent dat je rood kunt staan. Je saldo kan in de min. Dat kan handig zijn wanneer je tijdelijk te weinig geld hebt. Let wel op: over het bedrag dat je rood staat, betaal je rente.

Levensverzekering

Een levensverzekering betaalt geld aan je nabestaanden als je overlijdt. Zo kan degene die achterblijft, in hetzelfde huis blijven wonen.

Lijfrente

Een lijfrente is een verzekering die jou betaalt als je met pensioen bent. Je betaalt premie wanneer je nog werkt. In ruil daarvoor krijg je inkomsten zodra je met pensioen gaat.

Lineaire hypotheek

Dat is een geldlening voor de aankoop van een huis waarvan je elke maand een stukje terugbetaalt. Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag als aflossing. Verder betaal je elke maand rente over het bedrag dat je nog niet hebt terugbetaald. Omdat je schuld minder wordt, ga je minder rente betalen.

M-R

Machtiging

Zonder machtiging geen incasso. Met een machtiging geef je op papier aan dat je het oké vindt als het bedrijf geld haalt van je rekening.

Mobielbankieren

Mobielbankieren is internetbankieren via je smartphone. Je doet dit via de Rabo Bankieren App.

Netto maandsalaris

Dit is het maandsalaris dat je ontvangt nadat alle inhoudingen van je bruto maandsalaris zijn afgetrokken. Het netto maandsalaris is het bedrag dat je echt gestort krijgt op je rekening.

Obligaties

Obligaties zijn leningen. Je kunt met een obligatie geld uitlenen aan bijvoorbeeld bedrijven, of aan de Nederlandse staat. Voor het geld dat je uitleent, krijg je rente. 

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering betaalt geld aan je nabestaanden als je komt te overlijden. Een overlijdensrisicoverzekering is een voorbeeld van een levensverzekering. 

Overschrijving

Een overschrijving is een betaling van jouw rekening naar de rekening van iemand anders, of andersom. Na een overschrijving is het bedrag op je rekening dus hoger of lager dan daarvoor.

Overstapservice

Als je klant bent bij een andere bank en je wilt overstappen naar de Rabobank, dan is de overstapservice handig. Met de overstapservice wordt geld dat binnenkomt bij je oude bank automatisch doorgestuurd naar je nieuwe rekening bij de Rabobank. Zo kun je veilig en gemakkelijk overstappen naar de Rabobank.

Paslimiet

Je kunt niet zomaar € 10.000 uit de pinautomaat trekken. Dat is maar goed ook. Elke betaalpas heeft een paslimiet: een bedrag dat je maximaal op dezelfde dag kunt pinnen. Wil je precies weten hoeveel je maximaal kunt pinnen en betalen? Dat kun je terugvinden in onze klantenservice.

Periodieke betaling

Een periodieke betaling is een betaling die elke vaste periode (bijvoorbeeld elke maand) gedaan wordt. Als je een periodieke betaling wil doen, moet je als rekeninghouder via internetbankieren opdracht geven aan de bank.

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening betaal je het geleende geld stap voor stap terug, samen met de maandelijkse rente. Je kunt geld dat je eerder hebt terugbetaald niet opnieuw lenen.

Rabo Alerts

Wil je een mailtje zodra er geld is gestort op je rekening, of zodra je rood staat? Dan kun je Rabo Alerts goed gebruiken. Je kunt ook een sms-alert instellen, maar die alert kost geld. 

Rechtsbijstandverzekering

Deze verzekering regelt een advocaat en andere juridische hulp als dat nodig is. Heb je bijvoorbeeld een conflict met je werkgever? Dan kun je rekenen op je rechtsbijstandverzekering. 

Reisverzekering

Een reisverzekering sluit je af voordat je op reis gaat. Hiermee ben je verzekerd tegen medische kosten, verlies en diefstal op vakantie.

Rentevastperiode

De rente van je hypotheek kun je vastzetten. Je betaalt dan elke maand hetzelfde bedrag aan rente voor de lening van je huis. Je kunt de rente tot dertig jaar vastzetten. De periode waarvoor je de rente vastzet, is je rentevastperiode. 

Roodstand

Roodstand op je rekening betekent dat je in de min staat.

Roodstand Alert

Wil je een e-mail krijgen wanneer je rood staat op je rekening? Dan kun je jezelf aanmelden voor de Roodstand Alert. Dat is een gratis waarschuwing.

S-Z

Saldochecker

Met de Saldochecker op je telefoon krijg je direct je saldo te zien, zonder dat je eerst hoeft in te loggen in de Rabo Bankieren App. 

SaldoSparen

Met deze optie kun je sparen wat je overhoudt. Je stelt bijvoorbeeld in dat al het geld boven de € 500 naar je spaarrekening gaat. Vind je deze optie toch niet zo handig? Dan kun je stoppen wanneer je wilt. 

SEPA

SEPA is de naam van het betalingsgebied waar Nederland bij hoort. In alle SEPA-landen hebben de inwoners vanaf 2014 een IBAN-rekeningnummer. 

Storneren

Dat betekent het geld van een incasso terugboeken naar jouw rekening. Heeft een bedrijf onterecht geld van je rekening gehaald? Dan kun je het geld terughalen door de betaling te storneren.

Transactie

Een transactie is een overboeking van geld van de ene rekening naar de andere.

Vakantiegeld

Vakantiegeld is het geld dat werknemers halverwege het kalenderjaar uitbetaald krijgen om van op vakantie te kunnen gaan. Dit bedrag is bijna altijd 8 procent van het brutoloon.

Valuta

Valuta is een ander woord voor geldsoort. Het is het officiële betaalmiddel in een land. In veel Europese landen is de euro de valuta.

Vaste rente en variabele rente

Vaste rente blijft gelijk zolang je rentevastperiode duurt. Een vaste spaarrente gaat niet omhoog of omlaag. Bijvoorbeeld een deposito heeft een vaste spaarrente. De spaarrente blijft hetzelfde totdat de looptijd voorbij is.

Variabele rente kan op elk moment omhoog en omlaag gaan.

Vrij opneembaar

Geld op je rekening Rabo InternetSparen is vrij opneembaar. Je kunt het geld wanneer je wilt opnemen of op een andere rekening zetten. Geld in een deposito is niet vrij opneembaar. Daarom krijg je voor geld in een deposito vaak een hogere rente.

Zorgverzekering

Deze verzekering betaalt de belangrijkste kosten voor je gezondheid, zoals de dokter en het ziekenhuis. Je mag zelf beslissen welke kosten je wilt meeverzekeren, maar een basisverzekering is voor iedereen verplicht.

Contact

Rabobank