Fiscaal inwonerschap

De Nederlandse overheid werkt samen met andere landen om belastingontduiking tegen te gaan. Daarom zijn wij wettelijk verplicht aan de Nederlandse Belastingdienst door te geven welk land je fiscale woonplaats is. Op deze pagina vind je hierover meer informatie.

Verschillende manieren

Er zijn 2 systemen die gebruikt worden om gegevens tussen landen uit te wisselen.

  • Common Reporting Standard
  • FATCA

Wat is Common Reporting Standard?

De Common Reporting Standard (CRS) is een systeem voor het uitwisselen van gegevens over financiële rekeningen tussen landen die daarvoor een overeenkomst hebben gesloten. Op basis van de CRS vereist de Nederlandse wet dat financiële instellingen, zoals de Rabobank, nagaan of klanten fiscaal inwoner zijn van een ander land dan Nederland.

Lees meer over CRS op Rijksoverheid.nl

Wat houdt FATCA in?

FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) richt zich (net als CRS) op het aanpakken van belastingontduiking. FATCA gaat over de Verenigde Staten, terwijl aan CRS meerdere landen deelnemen. Het doel van FATCA is dat ‘U.S. persons’ belastingaangifte doen bij de Amerikaanse belastingdienst IRS (Internal Revenue Service) over hun tegoeden bij financiële instellingen buiten de VS. Je bent U.S. person als je volgens de definities in onderstaande PDF een Amerikaanse staatsburger of een Amerikaanse inwoner bent.

Lees meer over FATCA op de site van de NVB

Bekijk de definities over Amerikaanse staatsburger of Amerikaanse inwoner (PDF)

Wat betekent dit voor jou?

Als je een nieuwe rekening of een nieuw product bij ons wilt afnemen, moeten wij nagaan waar je fiscaal inwoner bent. Om te zorgen dat we de juiste gegevens doorgeven aan de Belastingdienst, vragen we je om een formulier met betrekking tot je fiscaal inwonerschap in te vullen. Dit geldt ook als je al klant bij ons bent en we op basis van uw gegevens denken dat je fiscaal inwoner bent van een ander land dan Nederland. Bijvoorbeeld omdat je een buitenlands adres of telefoonnummer hebt.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

Als je aangeeft dat je fiscaal inwoner bent van een ander land dan Nederland, geven wij dit door aan de Nederlandse Belastingdienst. Dat zijn wij wettelijk verplicht. De Nederlandse Belastingdienst geeft je gegevens door aan de belastingdienst van het betreffende land. Je kunt dan van dat land een verzoek krijgen om belastingaangifte te doen.

Lees meer over de uitwisseling van financiële gegevens op Belastingdienst.nl

Wijzigingen in je situatie

Als je persoonlijke situatie wijzigt, kan je fiscaal inwonerschap ook wijzigen. Neem daarom contact op met je Rabobank om wijzigingen door te geven.

Zoek het adres van je bank

Je fiscale woonplaats

In welk land je fiscaal inwoner bent, is afhankelijk van de landelijke regels. Je kunt deze regels navragen bij de Belastingdienst. In Nederland bepaalt de Belastingdienst je fiscale woonplaats op basis van je persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld waar je de meeste tijd doorbrengt, waar je partner en/of familie woont, waar je werkt en waar je je dokter hebt.

Bekijk de brochure ‘Fiscale woon- en vestigingsplaats (PDF)

Veelgestelde vragen over het formulier

Waarom krijg ik het formulier ‘fiscaal inwonerschap’?

Wij moeten je fiscale woonplaats vastleggen, omdat je een nieuwe rekening bij ons wilt openen. Of omdat we op basis van je gegevens denken dat je fiscaal inwoner bent van een ander land dan Nederland. Wij hebben dan bijvoorbeeld alleen een buitenlands telefoonnummer of adres van jou. 

Met het formulier 'Bepalen fiscaal inwonerschap' geef je zelf aan wat je fiscale woonplaats is.

Kan ik weigeren het formulier in te vullen of deze later invullen?

Vul je het formulier niet of later in? Dan kunnen we geen nieuw product voor je openen. Een ingevuld formulier is ook nodig als je in de toekomst een nieuwe rekening bij de Rabobank wilt openen.

Wat moet ik doen als ik het formulier te laat heb ingevuld?

Ben je al klant bij de Rabobank? Dan krijg je van ons het formulier ‘Bepalen fiscaal inwonerschap’ als wij op basis van jouw gegevens denken dat je fiscaal inwoner bent van een ander land dan Nederland. Dit vermoeden kan bij ons ontstaan als je bijvoorbeeld je gegevens hebt gewijzigd. Stuur je het formulier niet binnen 90 dagen retour, dan ontvang je opnieuw een brief. Hierin vermelden wij dat we aan de Belastingdienst doorgeven in welk land je volgens ons fiscaal inwoner bent. Dat zijn wij wettelijk verplicht. De Nederlandse Belastingdienst geeft deze gegevens door aan de belastingdienst van het betreffende land.

Ben je het hier niet mee eens? Dan kun je met het formulier 'Bepalen fiscaal inwonerschap' alsnog zelf aangeven wat je fiscale woonplaats is. Je kunt dit formulier opnieuw opvragen bij je Rabobank.

Kan ik in meerdere landen fiscaal woonachtig zijn?

Door omstandigheden kan het voorkomen dat je in meerdere landen belastingplichtig bent. Maar je fiscale woonplaats is bijna altijd maar in één land. Weet je niet zeker wat je fiscale woonplaats is? Vraag dan je belastingadviseur om te helpen.

Kan ik bezwaar maken?

Op basis van je gegevens kunnen we vermoeden dat je fiscaal inwoner bent van een ander land dan Nederland. Je hebt dan bijvoorbeeld alleen een buitenlands telefoonnummer of adres. Ben je toch fiscaal inwoner van Nederland? Stuur dan één van onderstaande documenten mee om het verschil tussen jouw gegevens en je fiscaal inwonerschap te verklaren.

SituatieVereist document
Diplomaat, positie op een ambassade of consulaatKopie van je diplomatenpaspoort
MilitairKopie van je militair paspoort
StudentKopie van visum indien van toepassing, anders een verklaring waarin achtergrondinformatie gegeven wordt
Docent, trainee, stagiair of deelnemer in een uitwisselingsprogrammaKopie van visum indien van toepassing, anders een verklaring waarin achtergrondinformatie gegeven wordt
GrenswerkerEen verklaring waarin achtergrondinformatie gegeven wordt
AndersEen verklaring waarin achtergrondinformatie gegeven wordt
Wat is een Fiscaal identificatienummer?

Als je fiscaal inwoner bent van bepaalde landen, is het opgeven van een belastingnummer in het formulier verplicht. Dit belastingnummer is bekend onder de term Fiscaal identificatienummer, maar elk land hanteert een ander begrip. Zo kennen we in Nederland bijvoorbeeld de term ‘BSN’ (Burger Service Nummer), gebruikt België de term ‘Nationaal nummer’ en hanteert Duitsland zelfs 2 begrippen: ‘Fiscaal nummer’ en ‘Identificatienummer’. Het gaat steeds om het nummer dat je gebruikt bij je belastingaangifte in dat land. In Nederland vind je jouw BSN op je paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Bij oudere modellen van deze documenten staat dit nummer op de voorkant. Heb je een nieuw paspoort, rijbewijs of identiteitsbewijs? Dan staat je BSN op de achterkant.

Bekijk in welke landen het opgeven van een Fiscaal identificatienummer verplicht is:

Ga naar het overzicht op de website van OECD

Wat is een U.S. TIN?

Ben je geboren in de Verenigde Staten van Amerika*? Dan moet je altijd jouw U.S. TIN aan ons doorgeven wanneer je een rekening wilt openen. Tenzij je beschikt over een ‘Certificate of Loss of Nationality of the United States’. Het ‘Taxpayer Identification Number’ (TIN) is je identificatienummer voor je belastingadministratie bij de Amerikaanse belastingdienst (IRS).

Er bestaan meerdere soorten U.S. TIN’s:

  • Voor Amerikaanse inwoners en staatsburgers is dit nummer gelijk aan het ‘Social Security Number’ (SSN). Dit is de Amerikaanse variant van het burgerservicenummer.
  • Buitenlandse Amerikaanse belastingplichtige natuurlijke personen kunnen een ‘Individual Tax Identification Number’ (ITIN) aanvragen.

Wij merken dat klanten die geboren zijn in de VS niet altijd beschikken over een U.S. TIN. Het SSN vraag je aan met het formulier SS-5, het ITIN met het formulier W-7.

*De Verenigde Staten omvat ook de volgende U.S. Territories: the Commonwealth of the Northern Mariana Islands (indien je daar geboren bent ná 3 november 1986), the Commonwealth of Puerto Rico, Guam en the U.S. Virgin Islands.

Kijk voor het aanvragen van een U.S. TIN op www.irs.gov Lees meer informatie op de site van de Amerikaanse Ambassade

Wat moet ik doen als ik het formulier verkeerd heb ingevuld?

Als je op het formulier tekst hebt toegevoegd of doorgestreept, is het formulier niet geldig. Dat geldt ook als het formulier niet compleet is ingevuld. Je kunt dan een nieuw formulier opvragen bij je Rabobank.

Waarheen kan ik het formulier sturen als ik in het buitenland woon?

Stuur dan het formulier terug naar je eigen Rabobank.

Ik ben geen fiscaal inwoner van het land waarin ik woon

Je bent in vrijwel alle gevallen fiscaal inwoner van het land waar je woont. Dit is meestal ook het geval als je in een ander land werkt dan waar je woont.

In een uitzonderlijk geval kun je fiscaal inwoner zijn van een ander land dan waar je woont. In dat geval zal de bank vragen om achtergrondinformatie en om kopieën van documenten die je verklaring ondersteunen mee te sturen.

Voorbeelden van verklaring ondersteunende documenten:

  • Diplomatiek paspoort;
  • Dienstpaspoort;
  • Visum;
  • Verklaring van de werkgever;
  • Verklaring van een belastingautoriteit.

Meer informatie per land vind je op de site van de OECD onder de zoekterm “Tax residency”.

Heb je nog vragen over het bepalen van je fiscaal inwonerschap?

Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen, via telefoonnummer (030) 215 29 22. Je kunt ook een e-mail sturen naar crs@rabobank.nl. We zijn op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar.