Bedrijven slaan handen ineen met Keep Hands Clean

Hoe houden we onze handen bij het winkelen schoon?

,, Hygiëne blijft ook na corona belangrijk. Vandaar deze lokale, duurzame oplossing”

Toen de evenementenbranche in maart plat kwam te liggen, gingen de broers Vincent en Robert Zehenpfenning – eigenaren van familiebedrijf Danpoort International Abrasives, gespecialiseerd in schuurtechnologie – niet bij de pakken neerzitten. Samen met een standbouwer, metaalbewerker en distilleerder ontwikkelden ze een hygiënezuil; zo'n meubelstuk dat je bij de ingang van de meeste winkels en bedrijven aantreft om je handen te ontsmetten.

Sinds de uitbraak van de coronacrisis is de noodzaak om overal je handen te kunnen desinfecteren immers plotseling vrij groot. Het concept Keep Hands Clean ontstond vanuit die behoefte en biedt alles op het gebied van verzorging, reiniging en het desinfecteren van handen.Keep hands clean apparaat in restaurantSnel schakelen
De broers zijn vanuit het familiebedrijf gewend om snel te schakelen. "Er was haast bij, omdat er veel vraag was naar ons product in de tijd dat we begonnen", zegt Vincent. "Klanten, waaronder grote bouwmarkten, wensten een oplossing voor hygiëneproducten. Dankzij ons netwerk konden we snel reageren, het partnerschap vormen en zo'n hygiënestation ontwikkelen. Rabobank heeft daarbij goed geholpen. Het Rabo-team was heel enthousiast, heeft snel geschakeld en niet alleen geholpen bij de financiering, maar ook met contacten uit zijn netwerk. Het voelde echt alsof we het samen hebben gedaan."

Aanpassing
Het eerste product is een hygiënestation met een pompje met handalcohol, papier en een prullenbak. "Het is een zwaar, stevig meubel voor grote retailers", legt Vincent uit. "Een meubel dat bij de ingang van een winkel geplaatst kan worden om naast handen ook wagentjes en mandjes te desinfecteren. Na overleg met klanten bleek het meubel voor sommigen te luxueus. Vervolgens hebben we een tweede oplossing ontworpen, met een roestvrijstalen paal en contactloze dispenser. Ook deze wordt met een Nederlandse partner in eigen land gemaakt. Het is een stevige paal die kwalitatief goed is en lang mee kan."

Lokale kwaliteit
Vrij snel betraden meer aanbieders van hygiëneproducten en meubels de markt. "Daarom kozen wij er juist voor om een volledig Nederlands kwaliteitsproduct te maken", legt Vincent uit. "We zijn de enige aanbieder die zowel de meubels als de inhoud hier laat produceren. Dat heeft als voordeel dat we altijd kunnen leveren. In maart en april lag de concurrentie soms stil omdat hun producten uit het buitenland moesten komen."

"Duurzaamheid is natuurlijk ook belangrijk", vervolgt hij. "Alles wordt lokaal geproduceerd en de kwaliteit is hoogwaardig. De producten zijn gedeeltelijk gemaakt van gerecycled plastic. Daarnaast verbruikt het eigen ontworpen motortje voor de dispenser (de 'gearbox') maar een derde van de stroom die, bijvoorbeeld, de Chinese concurrent nodig heeft."

Ontwikkeling
De broers menen dat hygiëne belangrijk is en blijft, ook ná corona. "We hebben om die reden een apart bedrijf opgericht voor het concept Keep Hands Clean, en we blijven innoveren. Er komen handverzorgende lotions en crèmes in contactloze dispensers. We zijn bezig met de ontwikkeling van een zelf-desinfecterende behuizing voor de dispensers, gemaakt van speciaal kunststof. Ook zijn we vrij ver met de ontwikkeling van een alcoholvrije hygiënische handfoam, die 99,9 procent van alle bacteriën doodt. En momenteel richten we ons nog op Nederland, maar we geloven dat ons product geschikt is voor de internationale markt."Vincent en Robert Zehenpfenning Keep Hands Clean

Ben jij betrokken bij een coöperatieve samenwerking van Rabobank? Meld het initiatief dan bij de redactie van Rabo &Co via raboencoredactie@rabobank.nl. Wie weet komt jouw inspirerende voorbeeld in aanmerking voor een publicatie op dit platform!