Een toekomstbestendig bos

Hoe verminder je CO2 en werk je aan de energietransitie tegelijk?

“We proberen mensen bewust te maken van de duurzame stappen die ze zelf kunnen zetten.”

Hardenberg is een stukje bos rijker. Afgelopen vrijdag overhandigde Programmadirecteur Bankier van de energietransitie Floor van Workum van Rabobank een cheque ter waarde van 7.624 bomen aan Harrie Hekhuis, Programmadirecteur Bos & Klimaat van Staatsbosbeheer.

Rabobank beschouwt de energietransitie als een van de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. Om nog beter te kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld, worden medewerkers opgeleid tot ambassadeur energietransitie. Alle Rabo-medewerkers konden in november een game spelen om kennis te verwerven over alternatieve energiebronnen. Aan het einde van de game, weten ze wat de energietransitie is en hoe ze klanten kunnen helpen deze transitie te maken.Bord met bedankt voor de ambassadeursVoetafdruk
Om medewerkers te enthousiasmeren, en direct een eerste bijdrage te leveren aan het verminderen van CO2 in de lucht, doneert Rabobank voor ieder gespeelde game een boom aan een nieuw bos in Hardenberg. Dit is een van de projecten van Go.Green.Easy, een pilot die is ontsproten uit de innovatiehub van Rabobank.

“Met dit initiatief proberen we mensen bewust te maken van de duurzame stappen die ze zelf kunnen zetten”, zegt Martine Binnema, Marketing Manager van Go.Green.Easy. “Wij berekenen aan de hand van je bankrekening wat je CO2-voetafdruk is. Uiteraard is privacy daarbij gegarandeerd. Met duurzame tips en challenges hopen wij mensen vervolgens te inspireren en uit te dagen om zelf hun voetafdruk te verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan elektrisch autorijden, vaker de fiets pakken, tweedehands kleding kopen, seizoensgroente eten, waterverbruik verminderen en overstappen op groene stroom.”

Alles wat je niet kunt reduceren, kun je compenseren. Bijvoorbeeld met bomen. “Elke boom haalt jaarlijks ongeveer 25 kilo CO2 uit de lucht. Het planten van een boom heeft dus veel impact”, aldus Binnema.Tent tussen bomen in het bosExtra bos
Maar liefst 7.624 Rabo-medewerkers hebben de game gespeeld en zijn nu ambassadeur energietransitie. Daarom geeft de bank precies dat aantal bomen cadeau aan Staatsbosbeheer, die de bomen komende tijd gaat planten bij Hardenberg. Staatsbosbeheer wil de komende 10 jaar 5000 hectare nieuw bos aanplanten. “Bos is dankzij de opname van CO2 belangrijk voor het klimaat, maar ook voor de biodiversiteit, recreatie en duurzame Houtproductie”, zegt boswachter Nico Arkes. “We planten nu bomen op lege plekken land, naast het bestaande bos.”

De nieuwe stukken bos voldoen aan de eisen van deze tijd. “Veel van onze bossen zijn aangeplant in de jaren ‘30 van vorige eeuw op basis van de landschapsinrichting van die tijd”, zegt Arkes. “Ondertussen is er veel veranderd. Daarom planten we nu bomen die beter tegen een natte ondergrond kunnen, want we verwachten dat het natter wordt in het bos. Met de bomen die we nu kiezen, moeten we weer 100 jaar vooruit kunnen. Het zijn soorten die hier van nature thuishoren, zoals beuken, eiken, elzen, hazelaars en berken. Maar ook bijzonder is de Fladderiep. Een smalle ranke boom die je veel ziet in Amsterdam. Zo komt Amsterdam een beetje naar Harderberg.”

Een bos is niet alleen belangrijk voor de vermindering van de hoeveelheid CO2 in de lucht. “Een bos is een complex systeem van jonge en oude bomen, struiken en lege plekken”, legt Arkes uit. “Onze hele leefomgeving wordt erdoor beïnvloed. Het hele systeem is belangrijk voor de biodiversiteit. Ook hebben we tijdens de coronapandemie gezien dat het bos een plek is waar mensen heenvluchten om tot rust te komen. De bomen van Rabobank zijn goed voor 2,5 hectare extra bos. Een mooi begin.”

Ook je CO2-uitstoot compenseren? Ga naar Go-Green-Easy voor meer info.

Of benieuwd welke stappen jij kan zetten voor een duurzamere wereld? Begin dicht bij huis en doe de HuisScan.

Ben jij betrokken bij een coöperatieve samenwerking van Rabobank? Meld het initiatief dan bij de redactie van Rabo &Co via raboencoredactie@rabobank.nl. Wie weet komt jouw inspirerende voorbeeld in aanmerking voor een publicatie op dit platform!