Cultuurpitch voor podiumkunstenaars

Hoe steun je de culturele sector in je regio in tijden van corona?

Inwoners van het Rijk van Nijmegen kunnen binnenkort weer genieten van toneel, dans muziek en andere optredens. Dankzij een financiële bijdrage van Rabobank Rijk van Nijmegen kunnen podiumkunstenaars weer beginnen met hun voorbereidingen. Zodra de coronamaatregelen het toelaten vinden de voorstellingen plaats.

Jeannine Liebrand is samen met Astrid Bos initiatiefnemer van de cultuurpitch. "We zitten in de ledenraad van Rabobank, in de commissie Coöperatief Dividend", vertelt Liebrand. "De jaarlijkse coöperatiebijeenkomst, een evenement voor leden, kon dit jaar door corona niet doorgaan. Daarmee kwam 50.000 euro budget vrij."

Rabobank Rijk van Nijmegen stemde in met een besteding van het budget aan cultuur. Liebrand en Bos organiseerden een pitch waarbij podiumkunstenaars hun idee voor een kleinschalige voorstelling konden presenteren. "In die tijd was een voorstelling voor dertig mensen nog toegestaan", vertelt Liebrand. "Het leek ons een goed idee om iets te doen voor zowel uitvoerend artiesten als voor het publiek. Met kleinschalige voorstellingen op verschillende plekken in en rondom Nijmegen."


Van schoolplein tot natuurgebied
Artiesten konden hun plannen indienen tot 15 januari. De pitch was populair. Er kwamen 29 aanvragen voor financiering voor voorstellingen binnen. De jury, onder leiding van Henk Beerten, ex-wethouder cultuur in de gemeente Nijmegen, beoordeelde de ingediende voorstellen op kwaliteit, creativiteit, originaliteit en haalbaarheid.

"We wilden ook voorstellingen in het hele gebied dat bij Rabobank Rijk van Nijmegen hoort, niet alleen in de stad", zegt Liebrand. "Uiteindelijk zijn de aanvragen van elf podiumkunstenaars gehonoreerd. Met deze voorstellingen worden alle doelgroepen bediend, van jong tot oud. Ook de locaties zijn heel divers, van schoolplein tot natuurgebied en alles daartussenin. Er zijn verschillende muziekstijlen, er zijn diverse optredens, er is dans, theater en er zijn verhalen."


Beatwise
Beatwise, een van de gehonoreerde projecten van de CultuurpitchLichtpuntje
Een kleine selectie van de gekozen projecten: een treinsafari door een deel van Nijmegen, terwijl er onderweg wonderlijke dingen gebeuren die in het echt niet kunnen. Voor de jeugd is er een schoolpleinentour met muziek, voor jongeren een HipHop-tour en voor liefhebbers van klassieke muziek is er een uitvoering in de kerk. In de natuur kunnen mensen genieten van een voorstelling met vogelgeluiden en muziek. Kortom, er is voor elk wat wils.


Het merendeel van de aanvragers kreeg het maximumbedrag van 5.000 euro, sommige wat minder. Rabobank verzorgde belangeloos de publiciteit en Bos en Liebrand namen de organisatie op zich, zodat het hele bedrag van 50.000 euro ten goede komt aan de noodlijdende culturele sector. "Het liefst hadden we ze allemaal gehonoreerd", zegt Liebrand. "Maar dat kon niet. Ik ben blij dat we op deze manier een lichtpuntje hebben kunnen bieden aan de sector in deze moeilijke tijd."

Versoepeling
Met de cultuurpitch hopen Bos en Liebrand te kunnen laten zien dat de ledenraad echt iets kan betekenen binnen Rabobank. "Er is veel deskundigheid bij leden. Velen zijn bereid die in te zetten om echt iets te doen voor de regio."

De winnaars zijn hard aan het repeteren. Het wachten is nu op versoepeling van de coronamaatregelen, zodat de podiumkunstenaars hun uitvoeringen kunnen verzorgen.Man blaast op saxofoon
Nielander, een van de gehonoreerde projecten van de Cultuurpitch

Ben jij betrokken bij een coöperatieve samenwerking van Rabobank? Meld het initiatief dan bij de redactie van Rabo &Co via raboencoredactie@rabobank.nl. Wie weet komt jouw inspirerende voorbeeld in aanmerking voor een publicatie op dit platform!