Hoe vergaat het deze Voedselbank na drie maanden crisis?

Wie aan het Westland denkt, ziet rijen aaneengesloten kassen die de hemel oranje doen oplichten. De glastuinbouw floreert er als nergens anders. Het aandeel in food en agri is bij Rabobank Westland daarom extra groot en niet voor niets ondersteunt deze lokale bank Voedselbank Westland, een voedselbank die relatief optimistisch aan de coronacrisis begon. De voorraadkasten waren redelijk gevuld en vergeleken met andere voedselbanken verwachtte 'team Westland' het wel even te kunnen uitzingen. Maar hoe gaat het nu?

"Tsja", zegt voorzitter Aart Quak, "er zijn betere tijden geweest. De Voedselbank wordt aan twee kanten geplaagd. Aan de ene kant komen er meer klanten bij en aan de andere slinkt de toevoer." Sinds het begin van de lockdown verwelkomden hij en zijn team al zestien nieuwe gezinnen, in de grote hal van de Ontmoetingskerk in Naaldwijk waar de Voedselbank Westland is gevestigd.

De Voedselbank & corona


Nood breekt wet
"Dat zijn er fors meer dan normaal", zegt Quak. "Mensen verliezen hun baan door de coronacrisis." Ook is de controle minder streng dan in 'het oude normaal'. De hulpverleners die normaal toezien op de verlengingen en de nieuwe aanmeldingen, werkten de laatste tijd vanuit huis, waardoor veel telefonisch moest. "Vanuit de landelijke voedselbank is ons gevraagd om wat soepeler te zijn. Nood breekt wet."

De stijging van klanten verschilt per regio, zo hoorde Quak tijdens de Zoom-vergadering met collega’s uit de rest van het land. "Wij verwachten hier in het Westland een stijging van tien tot twintig procent. Maar in de steden ligt dat percentage  waarschijnlijk een stuk hoger."

Terwijl meer mensen zich genoodzaakt voelen om aan te kloppen bij de Voedselbank, stagneert de toevoer van producten. De Voedselbank Westland had een redelijke buffer. "Begin april kregen we veel van de horeca", zegt Quak. "Die gingen van het ene op het andere moment dicht en bleven met enorme overschotten zitten. Hetzelfde gold voor bedrijfs- en sportkantines. Maar dat was toen, en in de tussentijd is er niet aangevuld. En de uitgifte ging wél gewoon door, inclusief de nieuwe aanwas van klanten."

Zomerzorgen
Er waren wel kleine donaties, links en rechts, en de lokale omroep zamelde toiletpapier in. Maar ook van die voorraad begint het einde nu in zicht te komen. Wat is er allemaal nodig? Quak: "Eens even kijken. Conserven in blik of glas, dus groente en fruit. Appelmoes. Pindakaas. Blikken soep – het liefst zonder rund- of varkensvlees, dus kip, champignon, pompoen, dat soort dingen. Daarnaast vis in blik, zoals tonijn. Pasta, rijst, ontbijtgranen, zonnebloemolie. Spullen die je lang kunt bewaren."

Normaal gesproken, zegt hij, doneren nogal wat organisaties en bedrijven  producten. "Al die acties waren nu afgelast wegens corona. Logisch natuurlijk. Iedereen heeft het moeilijk. Maar wij teren nu in op onze voorraad. De zomer staat voor de deur en de ervaring leert: dan zijn er geen donaties, niemand denkt dan aan de Voedselbank. We zullen dus zelf actief bedrijven moeten gaan benaderen om ons niet te vergeten."