Direct van de boerderij naar de consument

Hoe produceer je duurzame en gezonde verse melk?

,,Melk die ’s ochtends is gemolken kan diezelfde avond bij mensen op tafel staan.”

Melkveebedrijf Oostdam produceert melk rechtstreeks voor de klant onder het eigen label Zuivel van Oostdam. De melk gaat rechtstreeks naar de winkel, zonder tussenkomst van de zuivelindustrie.


‘We werken met de Lely Orbiter, een minimelkfabriek’, vertelt melkveehouder Jorden Oostdam. ‘We zijn het eerste bedrijf in Nederland dat in deze uitvoering met de Orbiter werkt. De Orbiter ontvangt de melk rechtstreeks van de melkrobots die automatisch 24 uur per dag, zeven dagen per week actief zijn. Koeien kunnen zelf aangeven wanneer ze gemolken willen worden. Gemiddeld is dat drie keer per dag.’

De familieboerderij heeft 130 koeien die samen dagelijks ongeveer 3.500 liter melk leveren. Dat komt neer op 1,3 miljoen liter per jaar. De melk wordt gelijk verpakt in plastic, recyclebare flessen. ‘De zuivel die we produceren is vers en veilig’, legt Oostdam uit. ‘Het wordt direct verwerkt, zonder tussenkomst van de zuivelindustrie. Dat scheelt veel transport. De melk wordt niet vermengd met melk van andere boerderijen, er wordt niets toegevoegd en niets uitgehaald. De zuivel heeft een romige smaak. Het wordt gepasteuriseerd en gehomogeniseerd en de halfvolle melk wordt gedeeltelijk ontroomd. Verder gebeurt er niks mee. De ’s ochtends gemolken melk zit ’s middags in de fles en kan diezelfde avond bij mensen op tafel staan.’



Portret Oostdam zittend op strohalm



Afnemers in de buurt
De eerste afnemer van de zuivel was online supermarkt Picnic. ‘We produceren melk voor hun private label’, zegt Oostdam. ‘Daarnaast ligt sinds juni onze melk Zuivel van Oostdam bij de Jumbo’s in Bodegraven en Reewijk. Ook lokale ondernemers weten het bedrijf te vinden. Zo verkoopt Landal in Reewijk de melk, gebruikt bakkerij Brood&Ko het in producten, werken de plaatselijke cafetaria’s met de volle melk voor de cappuccino en maakt ijssalon de Zoete Inval hun ijs met room en melk van Oostdam.’



Flessen melk Oostdam



Toekomstbestendig
De reden dat boerderij Oostdam gekozen heeft voor deze aanpak is de wens toekomstbestendig te blijven. ‘Onze opvolgers staan in de startblokken’, legt Oostdam uit. ‘We zouden kunnen uitbreiden in aantal koeien, maar dat wilden we niet. Bij ons bedrijf is alles gericht op individuele aandacht voor de koe, die zoveel mogelijk comfortabele leefruimte heeft. Daarom zijn we gaan kijken in de breedte. Ik vraag me al jaren af waarom mensen niet gewoon melk uit hun eigen woonplaats kunnen drinken. Nu kan het. We hebben de tijdgeest mee. Local to local zit in de lift. Steeds meer consumenten willen weten waar hun voedsel vandaan komt en vinden duurzaamheid, dierenwelzijn en gezondheid steeds belangrijker. We verkopen nu bijna een kwart van onze melk rechtstreeks, maar dat aandeel blijft groeien. In de toekomst hopen we minstens de helft melk op deze manier te kunnen afzetten.’

De Rabobank heeft de familie Oostdam geholpen met financiering van zonnepanelen. Daarmee wordt de energie voor de minimelkfabriek opgewekt. Zo kan het bedrijf energieneutraal melk produceren. Daarnaast helpt de Rabobank door het delen van kennis en inzet van het lokale netwerk.

Kijk voor meer informatie op https://www.mijnmelk.nl/

Ben jij betrokken bij een coöperatieve samenwerking van Rabobank? Meld het initiatief dan bij de redactie van Rabo &Co via raboencoredactie@rabobank.nl. Wie weet komt jouw inspirerende voorbeeld in aanmerking voor een publicatie op dit platform!