Duurzaam droomhuis zonder chemische toevoegingen

Hoe zet je je woning volledig naar je eigen hand?

Fawaz Faruqi en Astrid Zwart wilden een mooi en comfortabel huis bouwen. Met een hypotheek van de Rabobank werd het een van de duurzaamste woonhuizen die tot nu toe zijn gebouwd. "De architect heeft het huis wel zeven keer opnieuw getekend."

"Hier komt de keuken." Faruqi spreidt zijn armen en loopt om het denkbeeldige keukenblok heen. We staan in zijn zelfgebouwde woning in Hilversum, waar hij zes dagen in de week bezig is met de bouw. Hoewel er nog volop gewerkt wordt, is de ruimte al sfeervol. Het ruikt er sterk naar het hout waaruit de muren van het pand zijn opgetrokken. "Allemaal OSB-plaatmateriaal", zegt Faruqi. "Zonder chemische toevoegingen en heel duurzaam."

Zijn woorden vormen condenswolkjes in de lucht. Het is koud binnen. Wel drie of vier graden frisser dan buiten. Het pand is dermate goed geïsoleerd dat het uren duurt voordat de temperatuur verandert. De houten muren zijn 35 cm dik en gevuld met cellulose, gemaakt van gerecycled papier.

Wie zo goed isoleert, moet ook goed ventileren. De lucht in huis wordt drie keer per uur ververst, waarbij de warmte behouden blijft. Dankzij de isolatie is verwarming straks nauwelijks nodig. Een gasaansluiting komt er niet. Zonnepanelen wekken ruimschoots voldoende energie op voor de woning.

Duurzaam wonen

Oktoberrevolutie
Sinds juni 2019 bouwen Faruqi en zijn vrouw samen met een Duitse aannemer aan hun woning. Het huis is ontworpen volgens een 'tektonische' benadering van de architectuur, die stelt dat een gebouw vóór alles een constructie is. De houten balken en het staal waaruit het is opgetrokken, zijn duidelijk zichtbaar. "Dat geeft het huis zijn persoonlijkheid", zegt Faruqi.

Het is het eerste huis dat het stel bouwt. Met hun achtergrond in ondernemingsfinanciering en ondernemingsrecht waren zij niet opgeleid voor deze klus. Zijn kennis haalde Faruqi uit boeken en van internet. "Ik ben een snelle lezer." Het huis is zo duurzaam dat een vergunning geen probleem was. Toch duurde het drie jaar voordat de bouw begon. "Fawaz heeft zich in de materialen verdiept en had een goed beeld hoe hij het wilde", zegt Zwart. Het ontwerp maakte hij samen met Architectenbureau Nieuw Nederland. "En Fawaz is van de details. De architect heeft het huis wel zeven keer opnieuw getekend."

In de tuin liggen stapels houten latten met het FSC-keurmerk, gemaakt van lariks uit Siberië. Ze zijn bestemd voor de buitenmuren. "Deze boom bestond al tijdens de Oktoberrevolutie", zegt Faruqi en veegt een goudgele plank schoon. "Kijk die jaarringen. Dit hout is meer dan tweehonderd jaar oud." Alle balken, latten en ramen liet hij op maat maken in Duitsland. "Het hele huis werd in vijf vrachtwagens bezorgd."

Himalaya
Natuurlijk had Fawaz eerst Nederlandse aannemers benaderd. Maar zijn ideeën stuitten op onbegrip. "Dit is niet de manier waarop we hier bouwen", kreeg hij te horen. Dat hij de ramen aan de buitenkant van het skelet wilde monteren, zorgde voor verwarring. "Maar waar moet dan het peurschuim?", vroeg een aannemer.

Het huis is ontworpen volgens de filosofische stroming fenomenologie, waarin de intuïtieve ervaring centraal staat. "Wie hier binnenkomt, ervaart het huis. Het roept een gevoel of een emotie op", legt Faruqi uit. "Het huis vertelt een verhaal." Welk verhaal dat is, is voor iedereen anders.

Voor Faruqi is het sterk verbonden met herinneringen uit zijn verleden. De wc boven heeft een raam dat uitkijkt over een Goois natuurgebied. "De architect snapte niet waarom ik dat per se wilde", zegt hij. "Maar het herinnert mij aan vakanties aan de voet van de Himalaya."

Japanse architectuur inspireerde hem om de zijmuur te voorzien van een overkapping die de regen tegenhoudt. "De buitenkant van je huis is als je eigen huid", legt hij uit. "Als de ramen nat zijn van de regen is dat alsof je zelf ook nat bent." Bijkomend voordeel is dat de overkapping het directe zonlicht in de zomer blokkeert. In de winter staat de zon laag en schijnt hij er precies onderdoor. Dat is geen toeval, ook daar is over nagedacht. Meteen na de aankoop van het perceel had Faruqi de lichtinval van de zon in verschillende jaargetijden berekend. Het ontwerp van het huis is daarop aangepast. Doodnormaal, vindt hij. "Als je aan zoiets begint, moet je je er ook in verdiepen."

Duurzaam wonen | steiger bouw