Gamen als 'gamechanger' voor ondernemers

Serieus ondernemen is toch geen spelletje … Of wel?

,,Gaming biedt de banen van de toekomst"

Wie denkt dat gamen nog een spelletje voor kinderen is, heeft het mis. E-sports, het in wedstrijdverband spelen van computerspellen, is enorm populair. Ook in Nederland wordt dit fenomeen steeds groter. In Purmerend vind je sinds kort het nieuwste walhalla voor gamers: het Rabo Esports Stadium, onderdeel van de H20 Esports Campus Amsterdam. Gamefanaten kunnen elkaar zo ontmoeten in het grootste en enige permanente e-sports-podium van Nederland. Maar ook voor ondernemers liggen er tal van kansen.

Het Rabo Esports Stadium is een unieke locatie in Nederland waar gameliefhebbers hun hart op kunnen halen. Gamers komen er niet alleen samen om gezellig te gamen, maar ook om beter te worden in de sport. Wil je professioneel gamer worden, dan krijg je hier de juiste begeleiding. Er vinden trainingskampen plaats, maar ook de meest grote events waarbij het publiek kan genieten van een game zoals je dat in een stadion doet van een potje voetbal. "Het is voor Purmerend een unieke kans. Daar willen wij graag aan meebouwen", vertelt Eric Zwart, directievoorzitter van Rabobank Waterland en Omstreken.Rabo Esports StadiumOntwikkeling in tech
En die kansen zijn er ook als je niet dagelijks een spelletje Fortnite of FIFA speelt. Je stapt hier echt een nieuwe wereld binnen. Waar niet alleen jongeren, maar ook ondernemers bij willen horen. "We willen een platform worden waar de nieuwe generatie zich kan ontwikkelen via gaming, e-sports en creative tech", zegt Dirk Tuip, samen met Matthijs Vink en Johan de Punder initiatiefnemer van de H20 Esports Campus en het Rabo Esports Stadium. "En dat gaat verder dan gamers opleiden. We proberen innovatie te stimuleren bij tech- en e-sport-startups. De eerste verdieping van ons pand is inmiddels geheel in gebruik genomen door jonge bedrijven, die diensten of producten ontwikkelen met behulp van nieuwe technologie en allemaal een haakje hebben met de gamingwereld."

Natuurlijk vind je er de 'te verwachten' bedrijven, zoals applicatieontwikkelaars en leveranciers van gaming-equipment. Maar wie had gedacht dat een fysiotherapeut zijn klanten binnen zou halen in een e-sports-arena? Het is juist de combinatie van bedrijven die zich vestigen in deze tech-hub. Zo helpt een fysiotherapeut gamers die de top willen bereiken met de juiste houding achter hun pc en zijn er coaches die jong talent opleiden om professioneel gamer te worden. Laatst maakte Team Gullit (het e-sportsteam van voormalig topvoetballer Ruud Gullit) bekend zijn hoofdkantoor te verhuizen naar Purmerend en samen met Videoland en voormalig e-sporter Koen Weijland in een tv-programma op zoek te gaan naar nieuw talent.

Ondernemers duurzaam helpen groeien
"Doordat zóveel verschillende bedrijven zich rondom één thema bij elkaar vestigen, ontstaat een hub. Het wordt een plek waar ondernemers elkaar gemakkelijk weten te vinden en kunnen helpen in de ontwikkeling van hun bedrijf", vertelt Zwart. Dat gaat niet alleen om ondernemers die al een paar jaar meegaan. Ook jong talent krijgt een kans om te groeien.

Fanatiek Minecraft-fan Thomas Bosch bouwde het Rabo Esports Stadium na in de digitale wereld van dit populaire spel. Vink: "Een jongen als Thomas is in staat om zijn talent om te zetten naar een eigen onderneming. Maar als je 17 jaar bent, zijn er veel valkuilen en belangrijke beslissingen om te nemen. Daar kan je als jong talent wel wat advies of ondersteuning bij gebruiken. Zoals: hoe haal je opdrachten binnen? Wat voor prijzen vraag je voor je opdrachten en hoe behoud je klanten? Het gaat hier niet alleen om de ontwikkeling van gamers, maar om ook om de brede ontwikkeling van de next generation in tech en gaming."Foto vanuit publiek: Rabo Esports StadiumOpleiden
Er is heel veel vraag naar goed ICT-personeel. En volgens Tuip gaat gaming de banen van de toekomst bieden. Daarom ziet ook het onderwijs kansen en vestigden verschillende opleiders zich in het pand. Jonge jongens en meiden volgen er ICT-opleidingen waarin ze leren programmeren en apps te ontwikkelen. Zwart: "Door de opleidingskansen die de campus biedt, is ook de aanwas van het personeel voor de toekomst gegarandeerd en dat zorgt ervoor dat ondernemers kunnen blijven ontwikkelen en groeien."

Verbinden en bewegen
Naast de stimulans voor jong talent en tech-bedrijven, slaan H20 en Rabobank de handen ineen om jongeren bij elkaar te brengen en te laten bewegen. "Veel jongeren gamen thuis, alleen op zolder", zegt Zwart. "In Purmerend krijgen ze de kans om elkaar te ontmoeten."

Een belangrijk element in het Rabo Esports Stadium is overigens dat beweging er centraal staat. Je kunt er diverse spellen spelen waarbij je niet achter je computer zit en er vinden zelfs met gaming geïntegreerde gymlessen plaats. Zwart: "Zo wordt het voor jongeren ineens veel interessanter om te bewegen!"

Meer weten over het Rabo Esports Stadium? Bezoek de website.

Ben jij betrokken bij een coöperatieve samenwerking van Rabobank? Meld het initiatief dan bij de redactie van Rabo &Co via raboencoredactie@rabobank.nl. Wie weet komt jouw inspirerende voorbeeld in aanmerking voor een publicatie op dit platform!