Koekje van eigen meel in gerestaureerde molen

Hoe houden we het Drentse maalwerktuig draaiende?

De monumentale molen 'Meule van Wassens' in het Drentse Zuidwolde draait weer. Hiermee ging een langgekoesterde wens van veel Zuidwoldigers in vervulling.


"In 2016 was de vervallen molen nog in particulier eigendom", vertelt Karst Breeuwsma, penningmeester van de Stichting De Meule van Wassens. "De stichting is toen opgericht met het doel genoeg geld bij elkaar te krijgen om de molen te kunnen kopen. Op veel manieren werd geld bij elkaar gesprokkeld. Een particulier uit het dorp gaf het laatste zetje met een flinke donatie en in 2018 hebben we de molen gekocht. De plannen voor de renovatie lagen al klaar."

monumentale molen 'Meule van Wassens'Vakwerk
Het doel was om de molen weer als korenmolen te laten werken. Met subsidies van rijksoverheid, provincie en gemeente was er in september 2018 voldoende geld. "We hebben voor de restauratie in totaal 365.000 euro ingezameld", vertelt Breeuwsma. "Nog voor het einde van dat jaar zijn we begonnen met de herstelwerkzaamheden. De kap van de molen, waar het belangrijkste mechaniek onder zit, werd er met een grote kraan afgehaald en op de begane grond geplaatst. Daarna kon de restauratie van alle onderdelen, zoals de wieken, de as en het bovenwiel, beginnen. Gespecialiseerde vakmensen hebben hun best gedaan om de molen weer in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Eind 2019 was de restauratie afgerond en kon de molen weer meel gaan produceren."

Huis-aan-huisactie
De gemeenschap was vanaf het begin erg betrokken en enthousiast over de aankoop en de restauratie van de molen. "Veel dorpsbewoners vonden de restauratie een belangrijk project en hadden dit in een enquête van Dorpsbelang ook duidelijk aangegeven", zegt Breeuwsma. "Omdat het onderhoud van een monumentale molen ook veel geld kost, is medio 2019 een huis-aan-huisactie georganiseerd. In het 2.400 postcodes tellende dorp werden 800 donateurs geworven, die jaarlijks gemiddeld 15 euro bijdragen aan de molen."

Dorpsbewoners leveren niet alleen een financiële bijdrage. "Vrijwilligers doen al het werk dat nu nog moet gebeuren", zegt Breeuwsma. "Het schilderwerk, de aanleg van een toilet, keukentje en tuin, maar ook het verwerken, inpakken en verkopen van zelfgemaakte meelproducten. Veel bedrijven uit de omgeving dragen een steentje bij. Bijvoorbeeld met stevige kortingen op materialen of uitgevoerd werk. Er is momenteel één gediplomeerde molenaar, maar er zijn vier molenaars in opleiding. Allemaal vrijwilligers."

Verkorte voedselketen
Nu de molen mooi gerestaureerd is en weer draait, komt het volgende project in beeld. "Bij de molen moet een ontvangstruimte komen", vertelt Breeuwsma. "Dat wordt een verkooppunt van meel en streekproducten. Het draagt bij aan een verkorte voedselketen. Ook krijgt de molen daarmee de functie van zorgmolen. Het is de bedoeling dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door een lichamelijke of verstandelijke beperking, er onder begeleiding gaan werken. Dorpsbewoners en toeristen kunnen er straks een kopje koffie drinken met een koekje van eigen meel."

Zonnepanelen op het dak moeten ervoor zorgen dat de ruimte klimaatneutraal is. De vergunning is rond, naar financiering wordt nog gezocht. Rabobank heeft een donatie van 25.000 euro gedaan vanuit het Stimuleringsfonds. Hopelijk kan er in april of mei worden gestart met het werk. Dan heeft de bijzondere molen met zijn rijke historie weer een nieuwe, moderne bestemming gekregen in het hart van het dorp.monumentale molen 'Meule van Wassens'

Ben jij betrokken bij een coöperatieve samenwerking van Rabobank? Meld het initiatief dan bij de redactie van Rabo &Co via raboencoredactie@rabobank.nl. Wie weet komt jouw inspirerende voorbeeld in aanmerking voor een publicatie op dit platform!