Microvezeldoek mondkapjes voor goede doel

Hoe verzilvert een slimme ondernemer de kansen van de crisis?

Hoeveel mondkapjes ze heeft genaaid weet Jeanne van Ooijen uit Appeltern niet meer. Het moeten er honderden zijn geweest. "En als het moet begin ik zo weer."

Ze was een van de vele naaisters die reageerden op een oproep van ondernemer Erik van Dinter. Zijn geïmporteerde vezeldoekjes stelde hij beschikbaar voor het naaien van mondkapjes. De Rabobank steunde dit geweldige initiatief met een donatie van duizend euro.


Mondkapjes naaimachine stel tuin


Huilende zorgmedewerkers
Als meisje zat ze al achter de naaimachine. "Kleren naaien heb ik mezelf aangeleerd", vertelt Jeanne van Ooijen (64). "Ik vind het leuk om creatief bezig te zijn. Als ik een patroon heb kan ik het maken." Vorig jaar naaide ze met een groepje vrouwen kostuums voor het grote musicalfestijn in Appeltern 'Uit de schaduw van Appeltern'. Dat deden ze in een bedrijfsloods van ondernemer Erik van Dinter.
Na de uitbraak van corona kreeg Van Dinter huilende zorgmedewerkers aan de telefoon, die vroegen om beschermingskapjes. Of hij niet wat kon regelen? Van Dinter: "Ik dacht: ik heb microvezeldoek, ik ken de naaisters: misschien kunnen zij er uitwasbare mondkapjes van maken." Hij richtte hiervoor speciaal de Stichting Maas en Waal op.

Twintig mondkapjes per dag
Eerst waren het alleen vrijwilligers uit de hechte gemeenschap van Appeltern die achter hun naaimachines kropen, maar al snel gingen ook vrouwen uit omringende dorpen aan de slag. Ruim honderd meldden zich bij Van Dinter om mondkapjes te produceren. Ze kregen het gele en groene microvezeldoek voorgesneden thuisbezorgd. Het voorsnijden ervan vond plaats in een meubelfabriek in Tiel. Een andere clubje vrijwilligers knipte de elastiekjes op maat. Het materiaal werd in pakketjes afgeleverd bij de naaisters thuis. Onder hen dus ook Jeanne van Ooijen. Hoeveel ze er heeft gemaakt weet ze niet precies, maar het waren er zeker twintig op een dag. En dat ze vele weken achter haar naaimachine zat. En dat er heel wat naainaalden doorheen zijn gegaan. Lachend: "Ja, microvezel is vrij dik. Je moet door vier lagen heen stikken hè. ’s Avonds ging ik vaak bij de televisie alvast spelden en de volgende dag begon ik dan."


Mondkapjes naaimachine buiten


Voor de Voedselbank
Omdat de stoffen mondkapjes niet aan de eisen van het RIVM voldeden, werd besloten ze te verkopen aan particulieren. Ook werd er een goed doel aan gekoppeld: de opbrengst zou voor de Voedselbank zijn. De mondbeschermers werden met de dorpsauto van Appeltern rondgebracht naar de diverse verkooppunten in de dorpen van Maas en Waal. Voor € 1,50 per stuk gingen ze daar over de toonbank. In totaal kon ruim 10.000 euro aan de Voedselbanken in Druten, Wijchen-Beuningen en Beneden Leeuwen-Tiel worden gedoneerd. De Rabobank doneerde duizend euro aan dit project. Van Dinter heeft nog een kleine voorraad. De productie is gestopt. Van Ooijen: "Maar als het moet sta ik weer klaar!"

Naaimachine - mondkapjes maken