Sam& en Rabobank helpen gezinnen die financieel in de puree zitten

Hoe geven we élk kind een kans?

Sam& | headerfoto: meisje met knuffelbeer


Op de achtergrond van de coronacrisis voltrekt zich nog een crisis, een financiële. Vooral kinderen dreigen de dupe te worden nu steeds meer werkende ouders financieel in de knel komen. Sport, muziekles, verjaardagen, uitjes: ook daarop moet in geval van nood beknibbeld worden. Het platform 'Samen voor alle kinderen' (Sam&) is er voor de jongsten onder ons, voor kinderen van 0 tot 21 jaar. Ken je iemand die in financieel zwaar weer zit en moet bezuinigen op uitgaven voor de kinderen? Verwijs hem of haar dan door naar dit loket.

Vóór de crisis bestond veertig procent van de huishoudens in armoede uit gezinnen met werkende ouders. Tijdens de crisis neemt dat percentage hoogstwaarschijnlijk alleen maar toe. Sinds Nederland in lockdown ging steeg het aantal WW-aanvragen flink en De Nederlandsche Bank verwacht dat nog eens 400.000 mensen in het komende jaar hun baan verliezen. Sam& richt zich daarom nog eens nadrukkelijk op de gezinnen die door de crisis tijdelijk financieel in de problemen komen.

De weg naar het loket
Volgens Sam& is het onnodig dat besparen op gezinsuitgaven ten koste gaat van kinderen. Via het loket is immers voldoende ondersteuning beschikbaar voor ouders en hun kroost. Het is Sam& er zodoende alles aan gelegen om niet alleen nu gezinnen bij te staan, maar ook een breed draagvlak te creëren voor gezinnen die al vóór de crisis een inkomensachterstand hadden. Want in de praktijk blijkt dat veel werkende ouders met een laag besteedbaar inkomen niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden en de weg naar dit loket.

Maar er speelt nog iets: voor werkende ouders is aankloppen voor hulp soms nog taboe, omdat ze van mening zijn dat anderen slechter af zijn en die hulp dus beter kunnen gebruiken. Maar niets is minder waar. Iedereen komt in aanmerking voor de voorzieningen van Sam&. Of je nu tijdelijk met ellende wordt geconfronteerd die door de crisis is ontstaan, of met problemen die structureler van aard zijn.

Wat kun jij doen?
Het is dus belangrijk dat iemand uit hun netwerk deze werkende ouders op de hulpmogelijkheden wijzen. Ken jij mensen die thuis amper de eindjes aan elkaar kunnen knopen? En waar met name kinderen de boot missen? Attendeer ze dan op Sam&!

Rabo Foundation
Sam& wil unieke publieke private samenwerkingen opzetten. Op landelijk niveau vanuit de driehoek overheid – Sam& – bedrijven, op lokaal niveau in samenwerking met bedrijven of gemeenten. Met als gezamenlijk doel: alle kinderen mee laten doen, ook als de financiële balans van het gezin in de rode cijfers duikt.

Rabo Foundation is een van die belangrijke partners van Sam& en hielp onder andere met het maken van educatief materiaal voor ouders, 'Omgaan met geld'. Want ook voor de Rabobank is financiële gezondheid – en niet alleen voor klanten – een van de bouwstenen van de missie Growing a better world together.

Bezoek het loket Sam&