Sunt Bananenbrood tegen voedselverspilling

Waarom weggooien als je er iets gezonds van kan bakken?

Bananen zijn niet alleen het meest gegeten fruit ter wereld, ze zijn ook het meest verspilde voedingsmiddel. Elk jaar wordt de helft van alle gekweekte bananen afgekeurd en vergist. Laura Hoogland geeft afgedankte bananen een tweede leven met Sunt bananenbrood.

Laura Hoogland (30) wilde altijd al duurzaam ondernemen. "Ik werkte bij start-ups in de voeding en zag dat er veel verspilling is. Begin 2018 besloot ik de sprong in het diepe te wagen en begon Sunt; Bananenbrood gemaakt van bananen die anders worden weggegooid."

Volgens Hoogland zijn bananen de grootste boosdoener als het gaat om voedselverspilling. "Ze worden afgedankt als ze te rijp, te klein, te groot, te recht of te krom zijn. Een groot deel haalt de supermarkt niet eens. Bij het transport kan één te rijpe banaan het rijpingsproces van een hele container beïnvloeden. Ook in de supermarkt blijft veel liggen, mensen trekken van trossen wat ze nodig hebben, de eenlingen blijven over. Afgekeurde bananen zijn nog heel bruikbaar voor andere producten, zoals bananenbrood."

Laura Hoogland


Duurzaam en gezond
Hoogland begon klein. "Ik haalde bij mijn buurtsuper overgebleven bananen op en bakte in mijn eigen keuken zo’n zestig bananenbroden per week, die de winkel ingingen. Het liep als een speer. Toen Albert Heijn mijn brood in de schappen wilde leggen, heb ik een partner gezocht. De broden worden nu gebakken in een grote bakkerij, de afgekeurde bananen komen rechtstreeks van de teler."

Behalve duurzaam is Sunt ook gezond. "Omdat bananenbrood zo populair is, zijn veel producenten het gaan maken als een soort cake, met boter, suiker en bananenaroma. Wij hebben heel bewust gekeken naar de ingrediënten. We gebruiken geen boter, suiker of tarwebloem, maar alleen gezonde en kwalitatief hoogwaardige ingrediënten. Het is gluten- en lactosevrij. Sunt moet een gezonde traktatie zijn waar je dagelijks van kunt genieten."

Sunt broden met beleg


Uitbreiding
Sunt heeft inmiddels al meer dan 100.000 bananen gered van de prullenbak. "Maar we kunnen nog veel meer bananen behouden", zegt Hoogland. "Daarom ben ik op zoek gegaan naar andere manieren om de restanten te gebruiken onder het motto Lets bake the world a better place."

"Naast het bouwen aan ons bananenbroodmerk, ben ik nu bezig met het opzetten van een fabriek voor duurzame bananenpulp gemaakt van bananen die in de Rotterdamse en Antwerpse havens worden afgekeurd. Zo kunnen we onze eigen grondstof produceren en leveren aan bijvoorbeeld producenten van muffins en smoothies. Ik heb een innovatielening gekregen van de Rabobank om te onderzoeken hoe je met overrijpe bananen goede bananenpulp kan maken. Hoe moet je ze bijvoorbeeld schillen? Hoe bewerken? Welke machines zijn er nodig? Hoe zorg je ervoor dat de pulp lang genoeg houdbaar is?"

Ondertussen verovert de start-up steeds meer landen. "Sunt wordt nu in drie landen verkocht, op korte termijn worden dit er vijf", zegt Hoogland. "Daarnaast zijn we bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten met banaan in de hoofdrol." De tijd dat Hoogland Sunt als eenpitter kon runnen, ligt achter haar. De onderneemster beschikt inmiddels over een team van zes mensen die de handen uit de mouwen steken en helpen met uiteenlopende innovaties.

Sunt_tegelfoto