Hoe maak je banen en opleidingen in de tech toegankelijk?

,, We willen mensen enthousiast krijgen voor een baan in de IT of technologie”

Nederland heeft een tekort aan mensen in de IT. Dat biedt kansen voor werknemers in branches die getroffen zijn door de coronacrisis. TekkieWorden, een online gids voor werken en studeren in tech, laat zien welke banen en kansen er zijn in de IT-sector.

In samenwerking met Rabo Foundation ontwikkelde TekkieWorden, FutureNL en IamProgrez de gratis tool TekkieWijzer. Dat is een online assessment waarmee deelnemers kunnen ontdekken welke tech-banen en opleidingen passen bij hun vaardigheden. Na het doorlopen van de tool ontvangen deelnemers hun eigen tech-profiel, waaraan een routekaart naar relevante studies en banen is gekoppeld.

Tekst: ontdek de toekomst van Tekkie op scherm mobiel

Kansen in tech
"Ons doel is om mensen enthousiast krijgen voor een baan in tech en IT", zegt Floor Vink. Als operationeel manager bij TekkieWorden stond ze aan de wieg van de ontwikkeling van TekkieWijzer. "Er zijn onverminderd mensen nodig in deze branches." Met de TekkieWijzer ontdek je welke banen er zijn in de IT en welke opleiding daarbij hoort. Zo kom je er sneller achter of en welke tech-baan bij je past. Zo verdwijnt er veel onbegrip over wat er nou precies nodig is voor zo’n baan.

"De TekkieWijzer bestaat uit drie delen", legt Vink uit. "Het doorlopen van het online assessment duurt ongeveer anderhalf uur. In het eerste deel maak je op een speelse, laagdrempelige manier kennis met verschillende tech-profielen. Het tweede deel bestaat uit een assessment dat is opgezet in samenwerking met softskill-assessmentontwikkelaar IamProgrez. Daaruit komen je persoonlijke eigenschappen naar voren. De dingen waar je goed in bent, je karakter, je werk- en denkniveau. In het derde deel krijg je te zien welke banen, cursussen en opleidingen er bij jouw profiel passen."

Vooroordelen
Het doel van de TekkieWijzer is om mensen wijzer te maken over alle mogelijkheden in de IT en tech en eventuele vooroordelen weg te nemen. "Bijvoorbeeld over de werkplek", zegt Vink. "Er zijn echt niet alleen maar banen bij de klassieke IT-bedrijven. Technologisch geschoolde mensen zijn bijvoorbeeld ook nodig op scholen, in ziekenhuizen, op voetbalclubs en in musea, banken of startups. Verder hoef je voor veel IT-banen helemaal niet goed te zijn in bètavakken. Een baan in de techniek is ook voor alfa’s. Zo heb je geen wiskundeknobbel nodig om te leren programmeren. Sterker nog, mensen die goed zijn in talen, zijn daar vaak juist beter in."

De TekkieWijzer is gericht op werkzoekenden, omscholers en middelbare scholieren. In samenwerking met FutureNL is een lespakket gemaakt. Via het UWV is de TekkieWijzer verspreid onder werkzoekenden. "Er is op dit moment grote interesse in omscholing", vertelt Vink. "Mensen willen wel de IT in, maar ze weten niet goed waar ze moeten beginnen. Met de TekkieWijzer bieden we inzicht in de mogelijkheden en benodigde skills. De tool is handig voor mensen die al een carrière in de tech ambiëren, maar ook voor mensen die een dergelijke stap nog nooit hebben overwogen. We hopen dat het lukt om mensen hiermee op weg te helpen richting een passende opleiding en baan. Tekkies zijn populair bij werkgevers."


Tekkie worden? Of meer informatie? Lees hier meer over TekkieWijzer.Man achter computerscherm

Ben jij betrokken bij een coöperatieve samenwerking van Rabobank? Meld het initiatief dan bij de redactie van Rabo &Co via raboencoredactie@rabobank.nl. Wie weet komt jouw inspirerende voorbeeld in aanmerking voor een publicatie op dit platform!