Hoe worden energiebesparende maatregelen voor iederéén toegankelijk?

“Zo kan ook diegene zonder dikke beurs meehelpen met de energietransitie”

Samen met onze leden hebben we bepaald dat we consumenten en bedrijven willen ondersteunen in de energietransitie, in het werken aan een inclusieve samenleving en in de wereldwijde food- en agritransitie. In deze video vertelt Joost van Beek over de duurzame lokale doelen en idealen van Windpark De Kookepan in het Limburgse Leudal.


Het gebied De Kookepan bevindt zich ten zuiden van het afwateringskanaal in het plaatsje Neer. En precies op die plek zijn inmiddels drie windmolens verrezen. Het windpark is volledig in handen van de 450 leden van Leudal Energie – burgers van Leudal die actief een steentje bij willen dragen aan de energietransitie.

"Honderd procent coöperatief opgezet dus", zegt voorzitter Van Beek. Het is de bedoeling dat het windmolenpark veel gaat opbrengen én dat die opbrengst terugvloeit naar de directe omgeving. Zodat "ook diegenen zonder dikke beurs kunnen meehelpen met de energietransitie", aldus Van Beek. Zo wordt het thuis nemen van energiebesparende maatregelen voor iedereen toegankelijk. Dit jaar kunnen de inwoners van Leudal voor het eerst gaan profiteren van windenergie door goedkope en duurzame stroom af te nemen. De drie windmolens produceren stroom voor 8.000 huishoudens en de leden van Leudal Energie zijn de collectieve eigenaren van 'hun' windmolens.

Sinds 2015 ondersteunt Rabobank het windpark met een lening uit het Duurzaamheidsfonds, zodat de organisatie kan blijven groeien en professionaliseren. Ook wil Rabobank graag de projecten financieren, verzekeren en het betalingsverkeer regelen. Bij de centrale organisatie in Utrecht is een speciaal team beschikbaar om de lokale banken in deze trajecten te ondersteunen. Dit team kan putten uit een enorme expertise, kent de markt, de leveranciers van windturbines en de concurrenten.