Ze zijn de helden uit het Nederlandse verenigingsleven en onmisbaar voor de club. Vrijwilligers. Terwijl ze zelf op de achtergrond blijven, zetten ze anderen in de spotlight. Hoe werden zij vrijwilliger en waar doen ze het voor? In deze eerste aflevering van ‘De Vrijwilliger’ het verhaal van Bas Boer (58). Wekelijks draait hij maar liefst veertig vrijwillige uren bij korfbalvereniging PKC in Papendrecht. “Het verrijkt mijn sociale leven en geeft me enorme voldoening.”

Waarom ben je vrijwilliger geworden?
“Ja, hoe word je vrijwilliger. Dat gaat vanzelf, daar rol je langzaam in. Nadat ik in mijn jeugd op judo, schaatsen en voetbal zat, kwam ik door mijn vrouw Jeanne in de jaren ’80 in aanraking met korfbal. Ik werd ook lid van korfbalvereniging PKC en was daar al snel twee avonden in de week en iedere zaterdag mee zoet. Ik besefte steeds meer dat een club veel vrijwilligers nodig heeft die de boel draaiende houden. Aan die vrijwilligers is altijd een tekort. Na verloop van tijd wilde ik ook iets terugdoen voor de club en begon ik met vrijwilligerswerk. Het gaf al snel voldoening en mijn kennissenkring groeide ook behoorlijk. Toen PKC vroeg of ik scheidsrechter wilde worden (graag!) ben ik meteen de scheidsrechterscursus gaan doen. Later kwam training geven daar nog bij en zo ben ik door de jaren steeds actiever geworden. Iets wat ik nog lang hoop vol te houden.”


Bas_Boer_


Waar bestaat je vrijwilligerswerk uit?
“Een flink aantal functies. Momenteel ben ik trainer van een juniorenploeg en af en toe van de senioren. Ook fluit ik wedstrijden, ben ik eindverantwoordelijke in de technische commissie voor de jeugd, planner van het trainingsschema en competitieprogramma, beheerder van het spel- en trainingsmateriaal, contactpersoon naar de korfbalbond en lid in twee commissies. Ik maak bij elkaar zo’n veertig uur per week.
Een sportvereniging heeft ook altijd wel ad-hoczaken. Bijvoorbeeld nu in het coronatijdperk. Toen we in lockdown gingen, hebben we alle lopende sportzaken afgerond en een plan gemaakt voor als we weer open zouden gaan. Na het bericht dat we weer beperkt mogen sporten ben ik coronacoördinator geworden. Ik was een aantal dagen erg druk met informatie van diverse coronaprotocollen verwerken, een plan schrijven en die door de gemeente laten goedkeuren, trainingsschema’s maken, desinfectiematerialen aanschaffen, looproutes en een plattegrond maken, dranghekken en borden plaatsen, vrijwilligers zoeken die als toezichthouders optreden en alle trainers, spelers en leden informeren. Gelukkig heb ik daar ook de tijd voor want ik ben met prepensioen.


Bas_Boer_2


Wat brengt het vrijwilligerswerk je?
“Het vrijwilligerswerk kost aan de ene kant veel tijd. Voor één taak ben je gauw een paar uur per week kwijt. Je moet flexibel zijn en begrip hebben dat het allemaal op vrijwillige basis is, maar vrijwillig betekent niet vrijblijvend. Daarnaast word je als besturend of leidinggevend lid ook weleens geconfronteerd met vervelende zaken als klagende leden.
Gelukkig levert het vrijwilligerswerk veel meer op. Thuis heb ik contacten met familie, buren en vrienden, maar op de club heb je al die contacten allemaal bij elkaar. Samen deel je de liefde voor de korfbalsport. Het is een uitgaansplek waar je een drankje en een hapje doet en feesten meemaakt. Kortom ik voel mij door het vrijwilligerswerk zinvol, nuttig en gewaardeerd.”


Bas_Boer_3


Wat is je mooiste vrijwilligersmoment tot nu toe?
Dat zijn er meerdere. In de vakantieperiodes breng ik de velden, spel- en trainingsmaterialen weer op orde. Bij de start van de trainingen zie ik veel enthousiaste en blije sporters. Blij dat ze weer mogen trainen en dat alles tot in de puntjes geregeld is.
Ook geniet ik van de organisatie van de hoofdklassefinale die om promotie naar de Korfbal League draait. Echt een topevenement met een uitverkocht PKC complex. Vaak vindt op die dag ook een play-offwedstrijd van ons eigen 1e team plaats. Voor mij betekent dit topdrukte met heel veel geregel, een dag van veertien tot zestien uur onafgebroken in touw. Als het na middernacht klaar is heb ik een heerlijk gevoel dat het weer perfect verlopen is.
Tot slot zal ik nooit vergeten dat PKC in 2007 en 2008 het landelijke NK veldkorfbal mocht organiseren. Een enorm evenement met duizenden bezoekers. Dat was ook een enorme klus met een fantastisch gevoel na afloop.


Bas_Boer_4


Welke tip heb je voor andere potentiële vrijwilligers?
“Ten eerste, besef als lid van een vereniging goed dat de club niet bestaat omdat je lid bent, maar dankzij de leden die als vrijwilliger tijd steken in het draaiende houden van de club.
Ten tweede, er is altijd wat te doen. Voor zowel jeugdleden als senioren. Een club heeft trainers, een administratie, social mediakanalen, bardiensten, een bestuur, onderhoudsgroep, schoonmaak, chauffeur, opvang en nog tientallen andere rollen. Voor ieder wat wils dus.
Tot slot, wacht niet tot je gevraagd wordt maar bied je aan en zeg wat je kan en leuk vindt. Ik kan het elk lid of iedere belangstellende van een sportvereniging aanraden. Word vrijwilliger, je krijgt er echt veel voldoening voor terug.”

Rabobank is partner van de Papendrechtse Korfbal Club (PKC)