Limm Recycling

‘Stilstaan is voor ons geen optie, maar onze dagindeling ziet er wel heel anders uit nu’

Ondernemersechtpaar Ina en Lenze Leunge van LIMM Recycling uit het Friese Oosterwolde leveren en recyclen miljoenen kartonnen en plastic koffiebekertjes per jaar. Gebruikte kartonnen bekertjes worden verwerkt tot printpapier, en plasticbekertjes tot plantentrees. De afgelopen jaren is hun omzet steeds met 25 procent gegroeid. Maar hoe vergaat het hen, en hun vijf medewerkers, nu veel kantoren en instellingen de deuren gesloten hebben? We vragen het aan Ina Leunge.

Luister de podcast op Spotify

Hoe gaat het nu met jullie?

‘Het voorjaar, en dat geldt voor bijna alle ondernemers, is normaal gesproken de beste tijd om nieuwe handel binnen te halen. De natuur ontwaakt en met het mooie weer krijgen mensen weer overal zin in. Het is nu wel mooi weer, maar de handel staat stil.’

‘Naast alle zorgen rondom hygiene en gezondheid merken we nu dat de telefoon stil staat en er veel minder mailtjes binnenkomen. Het is een heel onzekere tijd want we weten niet hoe lang het gaat duren.’

‘Dat we nu wat meer tijd hebben is voor ons op dit moment nog wel even in te vullen. We zijn in december verhuisd naar een nieuw pand. Aan ons nieuwe pand moest nog wel het een en ander gebeuren. Dus zoals mensen thuis de tijd gebruiken om aan hun huis te klussen, gebruiken wij de tijd die we nu over hebben om ons bedrijfspand te schilderen en de tuin aan te pakken. Stilstaan is voor ons geen optie, maar onze dagindeling ziet er wel heel anders uit nu.’

Wat betekent het op de langere termijn?

‘Dat is eigenlijk nog niet te zeggen. We draaien nu veel minder dan we anders gedraaid zouden hebben. We hebben aan het begin van het jaar een aantal grote partijen binnengehaald, dus dat redt ons voor nu nog wel in de omzet. Maar tot nu toe is het gewoon afwachten hoe het zich gaat ontwikkelen.’

‘We hebben ook zorginstellingen als klant. Die gebruiken nu juist veel meer disposables. Het afwassen van servies of kopjes is natuurlijk meer werk, en het brengt bovendien extra risico’s op besmetting met zich mee. Dus naast klanten die stilstaan hebben wij ook klanten die nu juist overcapaciteit draaien.’

Heb je tips voor ondernemers die de crisis willen gebruiken om hun bedrijfsvoering circulair te maken?

‘Ik zou heel graag willen dat iedereen zijn afvalbak een keer op zijn kop gooit, en gaat nadenken over wat je nog kan doen met deze stromen. Denk voordat je iets inkoopt ook na of je het echt nodig hebt. Als je dat doet, ga je automatisch al veel circulairder werken. Wij hebben in ons bedrijf haast geen afval meer. Dat is een heel goede manier om kosten te besparen.

Wat kunnen mensen in deze tijd doen om ondernemers die in de knel zitten te helpen?

‘Ik maak mij grote zorgen over ondernemers die nu helemaal geen omzet meer hebben. Wij hebben heel veel vrienden voor wie dit geldt. Een rijschoolhouder, een kapper, horecaondernemers. Ik denk dat aandacht nu heel belangrijk voor ze is. Vraag hoe het met ze gaat, of hoe je ze kan helpen. Je kunt op dit moment natuurlijk niet naar ze toe om ze te steunen, maar je kunt ze wel wat lekkers toesturen met de post. Gewoon om te laten zien dat je aan ze denkt.’