Wat willen virussen?
Misschien zijn virussen ook bezig zijn om de aarde te redden, net als mensen en bijen? Dan zou ik met ze kunnen samenwerken om oplossingen te vinden voor bijvoorbeeld klimaatverandering of ziektes? Misschien hebben sommige virusfamilies het beste voor met mensen en andere juist met de aarde, dieren of stenen. Maar hoe kom ik dat te weten?
Op het internet circuleren filmpjes waar mensen het COVID-19 virus bedanken omdat het ons wakker zou schudden, omdat het ons bewust zou maken van de staat waarin de aarde verkeert, van ons te drukke bestaan en van de effecten van globalisering. Dat zijn natuurlijk allemaal betekenissen die mensen aan het virus toekennen. Of dat ook de bedoeling van het virus weet ik natuurlijk niet.
Het toekennen van menselijke eigenschappen aan andere wezens is een manier om ons met hen te verhouden. Door de eeuwen heen werden talloze verhalen geschreven over wat we van andere levende wezens kunnen leren. Ik denk aan Animal Farm over vrijheid, gelijkheid en macht, The Fable of The Bees: over een economie voor het algemeen nut en Alice in Wonderland, waar logica, fantasie en gevoel door elkaar lopen en soms nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn.
Die verhalen helpen om onszelf beter te begrijpen en geven handvatten de relatie tussen en met andere soorten te onderzoeken, begrijpen en aan te gaan. Het is een manier van tentaculair denken (Haraway 2016): het denken in tentakels, in lijnen en relaties waarbij het uitgangspunt is dat alles met alles verbonden is.