Week 5, Forma Mentis

Hoe kan een kompas ons in beweging houden?

Het artikel en het kompas van Sjoerd Hardeman en Jesse Groenewegen hebben me geïnspireerd. Het idee om een veranderprikkel en een kernonzekerheid tegen elkaar af te zetten is een spannende gedachte.

De assen zijn het vormend principe van het kompas waarmee we onszelf kunnen plaatsen in verschillende nieuwe economische ruimtes. Welke werken wel of niet, wat voelt goed en wat niet? Om het Forma Mentis beter te begrijpen en te doorgronden ben ik gaan spelen met de assen die in essentie gaan over ‘wat willen we veranderen’ en ‘wie/wat gaat dat doen’.

IMG_MDA122523_1600px Cover of Y our future is now 2019 Olafur Eliasson

Cover Exhibition catalogue, Y/our future is now, 2019 Olafur Eliasson

Het vinden en doorgronden van de basisvorm geeft ons de mogelijkheid om nieuwe kompassen te ontwerpen. Als we begrijpen hoe we verschillende richtingen met elkaar in verband brengen en welke betekenis we daar aan kunnen geven, kunnen we de toekomst onderzoeken. Kunnen we nieuwe verhalen ontwikkelen voor andere economieën die rechtvaardig, eerlijk, fair en open zijn. Scenario’s die ons helpen onze koers te bepalen. Kompassen die richting en invloed verbinden, ontwikkeling en macht, visie en daadkracht, denken en doen, onzekerheid en coördinatie en keuzes en kiezen. Door de relatie tussen verbeelding en daden blijven we in beweging, blijven we zoeken en vinden en zien we langzaam maar zeker het weefsel van een rechtvaardige economie ontstaan.

10012105