Week 2, Overview effect

In 1987 schreef de Amerikaanse filosoof en schrijver Frank White het boek: The Overview Effect, met daarin interviews met- en teksten van 29 ruimtevaarders.

Het overview effect is een bewustzijnsveranderende ervaring die gaat over het ontzag, de verbondenheid en de verantwoordelijkheid die in ruimtereizigers opwelt bij de aanblik van dat fragiele bolletje waar de dampkring als een dun schilletje omheen hangt; de aarde. [Volkskrant - 28 oktober 2017]

‘We vertrokken naar de maan als technici, we keerden terug als humanisten’, reflecteerde Edgar Mitchel op zijn ervaringen in de ruimte.

‘Ook Andre Kuipers, ‘onze eigen ruimtevaarder’ ervaarde dat overview effect.

Toen hij de aarde vanuit de ruimte zag, realiseerde hij zich pas goed hoe klein en kwetsbaar dat bolletje waarop we leven is. “We moeten het hier, met elkaar, zien op te lossen. Als we het verknallen, kunnen we nergens heen. Er is geen planet B. Alleen als we weer in evenwicht komen met de natuur, zullen we het als mensheid op aarde gaan redden.” zei hij in één van zijn vele interviews.


image-isisi-center


Stel je eens voor dat je zo ver kunt uitzoomen, zo extreem ver uit kan zoomen dat je de ruimte krijgt om alles ineens veel helderder te kunnen zien, te snappen hoe alles in elkaar zit.

Ik voel me nu af en toe een beetje zo.
Doordat we niet meer klakkeloos mee draaien, ingezoomd op de waan van alledag is er ruimte en tijd ontstaan om afstand te nemen. Om uit te zoomen.

De ruis is weggevallen, de aarde stiller, de lucht is schoner.

We voelen ons misschien wel meer verbonden dan ooit, we ervaren de kwetsbaarheid van de aarde en het leven dat erop rond krioelt. We voelen dat we het hierna nooit meer precies hetzelfde kunnen doen.

Ik heb - net als velen van jullie - de luxe positie dat ik geen vitaal beroep heb. Ik kan dus uitzoomen en daardoor voel ik ook een grote verantwoordelijkheid om dat te doen. Zo ver als ik maar kan, om op die manier hopelijk veel helderder te kunnen zien wat deze tijd voor ons betekent en hoe we straks verder moeten.