Week 6, De mens
In mijn bubbel, zorgvuldig opgebouwd in de laatste 15 jaar, worden er veel mooie, zinnige en hoopvolle dingen geschreven en gemaakt de laatste weken, Corona lijkt soms een geweldige periode van nieuwe kansen, nieuwe gedachten, nieuwe mogelijkheden.
Op mijn LinkedIn en mijn Insta komen verschillende vormen van nieuwe kunst en storytelling voorbij. Een groep jonge werkloze acteurs, theatermakers en schrijvers die een volledige (onbetaalde) webserie uit de grond stampen met briljante dialogen, bijvoorbeeld. (www.devandalen.nl).
De archieven van tientallen theatermakers worden opengemaakt en hele reeksen voorstellingen worden gratis online gedeelt. (deze van Sadettin Kırmzıyüz bijvoorbeeld: https://tflix.nl/somedaymyprincewillcom/)
De topacteurs van Internationaal Theater Amsterdam en het Nationale Theater uit Den haag lezen iedere dag 1 verhaal uit Boccaccio’s Decamerone; een verzameling van honderd verhalen die de italiaanse dichter en geleerde schreef. ‘De verhalen worden verteld door 3 mannen en 7 vrouwen tijdens een veertien dagen durend verblijf op een buitenplaats, op vlucht voor de pest die in Florence woedt.’ “Elke dag een nieuw verhaal. Als ode aan het leven.” (https://ita.nl/nl/episodes/itas-decamerone/765119/)
Er zijn kunstenaars die iedere dag een tekening maken voor iemand en dan online delen, als cadeau (www.lauramentink.nl) of die wekelijks ergens bij een verzorgingstehuis gratis en voor niets een luchtconcert geven.
Ik lees voorbeelden van prachtige initiatieven zoals de bezoekcontainer van Flexotel (https://www.rtlz.nl/business/ondernemen/artikel/5085231/zorg-verpleging-containers-coronavirus-bezoek-ouderen) die een simpele container hebben voorzien van een plexiglas scheidingswand waardoor ouderen hun familie weer kunnen zien en spreken met behulp van een babyfoon.
Ik lees berichten van Stichting Vluchteling, de Voedselbank en het Pioniersmagazine, De Correspondent, Wij.land, MaatschapWij, Merlijn Twaalfhoven, Sociaal.net en The Happy Activist. Ik lees weloverwogen opiniestukken over de hoop op een nieuwe wereld. Ik lees over de ongelijkheid die nu pijnlijk wordt blootgelegd, maar die ook kansen biedt voor verandering.