Remeker

‘We waren op weg naar een topjaar’

Al sinds 1650 beheert de familie Van der Voort boerderij en kaasmakerij Remeker De Groote Voort in Lunteren. Tot een week geleden was de vraag naar hun kaas zo groot, dat het bedrijf alle zeilen moest bijzetten om voldoende te kunnen produceren. Met de sluiting van de horeca, droogde een belangrijk afzetkanaal van de een op de andere dag op. We vragen boer en kaasmaker Jan Dirk van de Voort hoe het nu met hem gaat.

Luister de podcast op Spotify

‘Als je hier op ons bedrijf rondloopt, dan lijkt het alsof alles gesmeerd verloopt. We hebben gezonde dieren, de koeien lopen alweer ruim een week buiten en er worden kalfjes geboren. Verder hebben we volop gras en maken we een heel goede kwaliteit kaas. Tot een week geleden liep de afzet ook gesmeerd. Vorig jaar was een topjaar en ook nu waren we weer op weg naar een topjaar. Maar in een week tijd verandert alles.’

Hoe worden jullie geraakt door de corona-crisis?

‘We zagen onze afzet de afgelopen jaren verschuiven van de winkels naar de horeca. Dit heeft ons geen windeieren gelegd. Maar nu hebben we de winkels hard nodig om nog enige omzet te halen. Op dit moment leggen we onze kazen op. Die kunnen best ook even blijven liggen. We lijden daarmee vooralsnog geen schade, op dit moment is de crisis vooral een liquiditeitsprobleem.

We hebben begin dit jaar onze oudste kaas zes weken niet kunnen leveren omdat we daar een tekort aan hadden. In die zin kunnen we deze crisis op korte termijn heel goed opvangen; we kunnen nu onze voorraden weer aanvullen. Maar we weten niet hoe lang dit gaat duren. We weten ook niet hoeveel horecabedrijven er nog over zijn als deze crisis voorbij is. En als de horeca weer open gaat, zullen ze ook niet al te vlot hun eerste rekeningen kunnen betalen. In die zin is het dus ook voor ons afwachten hoe het nu verder gaat.’

Heb je tips voor collega-ondernemers?

‘Je moet in ieder geval wel zorgen dat je het hoofd koel houdt en je medewerkers blijft motiveren. Wij maken hier echt een topproduct, dus bij ons moet iedereen ook wel super gemotiveerd zijn en blijven. Maar ondertussen moet je ook open zijn in wat er gebeurt. Ons personeel is volledig op de hoogte van wat er nu speelt binnen het bedrijf. En dan is er natuurlijk de partner de Rabobank, daar is ook een goed overleg mee. Dat is heel belangrijk om de liquiditeit veilig te stellen.

Wij zetten nu bijna al onze investeringen on hold. We waren juist aan het opschalen naar meer kaas. We hebben al meer vee. Om de extra melk te verwerken moeten we in de zomer ook wel wat aanpassingen doen in de kaasmakerij. Dat zetten we nog door, maar de overige investeringen zetten we nu even stil.’

Hoe kunnen mensen jullie helpen?

‘Het mooiste is als mensen naar onze webshop komen om wat kaas te bestellen: www.remeker.nl. De boerderijwinkel is ook gewoon open. Dus als je in de buurt woont en het binnen zitten zat bent, kun je op de fiets stappen en heerlijke kaas bij ons komen halen.’