Oesterzwammenkwekerij ZuiderZwam

“Ik probeer mijn producten nu rechtstreeks aan consumenten te verkopen”

Jacqueline van Eerd uit Tilburg noemt zichzelf nog altijd een beginnend ondernemer. Drie jaar geleden begon ze haar eigen oesterzwammenkwekerij, ZuiderZwam. Door de crisis is ze haar belangrijkste afzetmarkt, de horeca, kwijt.

In twee klimaatgecontroleerde containers heeft Jacqueline van Eerd een perfecte kringloop gerealiseerd. Ze kweekt oesterzwammen op koffiedik, afkomstig uit de lokale horeca. Had oesterzwammen worden — al dan niet verwerkt tot veganistische bitterballen en kroketten — geserveerd in diezelfde horeca.

Haar bedrijf ZuiderZwam is (nog) geen vetpot, maar inmiddels kan Van Eerd wel van haar oesterzwammen leven. Bovendien groeit het bedrijf nog altijd gestaag. Tenminste, dat was de stand van zaken begin maart, aan de vooravond van de intelligente lockdown.

Hoe word je geraakt door de coronacrisis?

‘Mijn bedrijf ligt nu grotendeels stil. De oesterzwammen groeien natuurlijk door, maar de afzet naar de horeca ligt plat. Bovendien kan ik momenteel geen koffiedik ophalen bij de horeca en bij instellingen, omdat deze ook allemaal gesloten zijn. Gelukkig kunnen we de kroketten en de bitterballen die we momenteel produceren wel invriezen, dus als alles weer open gaat, kunnen we wel direct weer leveren.’

Heb je nu helemaal geen omzet meer?

‘Ik probeer mijn producten nu rechtstreeks aan consumenten te verkopen. Naast oesterzwammen, kroketten en bitterballen, laat ik van het koffiedik ook zeepjes maken. Verder hebben we heerlijke bonbons, met oesterzwamvulling. Met de verkoop aan consumenten behaal ik nu ongeveer 5 tot 10 procent van mijn normale omzet.

Heb je tips voor collega-ondernemers?

Ik zeg vooral, houd de moed erin. Het is natuurlijk een hele nare en vervelende situatie waar we in zitten, maar we kunnen er niet zoveel aan doen. Heel veel dingen kunnen nu niet meer, maar ik probeer zelf vooral te denken aan wat ik nog wel kan doen.

Hoe kunnen mensen je helpen tijdens deze crisis?

Mensen uit (de omgeving van) Tilburg kunnen heerlijke oesterzwammen of andere producten bij mij bestellen. Ook verkoop ik zogeheten growkits, waarmee mensen thuis hun eigen oesterzwammen kunnen kweken. Ik werk vooral lokaal, maar door het hele land zijn er kleine kwekers zoals ik. Dus als je ergens anders woont, maar wel zin hebt in een lekker product van oesterzwammen, ga dan op zoek naar een goede kweker bij jou in de buurt.

Ga voor meer informatie over ZuiderZwam naar www.zuiderzwam.nl.