Vul je pensioen aan met Rabo ToekomstSparen. Met deze spaarrekening spaar je met belastingvoordeel, met als doel dat je straks je tegoed periodiek kunt laten uitkeren als aanvulling op je pensioeninkomen.

Ontvang een rente van maximaal 0,80% over je inlegSpaar met belastingvoordeelJe geld staat tijdens de looptijd vastKies tijdens het online aanvragen zelf of je wilt sparen met een vaste- of variabele rente
Sluit direct af

Ik wil Rabo ToekomstSparen en mijn oudedagsverplichting of lijfrentekapitaal vanuit mijn BV afstorten

De belangrijkste kenmerken van Rabo ToekomstSparen

Belastingvriendelijk

Met Rabo ToekomstSparen kun je jouw inleg voor een deel terugkrijgen via de belastingaangifte. Dit moet wel binnen je jaarruimte of reserveringsruimte zijn. Verder betaal je over je opgebouwde bedrag geen vermogensrendementsheffing. Pas als je het bedrag straks laat uitkeren, betaal je inkomstenbelasting. En die is vaak lager vanaf je AOW-leeftijd.

Online aanvragen

Rabo ToekomstSparen vraag je eenvoudig zelf aan. Wij helpen je hierbij met onder andere een kennis- en ervaringstoets. Heb je toch nog vragen? Chat dan met ons voor meer informatie over de productkenmerken en voorwaarden. Wil je meer inzicht in je financiële situatie? Vraag dan een kosteloos oriëntatiegesprek aan (onderaan de pagina).

Depositogarantiestelsel

Door het depositogarantiestelsel is je spaargeld bij de Rabobank van € 0 tot € 100.000 gedekt. Dit geldt per bank en per rekeninghouder.

Zo werkt Rabo ToekomstSparen

Met Rabo ToekomstSparen kun je een pensioentekort aanvullen op belastingvriendelijke wijze. Stort bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks een bedrag in Rabo ToekomstSparen en laat de rente zijn werk doen. De looptijd kies je zelf en tijdens deze looptijd staat je geld vast. Veel mensen kiezen als einddatum hun AOW-leeftijd. Op het moment dat je einddatum nadert, heb je een aantal opties. Eén van die opties is het laten uitkeren van je opgebouwde tegoed. Dit kun je regelen via een uitkeringsproduct, dat ervoor zorgt dat je periodiek bedragen ontvangt vanuit je tegoed. Een aanvulling op je overig pensioeninkomen.

Bereken je jaarruimte

Zo werkt pensioensparen

Rente

Bij Rabo ToekomstSparen kun je kiezen uit een variabele rente of een vaste rente per inleg. Belangrijk hierbij is:

de variabele rente kan op ieder moment stijgen of dalen. En dat heeft invloed op je eindbedrag.de hoogte van het vaste rentepercentage wordt bij iedere keer dat je inlegt bepaald door het moment van inleg ten opzichte van de eerder afgesproken einddatum.

Ook over de jaarlijkse rentebeschrijving ontvang je een eigen vaste rente.

Rente

Variabele rente

Rentepercentage*
Over het gehele tegoed0,30%

* Rentewijzigingen voorbehouden. Dit variabele rentetarief geldt vanaf 1 juli 2020.

Vaste rente

LooptijdRentepercentage**
<1 jaar0,01%
1 tot 2 jaar0,01%
2 tot 3 jaar0,01%
3 tot 4 jaar0,01%
4 tot 5 jaar0,01%
5 tot 6 jaar0,01%
6 tot 7 jaar0,05%
7 tot 8 jaar0,05%
8 tot 9 jaar0,10%
9 tot 10 jaar0,15%
10 tot 11 jaar0,25%
11 tot 12 jaar0,35%
12 tot 13 jaar0,40%
13 tot 14 jaar0,50%
14 tot 15 jaar0,60%
15 tot 16 jaar0,65%
16 tot 17 jaar0,65%
17 tot 18 jaar0,65%
18 tot 19 jaar0,70%
19 tot 20 jaar0,70%
20 tot 21 jaar0,70%
21 tot 22 jaar0,70%
22 tot 23 jaar0,75%
23 tot 24 jaar0,75%
24 tot 25 jaar0,80%
25 tot 26 jaar0,80%
26 tot 27 jaar0,80%
27 tot 28 jaar0,80%
28 tot 29 jaar0,80%
29 tot 30 jaar0,80%
30 tot 35 jaar0,80%
35 tot 40 jaar0,80%
40 tot 45 jaar0,80%
45 tot 50 jaar0,80%
50 jaar of meer0,80%

** Rentewijzigingen voorbehouden. Deze vaste rentetarieven gelden vanaf 1 juli 2020.

Rentegarantie bij een vaste rente per inleg

Vanaf de offertedatum heb je een rentegarantietermijn van acht weken. Over elke inleg die je binnen acht weken na deze datum doet, ontvang je het aangeboden rentetarief. Is in de periode tussen de aanbieding en je inleg het rentetarief gestegen? Dan geldt het hogere rentetarief.

Kosten

Voor het openen van Rabo ToekomstSparen betaal je eenmalig € 27,50. Er zijn verder geen kosten verbonden aan deze spaarrekening. Wel heb je een betaalrekening van de Rabobank nodig. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Risico's

Door de variabele rente kan het zijn dat je eindbedrag straks hoger of lager is dan verwacht. Hierdoor kunnen je uitkeringen straks dus ook lager uitvallen. Kies je voor een vaste rente? Dan is dit gunstig voor je als de rente daalt. Maar als de rente stijgt, stijgt jouw vaste rente niet meer. Mochten de fiscale regels vanuit de overheid ooit veranderen, dan kan dit ook van invloed zijn.

Overstappen

Spaar je al aanvullend voor je pensioen en wil je overstappen naar Rabo ToekomstSparen? Overstappen regel je eenvoudig tijdens het online aanvragen. Welke gevolgen dit heeft, hangt af van het moment dat je bent gestart met opbouwen.

Regels rondom overstappen

Je mag het bedrag van je bestaande lijfrenteverzekering of lijfrenterekening oversluiten. Dat bedrag is niet aftrekbaar voor de belasting. Laat je vooraf goed informeren over de fiscale gevolgen. Deze kunnen namelijk ongunstig zijn. 

Welk regime

Bij het oversluiten is het belangrijk om te weten welke regels (het fiscaal regime) van toepassing zijn op je bestaande lijfrenteverzekering of lijfrenterekening. In de tabel hieronder zie je welk regime van toepassing is. Kijk hierbij naar de (oudste) ingangsdatum op je polis of overeenkomst.

Fiscaal regimePremiebetalendKoopsom (bedrag ineens gestort)
Oud regime lijfrentevóór 16 oktober 1990*vóór 1 januari 1992
Nieuw regime lijfrenteop of na 16 oktober 1990op of na 1 januari 1992

* Wij gaan ervan uit dat wanneer je premie hebt betaald je deze niet meer hebt verhoogd na 16 oktober 1990. Is dit wel het geval, dan valt jouw verzekering onder het nieuwe regime.

Oud regime lijfrente 

Valt je lijfrenteverzekering onder het oude regime? En sluit je deze over naar Rabo ToekomstSparen? Dan wordt automatisch het nieuwe regime van toepassing. Je verliest dan de volgende voordelen:

de vrijheid om zowel de duur van de lijfrente als de verzekerde te kiezende mogelijkheid om kapitaal te schenken, bijvoorbeeld aan je kinderengeen maximaal uitkeringsbedragde afkoopmogelijkheid zonder een boete van de Belastingdienst (revisierente)

Is het wegvallen van deze voordelen voor jou geen probleem? Bijvoorbeeld omdat je minimaal vijf jaar je pensioeninkomen wilt aanvullen met je opgebouwde tegoed, niet boven de fiscale bovengrens per jaar komt en hiermee pas wilt beginnen als je jouw AOW-leeftijd bereikt? Kies dan voor Rabo ToekomstSparen. Tijdens het online aanvragen kun je jouw lijfrente oversluiten.

Nieuw regime lijfrente

Valt je lijfrente onder het nieuwe regime? Dan wijzigen de fiscale regels niet als je jouw bestaande lijfrente overzet naar Rabo ToekomstSparen.

Heb je twijfels of vragen? Neem dan even contact met ons op.

Wat zijn de fiscale regels?

  • Nieuwe inleg is aftrekbaar voor zover je jaar- of reserveringsruimte hebt.
  • Jouw tegoed valt in box 1, waardoor je geen vermogensrendementsheffing betaalt.
  • Op de einddatum gebruik je het tegoed voor de aankoop van periodieke uitkeringen. Over deze uitkeringen ben je belasting en premies verschuldigd tegen het tarief dat op dat moment voor jou van toepassing is. Dat kan een lager tarief zijn dan je nu betaalt, maar dat hoeft niet. Soms kan je er voor kiezen om op de einddatum nog verder te gaan met sparen of beleggen.
  • Afkoop is meestal nadelig, omdat je meteen en in één keer over het gehele bedrag inkomstenbelasting moet betalen (maximaal 49,50%). Soms moet je ook nog een boete betalen aan de Belastingdienst.

Afkoop en overlijden

Het is mogelijk om het opgebouwde tegoed in één keer uit te laten keren (afkopen). Dit is vaak ongunstig omdat je dan meteen en in één keer over het hele bedrag inkomstenbelasting betaalt. Daarnaast legt de Belastingdienst mogelijk een boete op. Deze boete krijg je niet als je afkoopt in verband met blijvende arbeidsongeschiktheid.

Overlijden

Overlijd je voor de einddatum, dan moeten je erfgenamen periodieke uitkeringen aankopen.

Productkenmerken en voorwaarden

Lees voordat je kiest voor Rabo ToekomstSparen de productkenmerken en voorwaarden goed door. Hier vind je meer details over het product. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Eén van de voorwaarden is dat je in Nederland woont. Dit geldt ook als je straks een bijpassend uitkeringsproduct bij ons af wilt sluiten.

Lees de productkenmerken en voorwaarden van Rabo ToekomstSparen (PDF) Dienstverleningsdocument Vermogen opbouwen bij Rabobank (PDF)

Klaar om te starten met Rabo ToekomstSparen?

Of chat met ons als je nog vragen hebt. Wij geven geen advies, wel inzicht in de productkenmerken en –voorwaarden waarmee je zelf een onderbouwde keuze kunt maken. Wil je eerst meer inzicht in jouw persoonlijke (toekomstige) financiële situatie, vraag dan een kosteloos oriëntatiegesprek aan.

Online afsluiten Eerst een oriëntatiegesprek