Rabo ToekomstSparen

Vul je pensioen aan met Rabo ToekomstSparen.

Ontvang een variabele rente van 0,20% over je hele tegoedSpaar met belastingvoordeelJe kunt niet vrij opnemen

Wil je dit jaar nog een kapitaaloverdracht doen van of naar Rabo ToekomstSparen? Regel dit dan vóór 1 december 2021. Dan hebben we ruim de tijd om de kapitaaloverdracht in orde te maken met je huidige aanbieder.

Illustratie pot met geld en fotolijstje

Sparen voor je pensioen

Met Rabo ToekomstSparen bouw je op belastingvriendelijke wijze een tegoed op dat je straks kunt gebruiken als aanvulling op je pensioeninkomen. Stort bijvoorbeeld nu maandelijks of jaarlijks een bedrag en laat de rente zijn werk doen. Veel mensen kiezen hun AOW-leeftijd als de einddatum en laten vanaf dat moment het opgebouwde tegoed periodiek uitkeren als aanvulling op hun inkomen.

Zo werkt Rabo ToekomstSparen

Illustratie laptop

Open Rabo ToekomstSparen

Het gemak van online.

Toon meer
Illustratie pot met geld en fotolijstje

Storten of kapitaal overdragen

Vanuit je betaal- of spaarrekening. Of vanuit het lijfrentetegoed dat je elders hebt opgebouwd.

Toon meer
Illustratie bloempot met geldplant

Tijdens de looptijd

Laat je tegoed groeien.

Toon meer
Illustratie feest met munten

Pensioenleeftijd bereikt

Tijd om te genieten van je pensioen. Laat je opgebouwde tegoed periodiek uitkeren.

Toon meer

Veelgestelde vragen

Hoe regel ik de overstap naar Rabo ToekomstSparen?

Spaar je al aanvullend voor je pensioen en wil je overstappen naar Rabo ToekomstSparen? Overstappen regel je eenvoudig tijdens het online aanvragen. Welke fiscale gevolgen dit heeft, hangt af van het moment dat je bent gestart met opbouwen.

Welk regime

Bij het oversluiten is het belangrijk om te weten welke regels (het fiscaal regime) van toepassing zijn op je bestaande lijfrenteverzekering of lijfrenterekening. In de tabel hieronder zie je welk regime van toepassing is. Kijk hierbij naar de (oudste) ingangsdatum op je polis of overeenkomst.

Fiscaal regimePremiebetalendKoopsom (bedrag ineens gestort)
Oud regime lijfrentevóór 16 oktober 1990*vóór 1 januari 1992
Nieuw regime lijfrenteop of na 16 oktober 1990op of na 1 januari 1992

* Wij gaan ervan uit dat wanneer je premie hebt betaald je deze niet meer hebt verhoogd na 16 oktober 1990. Is dit wel het geval, dan valt jouw verzekering onder het nieuwe regime.

Oud regime

Valt je lijfrenteverzekering onder het oude regime? En sluit je deze over naar Rabo ToekomstSparen? Dan wordt automatisch het nieuwe regime van toepassing. Je verliest dan de volgende voordelen:

de vrijheid om zowel de duur van de lijfrente als de verzekerde te kiezende mogelijkheid om kapitaal te schenken, bijvoorbeeld aan je kinderende vrijheid om zelf de hoogte van de uitkering te kiezende afkoopmogelijkheid zonder een boete van de Belastingdienst (revisierente)

Is het wegvallen van deze voordelen voor jou geen probleem? Kies dan voor Rabo ToekomstSparen. Tijdens het online aanvragen kun je jouw lijfrente oversluiten.

Nieuw regime lijfrente

Valt je lijfrente onder het nieuwe regime? Dan wijzigen de fiscale regels niet als je jouw bestaande lijfrente overzet naar Rabo ToekomstSparen.

Meer informatie over kapitaaloverdracht

Heb je twijfels of vragen? Neem dan even contact met ons op.

Wat zijn de uitkeringsmogelijkheden als mijn Rabo ToekomstSparen afloopt?

Je maakt op de einddatum de keuze over wat er gaat gebeuren met het lijfrentetegoed. Wil je het tegoed al gebruiken als aanvulling op je pensioeninkomen of kies je ervoor om nog even te wachten zodat je verder kunt sparen? Ontdek je uitkeringsmogelijkheden aan de hand van onze tool.

Ontdek je uitkeringsmogelijkheden (tool)
Kan ik het tegoed straks in één keer opnemen? (afkoop)

Het is mogelijk om het opgebouwde tegoed in één keer uit te laten keren (afkopen). Dit is vaak ongunstig omdat je dan meteen en in één keer over het hele bedrag inkomstenbelasting betaalt. Daarnaast legt de Belastingdienst mogelijk een boete op. Deze boete krijg je niet als je afkoopt in verband met blijvende arbeidsongeschiktheid.

Wat gebeurt er als ik overlijd?

Overlijd je voor de einddatum, dan moeten je erfgenamen periodieke uitkeringen aankopen of zij kunnen kiezen het tegoed in één keer opnemen (afkoop). Je erfgenamen betalen hierover belasting.

Is Rabo ToekomstSparen geschikt om mee te sparen als ik eerder wil stoppen met werken?

Nee, Rabo ToekomstSparen is niet geschikt als je wilt sparen om eerder te kunnen stoppen met werken. Wel kan het gebruikt worden als aanvulling op je inkomen naast je pensioen. Je mag overigens de uitkeringen vanuit Rabo ToekomstSparen wel in laten gaan vóór het bereiken van je AOW-gerechtigde leeftijd. Lees hieronder meer over de uitkeringsmogelijkheden.

Je opgebouwde tegoed wordt periodiek uitgekeerd. Het is mogelijk om deze uitkeringen in te laten gaan vóór je de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt. De looptijd van de uitkeringen is dan wel minimaal 20 jaar plus de jaren tot jouw AOW-gerechtigde leeftijd. Het is niet mogelijk om vóór je AOW-gerechtigde leeftijd een hogere uitkering te ontvangen dan je daarna ontvangt. Dit omdat de uitkeringen tijdens de uitkeringsduur vast en gelijkmatig moeten zijn.

Heb je vóór 2014 al een tegoed opgebouwd op een lijfrenteverzekering of –spaarrekening? Dan heb je overgangsrecht en kun je onder bepaalde voorwaarden uitkeringen ontvangen vanaf 65 jaar, of eerder.

Ontdek je uitkeringsmogelijkheden aan de hand van onze tool
Staat je vraag er niet bij?

Het beste kun je even met ons chatten via de button ‘Stel nu je vraag’ onderaan de pagina.
Wij zitten klaar om je te helpen met je vragen. Of vind zelf het antwoord via onze online klantenservice.

Naar service pensioen

Wat zijn de voorwaarden?

Lees voordat je kiest voor Rabo ToekomstSparen de voorwaarden goed door. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Om Rabo ToekomstSparen te kunnen afsluiten moet je in Nederland wonen. Dit is ook het geval als je straks een uitkeringsproduct bij ons wilt afsluiten.

Productkenmerken en voorwaarden van Rabo ToekomstSparen (PDF)Dienstverleningsdocument vermogen opbouwen banksparen zonder advies (PDF)

Klaar om te starten met Rabo ToekomstSparen?

Chat met ons als je nog vragen hebt. Wij geven geen advies, wel inzicht in de productkenmerken en –voorwaarden zodat je zelf een onderbouwde keuze kunt maken. Wil je eerst meer inzicht in jouw persoonlijke (toekomstige) financiële situatie, vraag dan een kosteloos oriëntatiegesprek aan.