Kapitaalverzekering komt vrij

Het tegoed van uw kapitaalverzekering komt binnenkort vrij. Hoe u dit bedrag kunt gebruiken, wordt bepaald door fiscale regels. Kies hieronder welke kapitaalverzekering u heeft en bekijk uw mogelijkheden.

Kapitaalverzekering Eigen Woning

De uitkering van de Kapitaalverzekering Eigen Woning wordt belast in box 1 (inkomen uit werk en woning), maar u kunt meestal gebruikmaken van een vrijstelling. U bent verplicht om met het vrijkomende bedrag uw hypotheek af te lossen.

Kapitaalverzekering met lijfrenteclausule Andere kapitaalverzekering

De waarde van uw kapitaalverzekering wordt gedurende de looptijd belast in box 3 (inkomen uit sparen en beleggen). Er geldt een vrijstelling als de kapitaalverzekering aan bepaalde voorwaarden voldoet. Op de einddatum hoeft u over de uitkering meestal geen belasting te betalen. Is de verzekering niet gekoppeld aan bijvoorbeeld de aflossing van uw hypotheek (verpand), dan kunt u vrij over het tegoed beschikken. Met het vrijgekomen kapitaal kunt u bijvoorbeeld sparen, beleggen of extra aflossen op uw hypotheek.

Meer lezen over sparen bij de Rabobank Meer lezen over beleggen bij de Rabobank Meer lezen over extra aflossen op uw hypotheek Meer lezen over voorwaarden kapitaalverzekering op Belastingdienst.nl

Advies

Wilt u advies over de besteding van uw vrijgekomen kapitaal? In een gratis oriëntatiegesprek bepalen we samen welke vorm van advies bij u past. Dit vrijblijvende gesprek kan zowel bij uw Rabobank als telefonisch plaatsvinden. Hierna kunt u kiezen voor een betaald adviesgesprek. Soms kunt u een product ook zelf afsluiten.

Maak afspraak