Vrouw zit op de bank

Pensioen opbouwen

Goed dat je nadenkt over het opbouwen van pensioen! Door nu zelf pensioen op te bouwen kun je ervoor zorgen dat je straks de dingen kunt doen die je wilt doen als je met pensioen gaat. En het is makkelijker dan je nu misschien denkt. Op deze pagina lees je meer over hoe pensioenopbouw werkt en vind je verschillende mogelijkheden om zelf aanvullend pensioen op te bouwen.

Illustratie Inkomen nu en straks

Hoe werkt pensioenopbouw en is het genoeg?

De meeste Nederlanders bouwen AOW op en als je in loondienst bent is de kans groot dat je ook pensioen opbouwt doordat je deelneemt aan een pensioenregeling bij je werkgever. Weet jij al of dit voldoende is om straks goed rond te komen? Of is het misschien slim om zelf aanvullend pensioen op te bouwen? Check het aan de hand van dit stappenplan:

  1. Kijk via mijnpensioenoverzicht.nl wat je aan pensioen opbouwt. Bouw je niet voldoende op? Dan is dat een goede reden om zo snel mogelijk in actie te komen!
  2. Gebruik de Pensioenschijf-van-vijf van het Nibud om na te gaan wat je straks aan inkomen hebt en of dit past bij je levensstijl
  3. Kijk hieronder welke mogelijkheden er zijn om zelf aanvullend pensioen op te bouwen. Hulp nodig bij je keuze? Ontdek wat jij kunt doen voor een goed pensioen.

Populaire oplossingen om extra pensioen op te bouwen

Dit zijn veel gekozen oplossingen voor pensioenopbouw. Onze andere pensioenoplossingen vind je lager op de pagina.

Rabo ToekomstBeleggen

Laat je geld beleggen door specialisten

Bouw vermogen op voor je pensioen met belastingvoordeel Je kunt niet vrij opnemen Je beleggingen volgen de markt

Rabo ToekomstSparen

Sparen met een variabele rente van 0,20%

Spaar met belastingvoordeel Je kunt niet vrij opnemen Combinatie met beleggen mogelijk

Rabo Beheerd Beleggen Basis

Laat je geld beleggen door specialisten

Bouw vermogen op voor je pensioen zonder belastingvoordeel Je kunt op ieder moment geld opnemen Je beleggingen volgen de markt

Rabo DoelSparen

Sparen met een vaste rente tot 0,30%

Spaar zonder belastingvoordeel Geld opnemen is mogelijk tegen kosten Kies een looptijd van 6 tot en met 20 jaar
Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je beleggingen kan schommelen en je kan een deel van je inleg verliezen.

Wat kan aanvullend pensioen opbouwen mij opleveren?

We hebben een aantal rekenvoorbeelden voor je waarmee je kunt zien wat pensioensparen je kan opleveren, met zowel Rabo ToekomstSparen als Rabo ToekomstBeleggen.

Rekenvoorbeelden aanvullend pensioenopbouw

Een aanvullend pensioen: wat zijn de overige mogelijkheden?

Je kunt natuurlijk ook voor andere opties kiezen om zelf pensioen op te bouwen. Zo kun je extra sparen voor je pensioen met een andere spaarrekening of je kunt beleggen voor je pensioen met een andere beleggingsvorm. Net waar jij je comfortabel bij voelt.

Lees meer over beleggenLees meer over sparen

Pensioen opbouwen door jaarruimte te benutten

Als je het afgelopen jaar te weinig pensioen hebt opgebouwd, heb je een pensioengat. Hierdoor ontstaat jaarruimte. Dit is het bedrag dat je per jaar met belastingvoordeel mag gebruiken om je pensioen aan te vullen. Benieuwd wat je per jaar belastingvriendelijk aanvullend mag opbouwen voor je pensioen?

Lees hier alles over jaarruimte
Pensioen opbouwen - Leontine Treur

Leontine Treur

Senior-econoom Rabo Research

“De meeste werknemers bouwen pensioen op via hun werkgever. Toch zijn er ook bijna 2 miljoen werkende Nederlanders die geen pensioen opbouwen.”

Extra pensioen opbouwen als zzp’er of ondernemer

Ben je een ondernemer of zzp’er? Dan heb je net als de meeste Nederlanders recht op AOW. Wil je straks extra inkomen, dan zul je een aanvullend pensioen moeten opbouwen. Wij hebben vijf mogelijkheden om pensioen op te bouwen voor ondernemers op een rijtje gezet.

Ontdek vijf pensioenmogelijkheden voor ondernemers

Straks slimmer met pensioen

Het is niet alleen slim om je inkomen voor straks op orde te brengen. Ook de vaste lasten in de hand houden helpt. Door bijvoorbeeld nu af te lossen op je hypotheek heb je straks minder maandelijkse kosten. Ook je huis verduurzamen kan een goede optie zijn.