Jaarruimte berekenen en benutten

Bereken uw spaarbedrag per jaar om met belastingaftrek voor een aanvulling op uw pensioen te sparen

Heeft u vorig jaar te weinig pensioen opgebouwd? Dan heeft u een pensioentekort. Hierdoor ontstaat een fiscale jaarruimte. Dit is het bedrag dat u per jaar belastingvriendelijk op een lijfrentespaarrekening of –verzekering mag storten. Bereken uw jaarruimte en reserveringsruimte om te bepalen of en hoeveel u kunt storten. Of maak een afspraak met een adviseur over uw inkomen voor later.

Heeft u een rekening Rabo ToekomstSparen? Haal dan het maximale uit uw bankspaarrekening.

Uw jaarruimte voor Rabo ToekomstSparen berekenen

Belastingvriendelijk sparen voor inkomen tijdens uw pensioen doet u zo:

1. Uw fiscale jaarruimte berekenen

Als u weet met welk bedrag uw pensioen in 2017 is gegroeid, dan kunt u uw fiscale jaarruimte voor 2018 berekenen.

Uw jaarruimte berekenen

  • Als u in loondienst bent, ontvangt u deze gegevens in de loop van 2018 op uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Dit overzicht ontvangt u van uw pensioenfonds.
  • Zolang u dit overzicht niet heeft ontvangen, maakt u een inschatting van het bedrag waarmee uw pensioen in 2017 is gegroeid. U kunt een definitieve berekening maken zodra u over de gegevens beschikt.
  • Bent u ondernemer? Dan gebruikt u voor het bepalen van de jaarruimte uw winst uit onderneming.

2. Uw reserveringsruimte berekenen

Reserveringsruimte

Als u uw jaarruimte de afgelopen zeven jaar niet (volledig) heeft benut, heeft u reserveringsruimte. Maakt u gebruik van de reserveringsruimte, dan heeft u een extra lijfrenteaftrek. In 2018 kunt u voor de jaren 2011 tot en met 2017 uw fiscale jaarruimte berekenen. Aan de reserveringsruimte is een maximumbedrag per jaar verbonden.

Uw reserveringsruimte op Belastingdienst.nl berekenen

3. Stort uw fiscale ruimte

Aanvulling voor uw pensioen opbouwen

Na het berekenen van uw jaarruimte en reserveringsruimte, weet u hoeveel fiscale ruimte u heeft. Dit bedrag kunt u gebruiken om extra vermogen op te bouwen voor een aanvulling op uw pensioen. Dit kan met een lijfrentespaarrekening of een verzekering. U kunt ook kiezen voor een combinatie met beleggen.

Meer lezen over pensioenaanvulling opbouwen

Heeft u al een rekening Rabo ToekomstSparen? Log in om een bedrag te storten.

Advies over uw inkomen voor later

U kunt uw pensioentekort beperken door uw fiscale ruimte te storten op een rekening Rabo ToekomstSparen. U kunt ook kiezen voor Rabo ToekomstBeleggen. U kiest dan voor meer risico met mogelijk meer rendement.

Wilt u advies over uw inkomen voor later? In een gratis oriëntatiegesprek bepalen we samen welke vorm van advies bij u past. Dit vrijblijvende gesprek kan zowel bij uw Rabobank als telefonisch plaatsvinden. Hierna kunt u kiezen voor een betaald adviesgesprek. Soms kunt u een product ook zelf afsluiten.

Meer lezen over Rabo ToekomstSparen

Meer lezen over Rabo ToekomstBeleggen

Meer lezen over adviesgesprek en kosten

Contact

Rabobank