Uw jaarruimte berekenen en benutten

Met uw rekening Rabo ToekomstSparen spaart u op een belastingvriendelijke manier op een geblokkeerde spaarrekening voor een aanvulling op uw inkomen tijdens uw pensioen.

We zetten de voordelen van Rabo ToekomstSparen nog even voor u op een rijtje:

  • rente over uw inleg maximaal 2,10%*
  • sparen met belastingvoordeel
  • uw tegoed staat vast, maar u kunt wel geld storten
  • combinatie met beleggen mogelijk

Uw maximumbedrag berekenen en storten

Het maximumbedrag dat u elk jaar mag storten, wordt bepaald door uw jaarruimte en eventuele reserveringsruimte. Uw jaarruimte is uw pensioentekort over het afgelopen kalenderjaar. Als u uw jaarruimte de afgelopen zeven jaar niet volledig heeft gebruikt, heeft u ook een reserveringsruimte.

Het maximaal aftrekbare bedrag geldt voor alle premies/inleg die u stort, dus voor al uw lijfrenteverzekeringen en bankspaarrekeningen samen.

Optimaal sparen in 3 stappen:

1. Bereken uw jaarruimte

Als u in loondienst bent, heeft u de volgende zaken nodig om uw jaarruimte te berekenen:

  • De A-factor van 2016 die in uw Uniform Pensioen Overzicht (UPO) staat
  • Uw jaaropgave 2016
  • Eventueel uw belastingaangifte inkomstenbelasting 2016

Bent u ondernemer? Dan heeft u alleen uw belastingaangifte en eventueel uw Uniform Pensioen Overzicht nodig.

Houd er rekening mee dat de fiscale regels kunnen veranderen. Bereken daarom ieder jaar opnieuw uw jaarruimte.

Heeft u hulp nodig bij het berekenen van uw jaar- of reserveringsruimte, of het storten van uw bedrag? Neem dan contact op met uw Rabobank.

Uw jaarruimte berekenen

2. Bepaal uw reserveringsruimte

In 2017 kunt u voor de jaren 2010 tot en met 2016 uw fiscale jaarruimtes op de website van de Belastingdienst berekenen. Als u deze ruimtes niet (volledig) heeft gebruikt, heeft u reserveringsruimte. Dit is een extra lijfrenteaftrek. Als u uw fiscale jaarruimte voor eerdere jaren al eens heeft berekend, hoeft u dat niet weer opnieuw te doen. Dat bedrag verandert niet meer.

Bereken uw reserveringsruimte op de website van de Belastingdienst

Heeft u hulp nodig bij het berekenen van uw jaar- of reserveringsruimte, of het storten van uw bedrag? Neem dan contact op met uw Rabobank.

3. Stort uw bedrag

Heeft u dit jaar fiscale ruimte (uw jaarruimte + reserveringsruimte)? Dan kunt u dit bedrag op uw rekening Rabo ToekomstSparen storten.

Gebruik eerst uw reserveringsruimte

Als u jaarruimte én reserveringsruimte heeft, gebruikt u eerst uw reserveringsruimte. In uw belastingaangifte kunt u aangeven van welke fiscale ruimte u gebruik wilt maken.

Begin altijd met de onbenutte jaarruimte van het oudste jaar. De nieuwste jaarruimte kunt u ook de komende zeven jaar nog gebruiken.

Stort op tijd

Wilt u in aanmerking komen voor belastingaftrek over 2017, stort dan uw inleg vóór 29 december 2017 op uw rekening Rabo ToekomstSparen. Dit verwerkt u in de belastingaangifte inkomstenbelasting die u over het jaar 2017 doet.

Heeft u meer gestort dan uw fiscale ruimte toelaat? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw Rabobank.

Stort nu uw bedrag

Heeft u hulp nodig bij het berekenen van uw jaar- of reserveringsruimte, of het storten van uw bedrag? Neem dan contact op met uw Rabobank.

Beleggen

Heeft u ooit aan beleggen gedacht? Het is mogelijk om Rabo ToekomstSparen te combineren met Rabo ToekomstBeleggen. De vraag of beleggen bij u past en in welke vorm, is heel persoonlijk. Net als een goede afweging tussen rendement en het risico dat u wilt nemen. Wilt u weten of dit bij u past of wilt u uw situatie met ons bespreken? Vraag dan een gratis oriëntatiegesprek met ons aan.

Meer lezen over Rabo ToekomstBeleggen