Je jaarruimte berekenen en benutten

Met je rekening Rabo ToekomstSparen spaar je op een belastingvriendelijke manier op een geblokkeerde spaarrekening voor een aanvulling op je inkomen tijdens je pensioen.

We zetten de voordelen van Rabo ToekomstSparen nog even voor je op een rijtje:

  • rente over je inleg maximaal 1,40%*
  • sparen met belastingvoordeel
  • je tegoed staat vast, maar je kunt wel geld storten
  • combinatie met beleggen mogelijk
Bereken je jaarruimte
Stort nu je bedrag

Je maximumbedrag berekenen en storten

Het maximumbedrag dat je elk jaar mag storten, wordt bepaald door je jaarruimte en eventuele reserveringsruimte. Je jaarruimte is je pensioentekort over het afgelopen kalenderjaar. Als je je jaarruimte de afgelopen zeven jaar niet volledig hebt gebruikt, heb je ook een reserveringsruimte.

Het maximaal aftrekbare bedrag geldt voor alle premies/inleg die je stort, dus voor al je lijfrenteverzekeringen en bankspaarrekeningen samen.

Optimaal sparen in 3 stappen:

1. Bereken je jaarruimte

Als je in loondienst bent, heb je de volgende zaken nodig om je jaarruimte te berekenen:

  • De A-factor van 2018 die in je Uniform Pensioen Overzicht (UPO) staat
  • Je jaaropgave 2018
  • Eventueel je belastingaangifte inkomstenbelasting 2018

Ben je ondernemer? Dan heb je alleen je belastingaangifte en eventueel je Uniform Pensioen Overzicht nodig.

Houd er rekening mee dat de fiscale regels kunnen veranderen. Bereken daarom ieder jaar opnieuw je jaarruimte.

Heb je hulp nodig bij het berekenen van je jaar- of reserveringsruimte, of het storten van je bedrag? Neem dan contact op met je Rabobank.

Je jaarruimte berekenen op de website van de Belastingdienst

2. Bepaal je reserveringsruimte

In 2019 kun je voor de jaren 2012 tot en met 2018 je fiscale jaarruimtes op de website van de Belastingdienst berekenen. Als je deze ruimtes niet (volledig) hebt gebruikt, heb je reserveringsruimte. Dit is een extra lijfrenteaftrek. Als je je fiscale jaarruimte voor eerdere jaren al eens hebt berekend, hoef je dat niet weer opnieuw te doen. Dat bedrag verandert niet meer.

Bereken je reserveringsruimte op de website van de Belastingdienst

Heb je hulp nodig bij het berekenen van je jaar- of reserveringsruimte, of het storten van je bedrag? Neem dan contact op met je Rabobank.

3. Stort je bedrag

Heb je dit jaar fiscale ruimte (je jaarruimte + reserveringsruimte)? Dan kun je dit bedrag op je rekening Rabo ToekomstSparen storten.

Gebruik eerst je reserveringsruimte
Als je jaarruimte én reserveringsruimte hebt, gebruik je eerst je reserveringsruimte. In je belastingaangifte kun je aangeven van welke fiscale ruimte je gebruik wilt maken.

Begin altijd met de onbenutte jaarruimte van het oudste jaar. De nieuwste jaarruimte kun je ook de komende zeven jaar nog gebruiken.

Stort op tijd
Wil je in aanmerking komen voor belastingaftrek over 2019, stort dan je inleg vóór 29 december 2019 op je rekening Rabo ToekomstSparen. Dit verwerk je in de belastingaangifte inkomstenbelasting die je over het jaar 2019 doet.

Heb je meer gestort dan je fiscale ruimte toelaat? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je Rabobank.

Stort nu je bedrag

Heb je hulp nodig bij het berekenen van je jaar- of reserveringsruimte, of het storten van je bedrag? Neem dan contact op met je Rabobank.

4. Toch teveel gestort?

Dit heeft mogelijk nadelige gevolgen. Je mag het teveel gestorte bedrag niet aftrekken van je inkomen, maar soms betaal je tóch belasting over de uitkeringen. Binnen drie maanden na de storting kun je de volledige storting zonder fiscale gevolgen laten terugdraaien. Neem hiervoor dus zo snel mogelijk contact op met je Rabobank. Na die drie maanden kun je een saldoverklaring opvragen bij de Belastingdienst om maximaal € 2.269 terug te draaien.

Beleggen

Heb je ooit aan beleggen gedacht? Het is mogelijk om Rabo ToekomstSparen te combineren met Rabo ToekomstBeleggen. De vraag of beleggen bij je past en in welke vorm, is heel persoonlijk. Net als een goede afweging tussen rendement en het risico dat je wilt nemen. Wil je weten of dit bij je past of wilt je je situatie met ons bespreken? Vraag dan een gratis oriëntatiegesprek met ons aan.

Maak een afspraak

Meer lezen over Rabo ToekomstBeleggen