Vrouw op bank

Wat kan ik doen voor een goed pensioen?

Werken aan je pensioen kan op verschillende manieren. Aan de ene kant kun je tijdens je werkende leven een bedrag opbouwen als aanvulling op je pensioeninkomen. Aan de andere kant kun je jouw vaste lasten verlagen. Ontdek met onze tool welke oplossing voor pensioenopbouw het beste bij jou past en lees meer over wat jij kunt doen voor een goed pensioen.

Welke pensioenoplossing past het beste bij jou?

Sparen of beleggen, pensioen opbouwen met belastingvoordeel of extra aflossen op je hypotheek. We begrijpen dat het lastig kiezen is met zoveel opties. De onderstaande tool kan je helpen bij je keuzes. Vul de vragen in en ontdek welke pensioenoplossing het beste bij jou past (rentewijzigingen voorbehouden).

Start de keuzehulp

Wat is een goed pensioen?

Veel mensen zijn op zoek naar oplossingen voor een goed pensioen. Maar wanneer kun je zeggen dat je pensioen goed geregeld is? Het Nibud heeft een aantal vuistregels opgesteld die houvast kunnen bieden. Bekijk de vuistregels en ontdek of het nodig is om in actie te komen voor je pensioen.

Wat jij kunt doen voor een goed pensioen

Illustratie van een stapeltje euromuntjes

Pensioen opbouwen met belastingvoordeel

Wil je vermogen opbouwen als aanvulling op je pensioen? Dat kan bijvoorbeeld door te sparen of beleggen met belastingvoordeel. Dit wordt ook wel pensioensparen of pensioenbeleggen genoemd.

Illustratie weegschaal

Sparen en/of beleggen

Je kunt je pensioen ook aanvullen door middel van sparen, beleggen of een combinatie hiervan. Maar waar kies je voor?

Huis met zonnepaneel

Je vaste lasten verlagen

Niet alleen vermogen opbouwen kan bijdragen aan een goed pensioen. Ook kan het slim zijn om naar je vaste lasten te kijken. Door het verlagen van je vaste lasten kun je namelijk geld besparen.

Illustratie traktor

Pensioenmogelijkheden voor ondernemers

Als ondernemer of zzp’er heb je recht op het AOW basispensioen, maar dit is niet voor iedereen voldoende. Daarom is het handig om alvast na te denken over wat je zelf kunt doen om aanvullend pensioen op te bouwen.

phone

Hulp nodig?