Uitkering tegoed ToekomstSparen na overlijden

Is je partner of familielid overleden, en wil je het geld op zijn rekening Rabo ToekomstSparen (lijfrente) laten uitkeren? Hier lees je hoe je dit regelt en wat de voorwaarden zijn.

Uitkering ToekomstSparen aanvragen

1 Informeer ons over het overlijden

Geef aan ons door dat je partner of familielid overleden is. We horen dit graag zo snel mogelijk.

Lees meer over overlijden melden

2 Controleer wie recht heeft op de lijfrente

De persoon die volgens de wet erfgenaam is, heeft recht op het opgebouwde bedrag. Behalve als er iemand anders wordt genoemd in het testament. De erfgenaam is de persoon die recht heeft op de bezittingen van de overleden persoon. Vaak is de erfgenaam de partner of het kind van de overleden persoon. Het testament is een document waarin de overleden persoon vertelt wat hij wil dat er na zijn dood met zijn bezit gebeurt.

Zijn er meer erfgenamen? Dan krijgen ze elk een even groot deel van de lijfrente.

3 Laat ons weten hoe je de lijfrente wilt laten uitkeren

Laat ons weten hoe je de lijfrente wilt laten uitbetalen, en over welke personen we het moeten verdelen. Doe dit niet later dan 31 december in het tweede jaar na overlijden.

Neem contact op

4 We behandelen je verzoek

We vragen je documenten op te sturen, zodat we kunnen controleren of je recht hebt op de lijfrente.

5 We betalen de lijfrente

Je kunt ervoor kiezen om het hele bedrag in één keer te ontvangen, of om regelmatig (bijvoorbeeld elke maand) een deel van het bedrag te ontvangen. Kies je ervoor om het hele bedrag in één keer te ontvangen? Dat is meestal onvoordelig. Je betaalt dan namelijk ineens belasting over het volledige bedrag. Daarnaast moet je soms ook een boete van maximaal 20% betalen. Kies je ervoor om regelmatig een deel van het bedrag te ontvangen? We zetten het geld dan op een aparte rekening. Daarna betalen we regelmatig en op vaste tijden (bijvoorbeeld elke maand) een deel van het bedrag aan je uit. We betalen voor elke uitkering eerst de verplichte belastingen en premies aan de Belastingdienst.

Neem contact op Lees meer over de belasting over de Rabo ToekomstUitkeringen

Meer over Rabo ToekomstSparen na overlijden

Meer weten over de mogelijkheden en voorwaarden na overlijden? Lees de productkenmerken en voorwaarden van Rabo ToekomstSparen.

Productkenmerken en voorwaarden Rabo ToekomstSparen (PDF)

Service en Contact