Uniform Pensioenoverzicht (UPO)

Bouwt u pensioen op via uw werkgever? Dan ontvangt u ieder jaar een Uniform Pensioenoverzicht (UPO) van uw pensioenfonds. U gebruikt uw UPO vooral om uw A-factor op te zoeken. Voor de andere actuele informatie over uw inkomen tijdens uw pensioen, kunt u terecht op de website Mijnpensioenoverzicht.

Actueel inzicht in uw pensioenopbouw

Op de website Mijnpensioenoverzicht krijgt u inzicht in uw verwachte AOW, netto- en brutopensioen als u stopt met werken. Ook kunt u bekijken welke invloed veranderingen in uw leven hebben op uw inkomen tijdens uw pensioen, zoals een scheiding of een andere baan. Heeft u een aanvulling op uw pensioen bij de Rabobank geregeld, bijvoorbeeld via banksparen? Deze gegevens staan niet op Mijnpensioenoverzicht, maar vindt u in Rabo Internetbankieren.

Log in met uw DigiD en bekijk uw actuele situatie op Mijnpensioenoverzicht.nl

Goed om te weten

  • De bedragen in uw UPO kunnen veranderen, bijvoorbeeld wanneer uw salaris wijzigt. Of omdat uw pensioenfonds de pensioenen aanpast.
  • De pensioenen staan onder druk door de financiĆ«le crisis, maar bijvoorbeeld ook doordat de levensverwachting toeneemt. Daarom worden pensioenen niet altijd aangepast aan de (inflatie) (geld wordt minder waard en de prijzen stijgen). Daarnaast komt het ook voor dat pensioenen zelfs worden gekort.

Hieronder leest u meer over de begrippen die u kunt tegenkomen in uw UPO.

Pensioenaangroei (factor A)

Het pensioenbedrag dat u vorig jaar heeft opgebouwd ziet u bij 'Wat is uw pensioenaangroei?'. Dit bedrag (factor A) heeft u nodig als u wilt berekenen hoeveel u in een jaar fiscaal mag aftrekken als inleg op een lijfrente.

Meer lezen over lijfrente

Opgebouwd pensioen

Het bruto bedrag dat u aan pensioen ontvangt als u nu stopt met werken, staat vermeld bij 'Opgebouwd pensioen'.

Pensioen bij overlijden

In uw UPO ziet u ook het bedrag dat uw partner en kinderen ontvangen als u voor of na uw pensioendatum komt te overlijden. Dit staat vermeld onder 'Bij overlijden'.

Gratis eerste gesprek

Wilt u advies over uw inkomen voor later of uw vrijvallende lijfrente? Het eerste gesprek is gratis en vindt telefonisch of bij uw Rabobank plaats. Samen bespreken we uw verwachte inkomen en uw jaarruimte en kunnen we u uitleg geven over het vervolg. Daarna kunt u een product zelf afsluiten of kiest u voor afsluiten met advies. Aan een adviesgesprek zijn kosten verbonden.

Meer lezen over adviesgesprek en kosten

Maak een afspraak