Lotte en Roel zitten gezellig op de bank

Zo regelen Lotte & Roel hun geldzaken

Samenwonen is samen betalen. Maar hoe houd je bij wie wat betaalt? En hoe zorg je voor inzicht in jullie gezamenlijke financiën? Wij vroegen het aan Lotte en Roel, die sinds een half jaar samenwonen.

“Wat was jullie laatste grote uitgave?”

Roel: “Voor de inrichting van ons appartement hebben we bijna alles nieuw gekocht. Een bank, een tafel, stoelen. Dat zijn grote uitgaven. De laatste grote aankoop was ons nieuwe bed. We zijn van die types die dan vier keer de meubelboulevard bezoeken. Om twaalf uur zijn we binnen en om één minuut voor sluitingstijd kopen we dan eindelijk dat bed. Over grote uitgaven denken we goed na.”

Lotte: “Behalve dan over de televisie.”

Roel: “Dat was een beetje een impulsaankoop, ja. Maar het is ook wel lekker, zo’n groot beeldscherm.”

“Hoe houden jullie bij wie wat betaalt?”

Roel: “Toen we gingen samenwonen, hebben we een gezamenlijke rekening geopend bij de Rabobank. Dat leek me handig, want dan hoef je niet elke keer geld naar elkaar over te maken.”

Lotte: “Roel is de boekhouder van ons tweeën. Ik vind dat wel fijn, want ik ben niet zo van de cijfertjes.”

Roel: “Van tevoren heb in een overzicht gemaakt van alle gezamenlijke kosten, zoals de huur, de boodschappen, internet, gas, water en licht. Vervolgens heb ik alles bij elkaar opgeteld en door tweeën gedeeld. Dat bedrag maken we elke maand over naar onze gezamenlijke rekening. Met de Rabo App is dat binnen één seconde geregeld.”

Lotte: “Ik verdien iets minder dan Roel, maar hij heeft meer reiskosten. Dus uiteindelijk verhoudt zich dat wel.“ Roel: “We betalen alle dingen omtrent het huis van de gezamenlijke rekening. En ook leuke dingen, zoals uit eten of naar de bioscoop. De rest, zoals onze telefoon- en sportabonnementen, betalen we ieder van onze eigen rekening.”

“Gaan jullie op dezelfde manier met geld om?”

Roel: “Nee, helemaal niet.”

Lotte: “Ik geef sneller geld uit dan Roel. Soms hebben we een discussie, bijvoorbeeld als ik uit eten wil of eten wil afhalen. Of als ik iets wil doen waar hij geen zin in heeft.”

Roel: “Af en toe kan het wel wat minder. Ik ben een beetje de Dagobert Duck van ons tweeën.”

Lotte: “Een beetje heel erg, ja.”

Roel: “Ik denk dat jij soms te makkelijk geld uitgeeft en dat ik af en toe een krent ben. Daartussenin vinden we altijd een goede middenweg. Het moet wel leuk blijven.”

“Waar sparen jullie voor?”

Lotte: “We willen ooit een verre reis maken.”

Roel: “Maar dat is een toekomstdroom. Dit jaar gaan we gewoon met de auto naar Italië.”

Lotte: “En we sparen voor onvoorziene kosten, bijvoorbeeld een wasmachine die stuk gaat of als we onverwachts iets nodig hebben.”

Roel: “We sparen niet samen, maar we hebben wel afgesproken om allebei ongeveer hetzelfde bedrag per maand te sparen.”

Lotte: “We hebben ook een gezamenlijke spaarrekening geopend, maar daar hebben we nog niets op gestort. We willen het huis nog een beetje aankleden, dus dan kun je niet echt sparen. Dat komt wel weer.”

Roel: “We hebben ook een gezamenlijke creditcard. Die gebruiken we vooral als we op vakantie gaan, bijvoorbeeld om een vliegticket te boeken of een auto te huren.”

“Hebben jullie financiële voornemens?”

Roel: “Op korte termijn wil ik mij verdiepen in beleggen. Ik doe nu niets met mijn spaargeld en voor mijn gevoel is dat zonde.”

Adviseur Marieke Vos

Wat zegt de expert?

“Goed dat Lotte en Roel een overzicht hebben gemaakt van hun maandelijkse vaste lasten. Naast de gezamenlijke rekening zouden ze een rekening zonder betaalpas kunnen openen, waar hun vaste lasten vanaf worden geschreven. Met de bestaande gezamenlijke rekening kunnen ze dan hun uitjes betalen. Zo creëer je meer overzicht en verklein je het risico dat je niet voldoende saldo hebt voor de vaste lasten. Daarnaast adviseer ik hen om hun gezamenlijke spaarrekening te gebruiken om een buffer op te bouwen voor onvoorziene uitgaven.”

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer