Verwerkingstijd betaling

Als u online of via de Rabofoon euro’s overboekt naar een andere Rabobankrekening wordt het geld direct af- en bijgeschreven. Anders gelden onderstaande verwerkingstijden.

  • Betaalt u op werkdagen voor 15.00 uur naar een rekening bij een andere bank, dan ontvangt die bank het geld op dezelfde dag.
  • Betaalt u op werkdagen na 15.00 uur naar een rekening bij een andere bank, dan ontvangt die bank het geld de eerstvolgende werkdag.
  • De bank van de ontvanger bepaalt wanneer het geld wordt bijgeschreven op de rekening van de ontvanger. Meestal is dat dezelfde dag als waarop de bank het geld heeft ontvangen. Wij hebben daar geen invloed op.
  • In het weekend en tijdens (inter)nationale feestdagen gelden andere tijdslijnen.

De rentedatum als u geld betaalt

Met valutering wordt bepaald op welke dag een bedrag wordt bij- of afgeschreven van uw rekening. De dag waarop dat gebeurt, is de rentedatum. Die dag telt mee bij het berekenen van het saldo op uw rekening. Met deze rentedatum bepalen wij vanaf welke datum u rente krijgt op uw spaarrekening. Of per wanneer u rente moet betalen als u rood staat op uw betaalrekening.

Als u binnen Europa in euro’s iets betaalt, is de rentedatum van afboeken altijd hetzelfde als de rentedatum waarop de bank van de ontvanger uw geld krijgt. U profiteert daardoor maximaal van het geld dat op uw rekening staat of naar u wordt overgemaakt.

Voorbeeld 1
U doet via internet een betaling naar een andere bank op donderdag 1 juni om 11.30 uur. Dat is vóór 15.00 uur. Het bedrag wordt van uw rekening afgeschreven met rentedatum 1 juni en de andere bank ontvangt het geld ook met rentedatum 1 juni.

Voorbeeld 2
U doet via internet een betaling naar een andere bank op vrijdag 2 juni om 15:30 uur. Dat is ná 15.00 uur. Het bedrag wordt van uw rekening afgeschreven met de eerstvolgende werkdag als rentedatum: maandag 5 juni. De andere bank ontvangt het geld ook met rentedatum 5 juni.

Als u geld betaalt in een andere muntsoort dan de euro, gelden de verwerkingstijden en regels van de Wereldbetaling. Ook als u euro’s overmaakt naar landen buiten Europa.

Bekijk de verwerkingstijden van een Wereldbetaling

De rentedatum als u geld ontvangt

Als wij een bedrag in euro’s voor u ontvangen, boeken wij dit nog dezelfde werkdag op uw rekening. De rentedatum waarop wij geld voor u ontvangen, is dus hetzelfde als de rentedatum waarop wij het bedrag op uw rekening bijschrijven.

Als u geld ontvangt in een andere muntsoort dan de euro, gelden de verwerkingstijden en regels van de Wereldbetaling. Ook als u euro’s ontvangt uit landen buiten Europa.

Bekijk de verwerkingstijden van een Wereldbetaling

Overboeken van en naar uw Rabobank spaarrekening

Een overboeking tussen uw Rabobank betaalrekening en uw Rabobank spaarrekening werkt hetzelfde als een overboeking tussen twee Rabobank betaalrekeningen. Deze overboekingen worden altijd meteen uitgevoerd en krijgen als rentedatum ‘vandaag’. Zo kunt u direct bij uw spaargeld als dat nodig is.

Voorbeeld
U heeft een krediet op uw betaalrekening en u wilt iets kopen waardoor u even rood komt te staan. Als u na uw aankoop meteen geld van uw spaarrekening op uw betaalrekening boekt, betaalt u geen rente over de korte tijd dat u rood stond. De pinbetaling van uw betaalrekening en de bijboeking van uw spaarrekening worden allebei meteen verwerkt. U kunt dit in Rabo Internetbankieren en de Rabo Bankieren App ook direct zien.

Contact