Meer over rente

Waarom is de spaarrente zo laag?

Vrijwel alle banken hebben de afgelopen jaren hun spaarrente verlaagd. Hier lees je hoe het komt dat de rente zo laag is.

Vraag en aanbod

Je kunt spaarrente zien als een vergoeding die banken betalen om over jouw spaargeld te beschikken. Die vergoeding komt tot stand door de prijs die voor geld betaald wordt op de financiële markt. En die prijs heeft alles te maken met vraag en aanbod. Is er veel vraag en weinig aanbod, dan stijgt de rente. Is er veel aanbod en weinig vraag, dan daalt de rente. Op dit moment is er een zeer ruim aanbod van geld omdat de Europese Centrale Bank (ECB) staats- en bedrijfsleningen opkoopt. Hierdoor vloeit er meer geld de financiële markt op.

Europese Centrale Bank

De Europese Centrale Bank houdt de rentes kunstmatig laag. Het idee hierachter is dat consumenten en bedrijven meer geld uitgeven en dat de economie hierdoor een impuls krijgt en de inflatie aangejaagd wordt. Stijgende inflatie zorgt doorgaans ook voor een hogere rente. De ECB heeft laten weten dat zij voorlopig doorgaan met het opkopen van staats- en bedrijfsleningen. Hierdoor komt er dus meer geld op de financiële markt en ook dat drukt de rente.

Rente voor klanten van de Rabobank

We begrijpen dat het heel onnatuurlijk voelt om te betalen voor het geld dat je bij een bank zet. Negatieve rente is een onwenselijk verschijnsel voor klanten en voor de economie als geheel. Het gehele financiële systeem is niet ingericht op een situatie waarin rentes langdurig negatief zijn.

Als bank betalen wij rente over het geld dat wij moeten onderbrengen bij de Europese Centrale Bank. De rente hierop is al langere tijd negatief. Rabobank is niet van plan de rente onder de 0% te brengen voor klanten met een tegoed tot en met € 100.000. Maar hoe graag we ook willen, we kunnen geen garanties afgeven dat het nooit gaat gebeuren. Wat er in de toekomst gebeurt is afhankelijk van onder andere de marktontwikkelingen en het gedrag van spaarders.

Rabo GroenSparen is op dit moment de enige uitzondering. Hiervoor geldt een negatieve rente over het hele tegoed. Kom je in aanmerking voor de belastingvoordelen van Rabo GroenSparen, dan kan dit toch een positief nettorendement opleveren. Meer informatie hierover lees je hier.

Sparen blijft zinvol

Misschien denk je nu dat sparen weinig zin heeft. Toch zien we dat veel mensen ondanks de lage rente doorsparen. Een slimme zet, want zo kun je een buffer opbouwen, bijvoorbeeld voor een kapotte auto of koelkast. Daarnaast kun je met spaargeld ook je doelen realiseren. Het klopt dat de rente nu minimaal is, maar je geld staat op een spaarrekening bij een solide bank zoals de Rabobank wel veilig.

Lees hier waarom sparen zinvol blijft Ontdek hoe je een buffer opbouwt

Alternatieven om meer uit je spaargeld te halen

Ben je benieuwd naar de alternatieven voor je spaargeld? Wij hebben een aantal opties op een rijtje gezet.

Lees meer over de alternatieven

Sparen in het buitenland

In sommige landen is de spaarrente hoger dan in Nederland. Niet zo gek dus dat er mensen zijn die sparen in het buitenland overwegen. Stel jezelf hierbij wel de vraag of de bank in kwestie betrouwbaar is en mogelijk bestaat er in het betreffende land geen depositogarantiestelsel. Ook de fiscale regels en de wisselkoersen zijn punten om mee te nemen in je overweging. Je zult zien dat dit alternatief hierdoor lang niet altijd een slimme keus is.

Sparen of beleggen?

Bereken wat sparen, beleggen of allebei je op kan leveren.

Bereken direct Bekijk de actuele spaarrentes