Meer over rente

Waarom is de spaarrente zo laag?

Vrijwel alle banken hebben de afgelopen jaren hun spaarrente verlaagd. Bij sommige banken is er zelfs sprake van 0% rente. Hier lees je hoe het komt dat de rente zo laag is.

Vraag en aanbod

Je kunt spaarrente zien als een vergoeding die banken betalen om over jouw spaargeld te beschikken. Die vergoeding komt tot stand door de prijs die voor geld betaald wordt op de financiële markt. En die prijs heeft alles te maken met vraag en aanbod. Is er veel vraag en weinig aanbod, dan stijgt de rente. Is er veel aanbod en weinig vraag, dan daalt de rente. Op dit moment is er een zeer ruim aanbod van geld omdat de Europese Centrale Bank (ECB) staats- en bedrijfsleningen opkoopt. Hierdoor vloeit er meer geld de financiële markt op.

Europese Centrale Bank

De Europese Centrale Bank houdt de rentes kunstmatig laag. Het idee hierachter is dat consumenten en bedrijven meer geld uitgeven en dat de economie hierdoor een impuls krijgt en de inflatie aangejaagd wordt. Stijgende inflatie zorgt doorgaans ook voor een hogere rente. De ECB heeft laten weten dat zij voorlopig doorgaan met het opkopen van staats- en bedrijfsleningen. Hierdoor komt er dus meer geld op de financiële markt en ook dat drukt de rente.

Duikt de rente onder de 0%?

Uiteraard willen wij onze klanten geen negatieve spaarrente in rekening brengen. Het voelt heel onnatuurlijk, als je moet betalen voor het geld dat je op een spaarrekening bij de bank zet. Wij proberen dit dus zo lang mogelijk te voorkomen, maar helemaal ondenkbaar is het niet. Op dit moment stallen Nederlandse banken hun spaartegoeden al tegen een negatieve rente bij de ECB. Zij betalen hiervoor zo’n € 500 miljoen per jaar aan de ECB en dat drukt het resultaat van de banken.

Spaarrente voor klanten van de Rabobank

De Rabobank is niet van plan de rente beneden nul te brengen voor klanten met een deposito tot € 100.000. Een negatieve rente is een onwenselijk verschijnsel voor particuliere klanten en voor de economie als geheel. Het gehele financiële systeem is niet ingericht op een situatie waarin rentes langdurig negatief zijn. We kunnen geen garanties afgeven voor meerdere jaren. Wat er in de toekomst gebeurt is mede afhankelijk van andere marktontwikkelingen en het gedrag van spaarders hierop.

Sparen blijft zinvol

Misschien denk je nu dat sparen weinig zin heeft. Toch zien we dat veel mensen ondanks de lage rente doorsparen. Een slimme zet, want zo kun je een spaarbuffer opbouwen, bijvoorbeeld voor een kapotte auto of koelkast. Daarnaast kun je met spaargeld ook je doelen realiseren. Het klopt dat de rente die je hierover ontvangt nu minimaal is, maar je geld staat op een spaarrekening bij een solide bank zoals de Rabobank wel veilig.

Lees hier waarom sparen zinvol blijft Ontdek hoe je een spaarbuffer opbouwt

Sparen in het buitenland

In sommige landen is de spaarrente hoger dan in Nederland. Niet zo gek dus dat er mensen zijn die sparen in het buitenland overwegen. Stel jezelf hierbij wel de vraag of de bank in kwestie betrouwbaar is en mogelijk bestaat er in het betreffende land geen depositogarantiestelsel. Ook de fiscale regels en de wisselkoersen zijn punten om mee te nemen in je overweging. Je zult zien dat dit alternatief hierdoor lang niet altijd een slimme keus is.

Sparen of beleggen?

Bereken wat sparen, beleggen of allebei je op kan leveren.

Bereken direct Bekijk de actuele spaarrentes