De miljoenennota

Prinsjesdag: de 5 grootste wijzigingen voor 2020

  Waar associeer jij Prinsjesdag mee? Met de jaarlijkse hoedjesparade? Of met de speech van de koning? In dat geval wijzen we je graag even op iets belangrijkers: de miljoenennota. Dit lijkt een stuk saaier, maar ook stiekem toch een stuk belangrijker. Hierin staat namelijk wat er komend jaar gaat veranderen op financieel gebied. En dat heeft vaak gevolgen voor je portemonnee. De vijf belangrijkste wijzigingen voor volgend jaar:

  1. Inkomstenbelasting: van drie naar twee schijven

  Kun je de economie-les van vroeger nog herinneren? Dat je soms de hele les besteedde aan het maken van oefeningen rondom de inkomstenbelasting. (Die met die schijven inderdaad.) Vroeger deed je dit waarschijnlijk alleen maar omdat het moest, maar leuk was anders. Toch zijn deze schijven belangrijker dan je misschien denkt. Je hebt er namelijk onbewust iedere maand mee te maken als je je salaris krijgt. 

  Je betaalt namelijk inkomstenbelasting over je inkomen. Hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt. Dit wordt berekend aan de hand van verschillende belastingschijven. In 2019 zijn er drie schijven. Dit zijn de regels:

  1. Over een inkomen tot € 20.834 betaal je 36,65% inkomstenbelasting.
  2. Over een inkomen tussen € 20.834 en € 68.507 betaal je 38,10% inkomstenbelasting.
  3. En over het deel van het inkomen boven de € 68.507 betaal je 51,75% inkomstenbelasting.

  Dit gaat volgend jaar veranderen. In 2020 zijn er nog maar 2 schijven:

  1. Over een inkomen tot € 68.507 betaal je 37,35% inkomstenbelasting.
  2. Over het deel van het inkomen boven de € 68.507 betaal je 49,50% inkomstenbelasting.

  Wat ga je hier van merken? 

  Je houdt in 2020 waarschijnlijk wat meer geld over nadat de inkomstenbelasting er af is. Omdat ook de arbeidskorting en de algemene heffingskorting worden verhoogd zal je in 2020 in de meeste gevallen een wat hoger inkomen hebben. Score! Op de website van de rijksoverheid lees je hier meer over en zie je wat voorbeelden.

  2. Maximale hypotheekrente daalt

  Heb je een koophuis? Gefeliciteerd! Dan is het je in deze moeilijke tijd gelukt een huis te kopen. In dat geval weet je vast alles van de hypotheekrenteaftrek? Voor de zekerheid: dit houdt in dat je de rente die je betaalt over je hypotheekschuld mag aftrekken van je inkomen. (Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.) Je betaalt dan uiteindelijk dus minder belasting. 

  Maar hier komt ook verandering in. Sowieso heeft de overheid in 2001 al besloten dat de hypotheekrente nog maar maximaal 30 jaar aftrekbaar is. Daarnaast wordt de komende jaren het percentage langzaam verlaagd van 52% naar 37,05%. In eerste instantie zou dat in kleine stapjes van 0,5% gaan. Maar nu is besloten om toch vanaf 2020 sneller af te bouwen. Tussen 2020 en 2023 gaat de aftrek daarom met 3% per jaar omlaag, tot het in 2023 op 37,05% staat. Concreet betekent dat, dat het aftrekpercentage volgend jaar maximaal 46% is.

   

  3. Zorgpremie en toeslag

  De zorgverzekering zorgt (ha-ha) toch weer iedere maand voor een hap uit je financiën. Maar je bent oh zo blij dat hij er is als je ‘m nodig hebt. Iedereen in Nederland is verplicht een basis zorgverzekering af te sluiten. Hiervan bepaalt de overheid wat er in zit. Wil je meer verzekeren? Dan kies je een aanvullende zorgverzekering.

  De verzekeraars bepalen de premie van de basisverzekering. Maar de overheid moet wel ieder jaar een begroting maken op zorggebied. Hoeveel geld denken zij kwijt te zijn aan zorgkosten? De premie van de basisverzekering heeft hier invloed op. Daarom doet de overheid ieder jaar een voorspelling voor de premie. Voor 2020 verwacht de overheid dat de zorgpremie gemiddeld met € 3 per maand stijgt. Maar dit kan dus per verzekeraar wisselen en de overheid kan er wel eens een paar euro’s naast zitten. Zo maakte DSW eind september bekend dat hun premie niet met € 3 per maand stijgt, maar met gemiddeld € 6. Uiterlijk 12 november maken de zorgverzekeraars de nieuwe premies bekend. Je krijgt automatisch bericht van jouw verzekeraar.

  Benieuwd naar de premie van Interpolis? Meld je aan voor de premie-alert

  4. Belasting over je vermogen daalt

  Ben je een spaarder? Of heb je een keer een leuke meevaller gehad? Dan is er goed nieuws. Vanaf 1 januari 2020 hoef je pas belasting over je vermogen te betalen als dit hoger is dan € 30.846 (2019: € 30.360). Voor stellen is dit zelfs het dubbele: € 61.692.

  Heb je meer spaargeld dan dit bedrag? Dan betaal je daar wel belasting over. Op dit moment wordt die belasting berekend alsof je een deel van je vermogen in beleggingen hebt zitten met een verondersteld rendement. Hierdoor betaal je veel meer dan als ze alleen naar je spaargeld zouden kijken. In 2020 wordt het spaarrendement een stuk lager. Maar blijft het gelden over een verondersteld rendement. Gelukkig lijkt dit te veranderen in 2020. In het voorstel van het kabinet staat dat straks wordt gerekend met de werkelijke verhouding tussen je spaargeld, beleggingen en schulden. Dat betekent dus dat de belasting die je moet betalen over je spaargeld wordt vastgesteld aan de hand van het spaargeld dat je écht hebt. En een groot deel van je spaargeld zelfs onbelast blijft!

  5. Eigenwoningforfait daalt

  Deze is ook weer voor woningeigenaren. Ken je het eigenwoningforfait al? De belastingdienst vindt dat het hebben van een eigen huis (woongenot) een vorm van inkomen is. Daarom moet je er belasting over betalen: het eigenwoningforfait. Dit is een percentage van je WOZ-waarde. Door het forfait ga je meer belasting betalen in box 1. Voor woningen met een WOZ-waarde tot € 1.060.000 wordt in 2020 het percentage verlaagd en ga je dus minder belasting betalen.

  Voorbeeldberekening