Ontwikkelingen op de woningmarkt

Ontwikkelingen op de woningmarkt

Uit: Kwartaalbericht Woningmarkt

Huizenprijzen opnieuw hard gestegen, maar het vertrouwen op de woningmarkt slinkt

  • In het tweede kwartaal van 2018 werden opnieuw minder huizen verkocht, alleen in de provincie Groningen werd een klein plusje genoteerd.
  • In en rond de Randstad lijken krapte en hoge prijzen de markt parten te spelen.
  • Ook daardoor stellen onze economen de verkoopverwachting naar beneden bij tot 225.000 verkopen in 2018 en 220.000 verkopen in 2019.
  • In heel Nederland lagen de prijzen in het tweede kwartaal 8,8 procent hoger dan een jaar eerder, een iets kleinere stijging dan in het eerste kwartaal.
  • Daarom stellen onze economen de prijsvoorspelling naar boven bij: een prijsstijging van 8,7 procent in plaats van 8,0 procent.
  • Voor 2019 gaan ze uit van een prijsstijging van 7,0 procent. Een gemiddeld huis In Nederland zal medio volgend jaar meer dan € 300.000 kosten.
  • De hoge prijzen zorgen er ook voor dat het vertrouwen van de Nederlanders in de woningmarkt afneemt.

Bestaande koopwoningen: verkopen blijven dalen

eerder. Net als in de eerste drie maanden van 2018 liep het aantal verkopen vooral terug in de vier grote steden en de provincies waarin ze liggen. Alleen in de provincie Groningen werden juist meer huizen verkocht dan een jaar eerder. De verkoopdaling was in het eerste kwartaal ook een gevolg van het zeer sterke begin van 2018, toen de woningmarkt wat verkopen betreft echt op zijn piek zat. Dat geldt minder voor het tweede kwartaal: voor vrijwel alle provincies lag het aantal transacties in die periode vorig jaar véél hoger dan anders. Dat de verkopen dit jaar weer wat lager uitvallen lijkt dus opnieuw een verdere terugkeer naar ‘normaal’, met historisch gezien nog altijd een groot aantal verkopen.

Minder jongeren kopen een huis

Een andere trend die doorzet naast de lagere verkopen: jongeren haken in het tweede kwartaal opnieuw vaker af of verliezen de strijd om een koophuis. Nederlanders onder de 35 jaar waren vóór de crisis nog goed voor ruim 55 procent van de verkopen. Doordat zij vaker zijn gaan studeren, later aan hun carrière beginnen – en in die loopbaan minder kans maken op een vast contract - was hun aandeel vorig jaar al ingezakt tot 45 procent. En tussen april en juni daalde dit verder naar 44 procent. Door een combinatie van vergrijzing en een groter vermogen zijn de wat oudere Nederlanders juist steeds beter vertegenwoordigd. Zo is het aantal doorstromers sinds 2013 verdrievoudigd.

Ontwikkelingen op de woningmarkt infographic

Prijzen stijgen harder dan verwacht, maar groei lijkt af te vlakken

In het tweede kwartaal betaalden Nederlanders opnieuw flink meer voor een koophuis dan een jaar eerder, gemiddeld bijna € 285.000. Opvallend is dat de prijzen in heel Nederland iets minder hard zijn gestegen dan in het eerste kwartaal: toen was de prijsstijging bijna 9 procent, tussen april en juni werd gemiddeld 8,8 procent meer betaald. Sinds het voorjaar van 2014 werden de prijsstijgingen vrijwel elk kwartaal juist groter en groter. De verwachting is dat het tweede kwartaal een indicatie is voor de komende achttien maanden en dat de prijsgroei langzaam wat afvlakt.

Lees het volledige Kwartaalbericht