Hoe kom ik als starter aan mijn eerste koopwoning?

Zit jij nog steeds in je huurhuis? Of woon je nog bij je ouders en denk je erover om op jezelf te gaan? Een huurhuis biedt natuurlijk een aantal voordelen. Je kunt er bijvoorbeeld zo weer uit als je wilt verhuizen. Maar het geld dat je aan huur betaalt, verdwijnt helaas in een bodemloze put. Met een koophuis kun je eigen vermogen opbouwen. En dat draagt weer bij aan een financieel gezond leven. Wij zetten de voor- en nadelen van huren en kopen voor je op een rij.
Hoe kom ik als starter aan mijn eerste koopwoning?
Misschien heb je het al vaker gehoord: met een koophuis kun je een spaarpotje voor later opbouwen. Hoe? Door af te lossen op de hypotheek. Op de lange termijn kan de waarde van je huis stijgen. Verkoop je je huis in de toekomst weer, dan heb je kans dat de verkoopprijs hoger is dan de nog lopende hypotheek. Je hebt dan een overwaarde. Dat kan je weer inzetten voor je nieuwe huis, waardoor je een lagere hypotheek nodig hebt. Vaak zijn de hypotheeklasten lager dan de hoge huur die je misschien nu betaalt. En als je lagere maandlasten hebt, kun je meer geld opzij zetten voor later.
Bij een koophuis bepaal je zelf hoelang je de hypotheekrente vastzet. Voor die periode weet je dan precies wat je maandlasten zijn. Huurprijzen kunnen elk jaar stijgen, waardoor ook je maandlasten stijgen. Misschien heb je recht op huurtoeslag. Dan dalen je maandlasten weer. De hoogte van de huurtoeslag is afhankelijk van de huurprijs per maand en hoeveel je verdient.
Sinds 2018 kun je nog maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Dat betekent dat je bijkomende kosten zelf moet betalen. Deze kosten noemen we de kosten koper (k.k.). Gemiddeld komt dit neer op 6% van de waarde van het huis.
Wil je weten wat er voor jou mogelijk is? Maak dan zelf een berekening in het Rabobank Hypotheekdossier. Binnen een paar minuten krijg je een mooie inschatting van wat je kunt lenen. Onze adviseurs staan je ook graag te woord.