Hypotheek met studieschuld

Hypotheek met studieschuld

Een studieschuld hoeft geen belemmering te zijn

Je staat op het punt om je eerste huis te kopen. Tijdens het hypotheekgesprek vraagt de adviseur of je nog ergens een lening hebt openstaan. Ai, je hebt nog een studieschuld waarop je elke maand aflost. Kun je nu nog wel kopen?

Een huis kopen met studieschuld

We krijgen regelmatig de vraag of het mogelijk is om een hypotheek af te sluiten met een studieschuld. Hoewel een studieschuld invloed heeft op het bedrag dat je maximaal kunt lenen, hoeft het geen belemmering te zijn voor het kopen van een huis. Kortom: het is een fabel dat je geen hypotheek kunt krijgen als je een studieschuld hebt.

Wat betekent een studieschuld voor mijn hypotheek?

Er zijn twee formules waarmee hypotheekverstrekkers de gevolgen van je studieschuld op je hypotheek berekenen. Welke formule op jou van toepassing is, hangt af van het moment dat je deze schuld bent gaan opbouwen.

Oude leenstelsel (tot 1 juli 2015)
Jouw studieschuld telt voor 0,75% mee in de maandelijkse lastenweging. Je mag er 15 jaar over doen om hem terug te betalen.

Rekenvoorbeeld: je hebt een studieschuld van € 15.000. Je betaalt hiervoor € 112,50 per maand terug aan DUO (0,75% van € 15.000). Hierdoor kun je ongeveer € 31.000 minder hypotheek krijgen dan wanneer je geen studieschuld zou hebben.

Nieuwe leenstelsel (vanaf 1 juli 2015)
Jouw studieschuld telt voor 0,45% mee in je maandelijkse lastenweging. Dit percentage is lager dan bij het oude leenstelsel omdat je 30 jaar mag doen over het terugbetalen aan DUO.

Rekenvoorbeeld: je hebt een studieschuld van € 20.000. Je betaalt hiervoor € 90 per maand terug aan DUO (0,45% van € 20.000). Hierdoor kun je ongeveer € 25.000 minder hypotheek krijgen dan wanneer je geen studieschuld zou hebben.

Studieschuld eerst terugbetalen?

De rente die je bij DUO betaalt over je studieschuld is laag. Dat maakt extra aflossen misschien niet direct interessant, zeker niet alsje nog grote uitgaven op de planning hebt staan zoals een auto of een nieuwe koelkast. Toch kan het helpen als je jouw studieschuld eerst helemaal terugbetaalt voordat je een hypotheek afsluit. Hypotheekverstrekkers rekenen namelijk met het volledige bedrag dat je ooit bij DUO hebt geleend, als zij kijken naar jouw maximale hypotheekbedrag. Ook als je al bijna klaar bent met aflossen. Door in die situatie ook het laatste bedrag snel af te lossen, speel je meer hypotheekruimte vrij.

Voorbeeld: je had een studieschuld van € 10.000, maar je hebt al € 9.000 afgelost. Bij jouw hypotheekaanvraag wordt alsnog gerekend met € 10.000 schuld, oftewel het totale bedrag dat je ooit leende bij DUO.

Waarom wij rekenen met de complete studieschuld
Hypotheekverstrekkers rekenen met het hele bedrag dat je ooit hebt geleend bij DUO omdat er gekeken wordt naar wat je per maand terugbetaalt. Dit is een vast bedrag per maand tijdens de hele looptijd. Betaal je extra terug op je studielening, dan houden wij hier wel rekening mee bij de berekening van jouw maximale hypotheek. Het bedrag dat je maandelijks aan DUO betaalt, gaat hierdoor namelijk omlaag.

Wat als ik mijn studieschuld verzwijg?

Een studieschuld is niet BKR geregistreerd. Hierdoor kunnen banken niet nagaan of je een studieschuld hebt en hoe hoog deze is. Toch is het niet verstandig om jouw studieschuld te verzwijgen bij een hypotheekaanvraag. Mocht namelijk later toch blijken dat je een studieschuld hebt, dan vervalt jouw recht op Nationale Hypotheek Garantie. Bovendien loop je het risico dat je jouw uitgaven niet realistisch hebt inschat, als je geen rekening houdt met je maandelijkse aflossing aan DUO. Je gaat op die manier met een hypotheek een lening aan die je misschien niet kunt betalen.

Bereken welk bedrag je kunt lenen met een studieschuld

Bereken binnen een paar minuten wat je maximaal kunt lenen bij de Rabobank. In de berekening kun je jouw studieschuld meenemen. Direct een afspraak maken voor een gratis oriëntatiegesprek is ook mogelijk. Onze adviseurs vertellen je graag meer over een hypotheek met studieschuld.

  • Bekijk hoeveel je kunt lenen 
  • Inzicht in jouw maandlasten 
  • Rekenen met spaargeld, schenking, studieschuld en inkomen als zelfstandige