Zes tips voor het schrijven van je scriptie

Een scriptie is de drukste periode én het moment suprême van je studie. Het schrijven ervan verloopt niet altijd zonder hobbels. Een vage opdracht, onduidelijke literatuur en tegenstrijdige meningen van begeleiders leiden vaker dan eens tot afstudeerstress onder studenten. Daarom zetten we zes scriptietips voor je op een rij, zodat jij een vliegende start maakt zonder scriptiestress.

Tip 1: afstudeeropdracht vinden

Wanneer je een scriptie in opdracht van een bedrijf maakt, kan dit in sommige gevallen tegen betaling. Overleg bij het bedrijf waar je stage loopt of hier mogelijkheid voor is. Je kunt ook een afstudeeropdracht zoeken via één van de vele vacaturebanken. Je krijgt dan een melding als er een nieuwe afstudeeropdracht geplaatst wordt. Ook zijn er verschillende LinkedIn-groepen waarin afstudeeropdrachten worden geplaatst. Op deze manier kun je open sollicitaties naar bedrijven van je eigen voorkeur sturen.

Past een stage bij Rabobank bij jou?

Tip 2: een goed verhaal

Schrijven is een kunst. Een scriptie is dat in dat opzicht al helemaal en dat vereist, naast goed plannen en het bijhouden van je bronnen, een eigen manier van opschrijven. Er zijn veel studenten die een scriptie in ik-vorm schrijven. Vermijd dit, want het komt onprofessioneel over. Probeer daarom gelijk bij het starten van je scriptie op een objectieve manier te schrijven. Denk ook aan de overgangen in het verhaal: je kunt niet zomaar van het ene onderwerp naar het andere onderwerp springen zonder een goede inleiding.

Tip 3: kies het juiste onderwerp

Een goed verhaal kan pas ontstaan bij een goed gekozen onderwerp. Een onderwerp dat interessant is voor je vakgebied, maar vooral voor jezelf! Een goed en boeiend scriptieonderwerp vind je niet zomaar. Sterker nog, te laat beginnen met het bedenken van een onderwerp is één van de grootste valkuilen bij het schrijven van een scriptie. Een leuk onderwerp kan je vinden vanuit je werk, interesse of een eerder project in je studie. Ook praten met een docent kan wonderen doen. Tot slot kan je ook kijken naar de actualiteiten in jouw vakgebied voor een onderwerp.

Tip 4: klein is fijn

Je hebt een idee, maar hebt het nog niet tot in details uitgewerkt. In dat geval kun je niet klein genoeg beginnen. In praktisch elk onderwerp komen er veel details op je af, zodat er binnen de kortste keren genoeg te doen is. Een compact onderwerp is daarom handig, want je kunt immers niet élk probleem verwerken in je scriptie binnen de gestelde maanden.

Tip 5: een sterke structuur

Onderzoeksvragen zijn de structuur van de scriptie. Bedenk goed wat je precies gaat onderzoeken en welke hypothesen je stelt. Hoogstwaarschijnlijk zie je ondertussen de inhoudsopgave van je verslag voor je ogen verschijnen. Het is verstandig om een scriptie te schrijven in de vorm van een betoog. Dat wil zeggen dat je de gemaakte keuzes beargumenteert en die verantwoordt aan je begeleiders.

Tip 6: een kritische blik

Ondanks dat je de lezers probeert te overtuigen met jouw verhaal, is het noodzakelijk om kritisch te zijn op je eigen werk. Nuance is essentieel. Geef ook aan waar het in je onderzoek aan ontbreekt, of waar wat op aan te merken valt. Het is helemaal niet erg om dit soort zaken te bespreken in je scriptie: het zal juist alleen maar in je voordeel werken.

Afgestudeerd en op zoek naar een startersfunctie of traineeship? Rabo Workx jumpstart jouw carrière

Contact

Rabobank