Jongen pakt boodschappen uit

Scheiden of uit elkaar? Denk aan je financiën

Als je relatie uit gaat, is dat heel vervelend. Je moet ineens veel regelen, onder andere met je bank. We snappen dat je hoofd hier vaak niet naar staat. Dus of je nou meer informatie wilt, op zoek bent naar een mediator of liever direct aan de slag gaat: we helpen je graag op weg.

Maak een persoonlijke checklist

Kom je er niet uit? Zorgeloosch Scheiden helpt

Als je samen hebt besloten om uit elkaar te gaan, wil je natuurlijk goede afspraken maken. Over jullie huis bijvoorbeeld, maar ook over de zorg voor de kinderen. Soms is een mediator of scheidingsbemiddelaar dan een goede keuze. Rabobank werkt hiervoor samen met Zorgeloosch. Bij Zorgeloosch zorgen een scheidingsbemiddelaar, financieel adviseur, jurist en notaris ervoor dat de afspraken die jullie hebben gemaakt uitvoerbaar zijn. En ze nemen jullie veel werk uit handen.

Lees meer op Zorgelooschscheiden.nl

Wat kan Zorgeloosch Scheiden voor jullie doen?

Vrouw op de bank met een tablet

Persoonlijk inzicht in wat uit elkaar gaan betekent voor al jouw bankzaken

Uit elkaar gaan is natuurlijk nooit leuk. Naast dat het emotioneel een moeilijke periode is, moet je ook nog eens veel regelen. En je hebt lang niet altijd overzicht. We snappen dat je hier wel wat hulp bij kunt gebruiken. Met onze check loop je zelf je bankzaken door en krijg je op basis van jouw persoonlijke situatie inzicht in alles wat je moet regelen.

Doe de persoonlijke check

Welke stappen kun je nemen?

Vaak is het slim om van tevoren even bij elkaar te komen en een stappenplan te maken. We helpen je graag op weg: 

Stap 1: maak duidelijke afspraken
Probeer met elkaar in gesprek te blijven en duidelijke afspraken te maken. Komen jullie er samen niet uit? Dan kan een mediator of advocaat misschien helpen. 

Stap 2: vraag om advies
Je staat er niet alleen voor. Er is altijd wel iemand die je kan helpen. Of dat nou een familielid, vriend of de buurvrouw is. Ook Rabobank staat voor je klaar om je te helpen met financieel advies. Ook kunnen we je in sommige gevallen in contact brengen met advocaten, notarissen en makelaars uit je regio. 

Stap 3: maak het officieel
Zijn jullie getrouwd? Dan moeten jullie samen naar een advocaat om de scheiding rond te maken. Ook bij een geregistreerd partnerschap moet je je scheiding officieel ontbinden. 

Stap 4: regel je financiën
Bekijk al jullie financiële producten. Wat hebben jullie samen afgesloten? Wie neemt wat mee bij de scheiding en wie moet er iets nieuws afsluiten?

Meer vragen over scheiden? Bekijk de website van Rijksoverheid

Waar moet je aan denken?

Om je alvast een beetje op weg te helpen kun je hieronder wat tips en informatie vinden over de belangrijkste zaken waar je aan moet denken of die je moet regelen als je relatie over is.

Je kinderen

Je kinderen staan natuurlijk op nummer één. Maar het financiële gedeelte kan er nog weleens tussendoor schieten. Waar gaan ze wonen? Wie houdt er toezicht op hun betaalrekening? Waar zijn ze verzekerd?

Je rekeningen

Hebben jullie samen een betaal-, spaar-, of beleggingsrekening? Dan hebben jullie twee opties: je kunt de rekeningen opzeggen of overzetten op naam van één van jullie. Als je de rekeningen op één naam wil zetten, moeten jullie allebei een handtekening zetten. De rekeningen opzeggen kunnen jullie allebei zelf doen. Vergeet niet ook direct een nieuwe betaalrekening aan te vragen.

Een nieuwe betaalrekening afsluiten

Tips

 • Zolang jullie nog gezamenlijke kosten hebben, kan het handig zijn om de betaalrekening op twee namen te houden.
 • Kijk wat er moet gebeuren met automatische incasso’s die nog afgeschreven worden van de betaalrekening.
 • Regel zelf hoe het spaartegoed of de opbrengst van beleggingen tussen jullie beiden worden verdeeld. Wij kunnen hierin geen rol spelen.

Ontstaat er een conflict?

Wil je niet dat je partner geld van de en/of-rekening opneemt? Neem contact met ons op, dan kijken we samen wat de beste oplossing is. We kunnen de rekening eventueel blokkeren. Hiervoor hebben we geen toestemming van je partner nodig.

Je verzekeringen

Het is belangrijk dat jullie allebei goed verzekerd blijven. Spreek daarom af wie welke verzekering overneemt en wie een nieuwe verzekering afsluit.

 • Voor schadeverzekeringen, zoals de woonhuis- en inboedelverzekering, kunnen jullie samen beslissen wie de verzekeringen overneemt.
 • Je bent wettelijk verplicht je auto te verzekeren. Zorg er daarom altijd voor dat de auto waarin je rijdt minimaal WA-verzekerd blijft. Zo voorkom je een boete en grote gevolgen bij schade.
 • Heb je al een reis geboekt? Check goed je reis- en annuleringsverzekering voor de voorwaarden van annuleren.

Wist je dat?

 • Is je ex-partner de verzekeringnemer? Hij of zij kan een verzekering (per direct) opzeggen of wijzigen. Hierdoor ben je niet meer verzekerd.
 • Kinderen mogen verzekerd worden bij de ouder waar het kind ingeschreven is, maar ook bij de ouder waar het kind niet ingeschreven is. De ouder moet wel in Nederland wonen.
 • Je verzekeringen moeten worden aangepast aan de nieuwe gezinssamenstelling.
 • Ga na of de begunstiging van de uitvaart- en overlijdensrisicoverzekering nog klopt.

Tip: Maak een overzicht van alle verzekeringen en vermeld daarbij aan wie de verzekeringen toekomen en per welke datum. Je kunt dit overzicht ook opnemen in het echtscheidingsconvenant.

Check je verzekeringen

Je hypotheek en andere leningen

Staat de hypotheek op naam van jullie allebei? Dan kan de één de ander uitkopen en de hypotheek op zijn of haar naam overzetten. Als dat financieel niet lukt, moet het huis worden verkocht. Eventuele schulden die overblijven worden verdeeld. Dit geldt ook voor andere leningen of kredieten die jullie samen hebben afgesloten.

Tips

 • Zijn jullie op huwelijkse voorwaarden getrouwd of hebben jullie een samenlevingsovereenkomst? Kijk dan wat daar staat over de verdeling van de schuld.
 • Heb je betalingsproblemen of verwacht je die in de toekomst? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag bij het vinden van de juiste oplossing. 
 • Wil je niet dat dat je schuld verder oploopt? Dan kun je het krediet of de lening laten blokkeren voor nieuwe opnames.
 • Staat de lening of het krediet op één naam en zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan zijn jullie samen aansprakelijk voor het terugbetalen van de eventuele schulden.

Scheiden en je hypotheek

Je pensioen

Heb je in de periode dat jullie samen waren een partnerpensioen opgebouwd? Dan wordt dit ouderdomspensioen verdeeld als jullie uit elkaar gaan. Jullie krijgen hiervan allebei de helft, tenzij in de huwelijkse voorwaarden of het echtscheidingsconvenant anders is vastgelegd. 

De pensioenuitvoerder betaalt het verdeelde ouderdomspensioen rechtstreeks uit aan jou en je ex-partner. Zorg er dus voor dat de uitvoerder op de hoogte is van de scheiding. Geef dit altijd binnen twee jaar na de scheiding door. Kijk voor meer informatie op de website van uw pensioenuitvoerder. 

Goed om te weten: hebben jullie alleen samengewoond? Dan wordt het ouderdomspensioen niet verdeeld. Tenzij jullie hier afspraken over hebben gemaakt. Door de verdeling van het ouderdomspensioen kun je te maken krijgen met een pensioentekort.

Lees meer over je pensioenaanvulling opbouwen