Veilig bankieren: dit doen criminelen

Criminelen proberen op allerlei manieren in bezit te komen van uw bankpas of creditcard en/of de bijbehorende beveiligingscodes.

Fraude valse website Tikkie

Maakt u regelmatig gebruik van Marktplaats? Let dan op het volgende. Via een valse website van Tikkie proberen criminelen aan uw bankgegevens te komen.

De valse website lijkt erg op het origineel van Tikkie. Zowel het webadres, de opmaak en de kleuren zijn bijna hetzelfde. Het originele webadres is tikkie.me en de criminelen gebruiken tlkkie.nl.

De slachtoffers zijn voornamelijk via Marktplaats opgelicht. Zij hadden een advertentie op Marktplaats staan en worden via WhatsApp benaderd door de crimineel. Hij of zij is geïnteresseerd in het product van de advertentie. Zodra de prijs akkoord is vraagt de oplichter aan jou bij welke bank je een rekening hebt.

De oplichter vertelt je daarna dat hij of zij slechte ervaringen heeft met Marktplaats vanwege oplichting. Daarom wil hij eerst zeker weten met wie hij zaken doet. Hij stuurt je via WhatsApp een Tikkie en vraagt je daarmee één eurocent over de boeken. Het betaalverzoek lijkt sprekend op Tikkie, maar het is een valse link. Klikt u daarop? Dan komt u niet op Tikkie maar op een nep-pagina die door de crimineel is gemaakt. Wat op die pagina wordt verteld, is er allemaal op gericht om u op te lichten!

Advies. Waarom zou u als verkoper ook maar één eurocent betalen aan een koper? Wanneer een koper u vraagt één eurocent over te boeken, doe dit dan niet. Ook als u een koper niet vertrouwt, stop dan de deal.

Trucs met valse/nagemaakte apps

Verkoopt u regelmatig spullen via platformen als Marktplaats waarbij het product bij u thuis wordt opgehaald en afgerekend? Ben dan alert op valse of nagemaakte betaal apps.

Helaas komt het steeds vaker voor dat verkopers misleid worden door kopers middels een valse betaal app. De koper vraagt om het bedrag ter plekke naar u over te maken, zodat de koper niet met een groot bedrag over straat moet. Ook vragen ze u bij welke bank u bankiert en zeggen bij een andere bank te bankieren. 

Tijdens de aankoop laat hij of zij in hun eigen “bankieren-app” zien dat ze het geld overmaken op uw rekening. Wat u mogelijk niet doorheeft, is dat hij of zij geen gebruik maakt van een échte betaal applicatie van een bank. Ze maken gebruik van een namaak-app waarmee ze doen alsof ze het geld naar u overboeken. Het gevolg: de volgende dag heeft u het bedrag niet op uw rekening en is de crimineel onbereikbaar.

Om te voorkomen dat u op deze manier opgelicht wordt, kunt u de volgende dingen doen:

 • Het geld is pas van u als het op uw rekening is bijgeschreven. Een betaalopdracht die iemand verzendt (ook met een echte bankieren app), betekent niet automatisch dat u het geld ontvangt. Bijvoorbeeld omdat iemand saldotekort heeft.
 • Vertrouw alleen uw eigen scherm. Dus pas als u op uw eigen rekening ziet dat het geld is binnengekomen, weet u zeker dat het goed is gegaan.
 • Maak gebruik van betaalverzoek. Wanneer de persoon waar u het naar verstuurd via dit verzoek betaalt, staat het direct op uw rekening.

Lees meer over betaalverzoek

Fraude via sociale media

Oplichters kunnen contact met u opnemen via Facebook of bijvoorbeeld WhatsApp. Zij doen alsof zij een bekende van u zijn met een geldprobleem en sturen u een verzoek om geld voor te schieten. Ze gebruiken een vals profiel of een telefoonnummer dat u niet kent met de foto van uw bekende. U denkt waarschijnlijk al snel dat u met uw bekende te maken heeft en zo spelen criminele handig in op uw gevoel. Ga niet in op verzoeken om geld over te maken zonder dat u de persoon waar het om gaat via een ander kanaal heeft gevraagd of zijn verzoek klopt. Bel hem of haar bijvoorbeeld even op het nummer dat u (wél) kent, in plaats van dat u een tekstbericht terugstuurt. Zo kunt u beter inschatten het verzoek oprecht is.

Phishing

Criminelen 'vissen' naar uw persoonlijke gegevens. U ontvangt bijvoorbeeld een mail van iemand die zich voordoet als de Rabobank. Men probeert u te verleiden om uw persoonlijke gegevens achter te laten. Nadat u die heeft ingevuld, volgt meestal een babbeltruc. Ook wordt phishing gebruikt om zowel uw bankpas als pincode in handen te krijgen. Bovendien worden deze phishingmails steeds persoonlijker, doordat uw naam wordt gebruikt. Er staat bijvoorbeeld Geachte heer Jansen boven de e-mail, als u meneer Jansen heet.

Voorbeelden van valse e-mails

Babbeltruc

Een oplichter probeert met een mooi verhaal uw beveiligingscodes te krijgen. Hij of zij belt u namens 'de bank' of probeert uw vertrouwen te winnen via chat, Skype of via social media. Dit gebeurt vaak nadat u eerst via phishing persoonlijke gegevens heeft afgegeven.

Voorbeelden van babbeltrucs

Pinpastrucs

Shouldering

Iemand kijkt over uw schouder mee als u uw pincode intoetst. Vervolgens probeert een andere persoon uw bankpas te rollen of te stelen (tientjestruc of muntentruc). Scherm altijd het toetsenbordje af als u uw pincode intoetst.

Tientjestruc

Nadat u uw pincode heeft ingetoetst, wijst iemand u erop dat er een bankbiljet is gevallen. Als u bukt om het op te rapen, verwisselt een handlanger snel uw pas voor een soortgelijke pas. Laat u nooit afleiden tijdens het pinnen.

Muntentruc

U heeft boodschappen gedaan. Bij het wegzetten van het karretje vraagt iemand of u een muntje kunt wisselen. Als u uw portemonnee opent, gooit iemand een muntstuk op de grond. U bukt en iemand pakt uw pas uit uw geopende portemonnee. Wees dus alert als men u vraagt om geld te wisselen.

Skimming

Criminelen plaatsen een kaartleesapparaatje op de pasinvoer van een geld- of betaalautomaat (bijvoorbeeld bij onbemande tankstations of parkeergarages). Zo kopiëren ze uw bankpasgegevens die ze op een nagemaakte bankpas zetten (skimming). Via shouldering (en soms ook een camera) kijken ze uw pincode af en vervolgens kunnen zij met de namaakpas geld opnemen en betalen van uw rekening. Ziet de pasinvoer van een geldautomaat er anders uit dan u gewend bent? Gebruik de automaat dan niet en neem contact op met uw bank.

Cash trapping

U gaat pinnen maar er komt geen geld uit de automaat. Criminelen hebben een afdekplaatje op de geldautomaat geplaatst. Blijf bij de automaat en bel de politie. Als u wegloopt, gaan de cash trappers er met uw geld vandoor. Ziet het klepje van de gelduitgifte van een geldautomaat er anders uit dan u gewend bent? Gebruik de automaat dan niet en neem contact op met uw bank.

Factuurfraude

Criminelen sturen u per post een valse factuur, in de hoop dat u deze betaalt. Dit kan een factuur zijn waarop bijvoorbeeld het rekeningnummer is aangepast naar een vals rekeningnummer. Een nepfactuur voor een niet-bestaande betalingsverplichting of voor een niet-bestaand bedrijf is ook mogelijk. Wij mogen het bedrag dat u onterecht heeft betaald niet naar u terugboeken. U heeft namelijk geen automatische incasso afgegeven, maar zelf een betalingsopdracht uitgevoerd en deze digitaal ondertekend met uw Rabo Scanner. Controleer uw facturen daarom altijd goed.

Computervirussen en malware

Malware is kwaadaardige software die via een virus verspreid wordt. Als uw computer ermee besmet is, kunnen internetcriminelen via uw computer op afstand dingen doen zonder dat u het merkt. Zoals uw betalingen manipuleren wanneer u aan het internetbankieren bent. Of rekening- en creditcardgegevens of beveiligingscodes achterhalen. Wees daarom altijd alert als de schermen van internetbankieren er anders uitzien dan u gewend bent.

Voorbeelden van virussen

Oplichting met kleurcode Rabo Scanner

Criminelen bedenken steeds nieuwe manieren om mensen op te lichten. Zo proberen ze klanten van de Rabobank een kleurcode te laten scannen met de Rabo Scanner om geld van hun rekening te kunnen stelen. Criminelen doen alsof zij op Marktplaats iets willen kopen.

Wat doen criminelen?

Criminelen doen op Marktplaats alsof zij een koper zijn. Ze tonen interesse en vragen aan de verkoper zijn rekeningnummer én pasnummer om te kunnen betalen. Vaak zeggen ze dan dat ze een zakelijke rekening hebben en dat daarom de betaling anders verloopt. Natuurlijk is dat niet zo. Als de crimineel het rekeningnummer én pasnummer heeft, kan hij een kleurcode aanmaken op de inlogpagina van Rabo Internetbankieren of in de Rabo Bankieren App. Nu heeft hij alleen nog een inlog- of signeercode nodig. Om deze te krijgen, stuurt de crimineel de verkoper een berichtje via Whatsapp of sms met daarin een kleurcode. Hij vraagt aan de verkoper om die kleurcode te scannen. De verkoper krijgt dan een code van 8 cijfers. De crimineel vraagt om de code door te sturen en steelt vervolgens geld van de rekening van de verkoper. In onze video laten we zien wat criminelen doen en waar u op kunt letten om veilig uw bankzaken te doen.

Wat kunt u doen?

Als u iets verkoopt op Marktplaats of via een andere website, dan heeft de koper alleen uw naam en rekeningnummer (IBAN) nodig. Meer niet!

 • Voor het ontvangen van een betaling hoeft u alleen uw rekeningnummer maar door te geven.
 • Om geld te kunnen ontvangen, hoeft u verder niets te doen.
 • Uw bankpas is persoonlijk en vertrouwelijk, net als uw rijbewijs, paspoort en/of identiteitskaart. Foto’s of kopietjes opsturen is erg gevaarlijk.
 • Een kleurcode maakt u altijd zelf aan in Rabo Internetbankieren of in de Rabo Bankieren App. U krijgt een kleurcode nooit van iemand toegestuurd. Scan alleen kleurcodes die u zelf heeft aangemaakt.
 • Na scannen van uw kleurcode, staat op het scherm van uw Rabo Scanner wat er gaat gebeuren. Staat er op uw Rabo Scanner iets wat u niet wilt doen, stop dan meteen.
 • Als u twijfelt, stop dan ook en neem contact met ons op.
 • Vertelt iemand u dat het niet klopt wat u op uw Rabo Scanner ziet staan? Dan kunt u te maken hebben met iemand die fraude wil plegen.
 • Als er toch iets misgaat, bel dan direct uw Rabobank of neem contact op met onze Helpdesk.

Geldezel

Criminelen proberen uw bankrekening te gebruiken voor het doorsluizen van crimineel geld. Word geen geldezel. Leen nooit uw pinpas en pincode uit. Ga niet in op aanbiedingen waarbij u 'even snel geld kunt verdienen'. Volg uw gezonde verstand.

Word geen geldezel

DDoS-aanval

Banken zijn steeds vaker doelwit van een DDoS-aanval. Zo ook de Rabobank. Wat is een is DDoS-aanval? En wat doet de Rabobank om deze aanvallen te voorkomen?

Wat is een DDoS-aanval?

Tijdens een DDoS-aanval bekijken heel veel computers tegelijk dezelfde website. Met als doel een website tijdelijk onbereikbaar te maken. Bij een DDoS-aanval op een bank kan het zijn dat u tijdelijk niet kunt internet bankieren of mobiel bankieren. Een DDoS-aanval is geen hack. Er wordt geen poging gedaan om in te breken en inzicht te krijgen in de bankgegevens van klanten.

Hoe werkt een DDoS-aanval?

Een DDoS aanval is te vergelijken met een echte winkel. Wanneer er door een winkeldeur 1.000 mensen per uur in- en uit lopen zonder opstopping, is er geen probleem. Als er op het zelfde moment ineens 100.000 mensen de winkel bezoeken, staat waarschijnlijk zelfs de straat voor de winkel vol met mensen. Op dat moment kan niemand meer de winkel in of uit. De winkel is dan letterlijk onbereikbaar.
Om de winkel bereikbaar te houden kunnen er meerdere deuren worden geplaatst. Grote winkels plaatsen deuren soms in verschillende straten om de winkel bereikbaar te houden. Online gebeurt hetzelfde. Er zijn meerdere 'deuren' die toegang geven tot een website. Daarnaast kunnen we deze 'deuren' heel groot maken (bandbreedte) om de toegang tot bijvoorbeeld internetbankieren, de Rabo Bankieren App en iDeal optimaal te houden. We hebben dagelijks te maken met veel DDoS-aanvallen, maar deze leiden bijna nooit tot overlast.

Is uw geld veilig tijdens een DDoS-aanvallen?

De Rabobank is beschermd tegen DDoS-aanvallen. Wij zorgen dat we na een grote aanval weer snel bereikbaar zijn. Tijdens een DDoS-aanval is uw geld veilig. Het doel van de aanval is niet om bij uw geld of gegevens te komen, maar om het u onmogelijk te maken om bij de website van de bank te komen.