Veilig bankieren: dit doet de Rabobank

Bankieren moet veilig zijn. Wij hebben hierin een belangrijke taak, maar daarbij hebben we ook uw hulp nodig. We leggen u uit wat wij doen.

Beveiligingscodes

U krijgt van ons codes waarmee u geld kunt opnemen of betalen. Denk hierbij aan uw pincode en de codes die u zelf maakt met de Rabo Scanner en de codes die uw mogelijk via SMS van ons ontvangt. Deze codes worden alleen aan u verstrekt. Houd ze geheim. Want als u de codes doorgeeft aan anderen, kunnen zij als het ware uw identiteit overnemen en uw bankrekening misbruiken.

Meer over beveiligingscodes bij bankieren

Bankpas

Pas blokkeren

Als wij vermoeden dat met uw bankpas of creditcard wordt gefraudeerd, blokkeren wij uw pas. Dit doen wij ook als drie keer de verkeerde pincode wordt ingetoetst. Niemand kan dan nog geld opnemen of overmaken met deze pas of card.

Voorzetmondjes

Wij plaatsen voorzetmondjes op onze geldautomaten. Daarmee voorkomen wij dat criminelen illegale kaartleesapparaatjes op de pasinvoer plaatsen waarmee ze de gegevens van uw bankpas kunnen kopiëren (dit heet 'skimming' of 'skimmen').

Schadevergoeding contactloos zakkenrollen

Uit een test naar de mogelijkheid van 'contactloos zakkenrollen' is gebleken dat criminelen met een kleine betaalautomaat geld van uw rekening kunnen halen. Het risico op deze vorm van fraude is echter erg klein. Contactloos zakkenrollen is in Nederland nog nooit voorgekomen. Mocht het toch gebeuren, dan vergoeden wij de schade.

Bankpas 'uit'

  • Uw bankpas staat standaard 'uit' voor gebruik buiten Europa. Zo kunnen criminelen buiten Europa geen geld van uw rekening opnemen als zij uw pas geskimd hebben.
  • Bankiert u (ook) zakelijk bij ons? Zakelijke bankpassen staan standaard 'aan' voor gebruik buiten Europa. Reist u niet buiten Europa, zet uw pas dan 'uit'. Zo maakt u het risico op misbruik kleiner.

Meer over het instellen van uw bankpas

Veilig geld overmaken

Geld overmaken, een product afsluiten of instellingen wijzigen via internetbankieren kan alleen met uw pasgegevens, pincode én de Rabo Scanner. In sommige gevallen heeft u geen Rabo Scanner nodig bij mobiel bankieren.

Meer over overboeken zonder Rabo Scanner

Beveiliging

Verbinding verbreken

Als u even niet actief bent op uw computer, tablet of telefoon, verbreken wij de verbinding. Zo kunnen anderen op een onbewaakt ogenblik geen misbruik maken van uw rekening.

Beveiligde verbinding

Wij zorgen voor een beveiligde verbinding tijdens het internet- en mobielbankieren.

Meer over veilig bankieren

Informatie coderen

Wij coderen de informatie die verzonden wordt tussen uw computer en onze website.

Toestel registreren

Als u mobiel wilt bankieren, vragen wij u om uw toestel te registreren. Dit doet u met uw bankpas en de Rabo Scanner. Bij verlies van uw toestel kunt u de registraties direct opheffen via Rabo Internetbankieren of uw Rabobank. Na registratie ontvangt u van ons een sms. Neem met ons contact op als u een sms ontvangt, maar geen toestel heeft geregistreerd. Dit is erg belangrijk om eventuele fraudepogingen te voorkomen.

Bankrekening

Maximaal over te boeken bedrag

Wij zorgen ervoor dat u met uw digitale handtekening via internetbankieren niet meer dan € 50.000 per keer kunt overmaken. U kunt deze limiet zelf verlagen. Zo bouwt u een extra controle in met de Rabo Scanner voordat u hoge bedragen overboekt.

Meer over limiet overboeking wijzigen

Transacties volgen

Wij doen ons best om ervoor te zorgen dat u geen slachtoffer wordt van internetcriminaliteit. Dit doen we onder andere door het monitoren van transacties om zo frauduleuze pogingen te herkennen. Dit monitoren kan ertoe leiden dat we een transactie met opvallende kenmerken tegenhouden.

Opvallende opdrachten

Wij kunnen u vragen om een “opvallende opdracht” apart te ondertekenen of met een sms- code extra te verifiëren bij het ondertekenen. Dat kan verschillende redenen hebben, zoals de hoogte van het bedrag, een voor u onbekende tegenrekening, het land van de begunstigde of de manier (het apparaat) waarop de opdracht gegeven wordt. Dit zijn slechts enkele voorbeelden.

Veiligheidsmaatregelen aanscherpen

We volgen en analyseren de technieken van criminelen. We scherpen onze veiligheidsmaatregelen steeds aan. En als het nodig is, nemen we maatregelen.