18 jaar: deze verzekeringen heb je nodig

Officieel volwassen! Dat betekent meer vrijheid maar ook meer verantwoordelijkheid. Bekijk welke verzekeringen je nodig hebt.

Vanaf je 18e ben je niet altijd meer automatisch meeverzekerd met je ouders. Je hebt sowieso een eigen zorgverzekering nodig. Via de Rabobank kun je de verzekeringen van Interpolis afsluiten.

Regel je zorgverzekering

Zodra je 18 bent, ga je de eerste maand na je verjaardag premie betalen voor jouw zorgverzekering. Je kunt een eigen zorgverzekering afsluiten of via je ouders/verzorgers verzekerd blijven.

Check ook de andere verzekeringen

 • Reisverzekering: bij sommige verzekeraars moet je die vanaf je 18e zelf afsluiten.
 • Aansprakelijkheidsverzekering: blijft meestal via je ouders/verzorgers lopen, ook als je op kamers gaat. Hetzelfde geldt voor de ongevallenverzekering.
 • Inboedelverzekering: als je op kamers gaat, sluit je deze meestal zelf af.

Let op: check bij de verzekeraar van je ouders/verzorgers of je naast de zorgverzekering zelf ook andere verzekeringen moet regelen.

Zo zit het bij Interpolis

  Ik blijf thuis wonen Ik ga op kamers (voltijd studie)
Reisverzekering via je ouders/verzorgers via je ouders of zelf, kan allebei
Aansprakelijkheidsverzekering via je ouders/verzorgers via je ouders/verzorgers
Ongevallenverzekering via je ouders/verzorgers via je ouders/verzorgers
Inboedelverzekering via je ouders/verzorgers zelf
BuitenDeDeur verzekering via je ouders/verzorgers via je ouders/verzorgers
Rechtsbijstandsverzekering via je ouders/verzorgers via je ouders/verzorgers


Wanneer alle verzekeringen zelf regelen?

Als je op jezelf gaat wonen (huren of kopen) zonder dat je studeert.

Belangrijkste verzekeringen voor jongeren

Reisverzekering
Een festivalweekend, stedentrip, zonvakantie of stage in het buitenland: met de Interpolis Doorlopende Reisverzekering ga je verzekerd op pad.

Als je op kamers gaat kun je nog via je ouders verzekerd blijven. Maar een eigen reisverzekering kan voordeliger en handiger zijn. Als student krijg je namelijk korting. En je eigen reisverzekering kun je precies aan laten sluiten op jouw wensen. Bijvoorbeeld met een dekking voor winsterport of een verre reis.

Aansprakelijkheidsverzekering
Hiermee voorkom je hoge kosten als je wettelijk aansprakelijk bent voor (letsel)schade. Bijvoorbeeld als je op de fiets per ongeluk een geparkeerde auto beschadigt. Als je een eigen huis gaat huren of kopen ben je bij Interpolis niet meer meeverzekerd met je ouders/verzorgers. Op kamers nog wel.

Ongevallenverzekering
Het kan zijn dat je via je ouders/verzorgers bent meeverzekerd op de ongevallenverzekering. Hiermee krijg je eenmalig een bedrag als je blijvend invalide raakt door een ongeval.

Inboedelverzekering
Ga je op kamers of op jezelf wonen, dan heb je veel spullen waar iets mee kan gebeuren. Na een inbraak of brand, wil je bijvoorbeeld graag een nieuwe laptop kunnen kopen. Daarvoor is de inboedelverzekering.

BuitenDeDeur verzekering
Je waardevolle spullen zijn buiten en onderweg verzekerd met de Interpolis BuitenDeDeur® verzekering. Bijvoorbeeld je telefoon en laptop zijn dan verzekerd tegen verlies, schade en diefstal. In heel Nederland.

Ga je vanwege je studie op kamers en hebben je ouders/verzorgers al een BuitenDeDeur verzekering? Dan blijf je gewoon meeverzekerd.

Bromfietsverzekering
Heb je een scooter, bromfiets of snorfiets, dan moet je minimaal WA-verzekerd zijn voordat je de weg op mag. Dan ben je verzekerd voor schade met jouw bromfiets aan andere voertuigen, personen en bezittingen.

Tip: check de gezinssamenstelling

Check of je ouders/verzorgers de juiste gezinssamenstelling op de verzekeringen hebben staan, zodat je meeverzekerd bent. Ze kunnen het zien in Rabo Online Bankieren, de Rabo Bankieren App of even bellen met de Rabobank. De opties zijn:

 • 1 persoon
 • 2 personen
 • meer dan 2 personen

Dit geldt voor de volgende Interpolis verzekeringen:

 • Doorlopende Reisverzekering
 • Aansprakelijkheidsverzekering
 • Rechtsbijstandverzekering
 • Inboedelverzekering
 • BuitenDeDeur verzekering
 • Ongevallenverzekering

Al je verzekeringen handig bij elkaar

Op de zorgverzekering na, vallen alle verzekeringen hierboven onder de Interpolis Alles in één Polis®. Je kiest zelf welke verzekering(en) je in je pakket wilt. En je krijgt tot 12% pakketkorting als je verzekeringen afsluit in meerdere rubrieken.

Bekijk de voordelen van de Alles in één Polis

Zorgtoeslag al aangevraagd?

De kans is groot dat je een deel van de premie van je zorgverzekering terug kan krijgen. Hoeveel? Bereken het op de website van de Belastingdienst.

Lees meer op Belastingdienst.nl

Interessant voor jou

18 jaar check: bekijk waar je nog meer aan moet denken

Gratis betaalrekening voor studenten

Voordelige studentenverzekeringen

Contact

Rabobank