Veelgestelde vragen aansprakelijkheidsverzekering

Wat wel en niet is verzekerd bij schade

Hier vindt u het antwoord op de meest gestelde vragen over de Interpolis Aansprakelijkheidsverzekering.

Wat houdt een aansprakelijkheidsverzekering in?

Met de Interpolis Aansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd voor schade die u, uw partner of uw kind per ongeluk toebrengt aan anderen. Bijvoorbeeld: aan huizen, auto’s, spullen en dieren van een ander. 

Ook letselschade aan anderen is verzekerd. Bijvoorbeeld: schade door verwonding of overlijden. 

Ik voel me verantwoordelijk. Waarom betaalt Interpolis de schade niet?

Aansprakelijkheid is in de wet geregeld voor iedereen. Als u schade meldt, zoekt Interpolis eerst voor u uit of u wettelijk particulier aansprakelijk bent. Bent u niet wettelijk aansprakelijk, dan is er geen dekking en betaalt Interpolis niet. Interpolis helpt u wel met de afhandeling van de schade en overlegt hiervoor met de tegenpartij. Wel zo handig.

Schade tijdens een vriendendienst, tijdens sport en spel en tijdens logeren of oppassen bij vrienden, familie of kennissen betaalt Interpolis toch. Ondanks dat er bij deze schades geen sprake is van wettelijke aansprakelijkheid. Bent u wel wettelijk aansprakelijk voor de schade? Dan betaalt Interpolis en zorgt voor een snelle afwikkeling. Zo hoeft u niets voor te schieten. 

Let op: schade veroorzaakt met een auto of ander voertuig is niet verzekerd. Hiervoor heeft u een WA-verzekering

Welk bedrag betaalt Interpolis?

Het verzekerde bedrag is maximaal € 2.500.000 per gebeurtenis.  Dit bedrag vindt u ook terug op uw verzekeringsbewijs of in uw online polisoverzicht.

Welk bedrag betaalt Interpolis bij schade aan spullen van een ander?

Als u wettelijk aansprakelijk bent, betaalt Interpolis de herstelkosten of - als de schade niet hersteld kan worden - maximaal de dagwaarde. Dat is het bedrag dat die spullen vandaag waard zijn. 

Dus niet het bedrag dat de ander ooit heeft betaald voor deze spullen. Het verzekerde bedrag is maximaal € 2.500.000 per gebeurtenis. Dit bedrag vindt u ook terug op uw verzekeringsbewijs of in uw online polisoverzicht in Rabo Internetbankieren.

Ik heb een schade veroorzaakt. Heb ik een eigen risico?

Nee, u heeft bij een Interpolis Aansprakelijkheidsverzekering geen eigen risico. U hoeft dus niet de eerste € 100 zelf te betalen.  

Vragen over wie verzekerd is op de aansprakelijkheidsverzekering

Is schade veroorzaakt bij een ander door mijn partner of kind verzekerd?

Als zij wettelijk aansprakelijk zijn voor de schade hangt het af van uw verzekerde gezinssituatie. U kunt de Interpolis Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor een één-, twee- of meerpersoonshuishouden. U telt mee voor uw huishouden: 

  • alle gezinsleden met wie u samenwoont
  • kinderen die vanwege hun studie op kamers wonen én voltijd studeren
  • kinderen die bij een ex-partner wonen en regelmatig bij u zijn, tenzij deze al via de ex-partner verzekerd zijn bij Interpolis.
  • een kind of partner die in een verzorgings-of verpleeghuis woont

U telt alleen het aantal gezinsleden dat u wilt verzekeren; de namen hoeft u niet door te geven. U betaalt slechts premie voor maximaal 3 personen.

U kunt het aantal personen in uw huishouden op ieder moment online wijzigen. Geef een verandering van samenstelling in uw huishouden altijd binnen 14 dagen door.  

Is schade veroorzaakt bij een ander door mijn huisdier verzekerd?

Ja. Schade en/of letsel aan een ander, veroorzaakt door honden, katten, paarden, geiten en schapen, is verzekerd. Het moet wel gaan om huisdieren die u hobbymatig en als particulier houdt. 

Past er iemand anders op uw huisdier en maakt uw dier schade? Dan bent u verzekerd als de persoon die op het dier past voldoende heeft gedaan om de schade te voorkomen.

Ik heb schade aan (zaken van) mijn partner/kinderen veroorzaakt. Is dit verzekerd?

De aansprakelijkheidsverzekering dekt geen schade veroorzaakt aan spullen van uw partner of kinderen. Uw partner en kinderen maken deel uit van hetzelfde huishouden. Deze schade is mogelijk wel verzekerd op de Interpolis Inboedelverzekering of BuitendeDeurverzekering

Schade die u toebrengt aan uw partner of kinderen zelf is wel verzekerd. Denk aan een verwonding, invalide raken of overlijden. Dit geldt alleen als u de schade niet op een andere manier kunt laten vergoeden. 

Is schade aan een laptop, mobiel of tablet van mijn werkgever verzekerd?

Deze schade is niet verzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering. De spullen zijn niet van u maar van uw werkgever.  

Vragen over wat is gedekt op de aansprakelijkheidsverzekering

Is schade veroorzaakt met een auto verzekerd?

Nee. Schade veroorzaakt met of door een eigen, geleend of geleaset motorvoertuig is niet verzekerd op uw aansprakelijkheidsverzekering. Deze schade kan wel gedekt zijn op de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) Motorvoertuigen van de beschadigde auto.

Is schade veroorzaakt met/door mijn (elektrische) fiets verzekerd?

Ja, schade veroorzaakt met of door uw fiets aan zaken van een ander of aan iemand anders is verzekerd op uw Interpolis Aansprakelijkheidsverzekering. Dit geldt ook voor fietsen met trapondersteuning zoals de e-bike tot 25 km/uur. 

Voor fietsen met een kentekenverplichting (sneller >25 km/uur) verzekert u aansprakelijkheid met de Interpolis Scooterverzekering. Met deze verzekering heeft u de verplichte WA-verzekering voor motorvoertuigen die geldt voor deze elektrische fietsen. 

Is schade veroorzaakt met mijn drone verzekerd?

Op de Interpolis Aansprakelijkheidsverzekering is schade door een luchtvaartuig uitgesloten. Een uitzondering daarop is ‘schade met of door een modelvliegtuig, modelraket of drone’. Maar alleen als het totale gewicht van het luchtvaartuig maximaal 25 kilo is. Schade door een drone aan een derde is dus verzekerd. 

In uw woning is de drone verzekerd op de Interpolis Inboedelverzekering.

Overige veelgestelde vragen zijn:

Is schade aan iemand of andermans zaken tijdens sport en spel verzekerd?

Interpolis betaalt de schade als deze ontstaat bij iemand anders dan een medespeler of medesporter. Iedere sporter of deelnemer aan een spel neemt zelf het risico en dan is de schade voor eigen rekening. 

Ben ik ook verzekerd voor schade die ik veroorzaak in het buitenland?

Als u hiervoor aansprakelijk bent, biedt de aansprakelijkheidsverzekering wereldwijd dekking. Ook de schade aan een gehuurd vakantieverblijf in binnen-en buitenland is verzekerd. Denk aan brand- of waterschade of als u per ongeluk schade veroorzaakt.  

Voorwaarde is wel dat u op een adres in Nederland staat ingeschreven en hier ook woont. Uw verblijf in het buitenland is dus tijdelijk. Verblijft u langer dan één jaar in het buitenland? Dan stopt uw aansprakelijkheidsverzekering en bent u niet verzekerd. In dat geval kunt u een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten in het land waar u verblijft.

Zijn (verborgen) gebreken aan mijn woning verzekerd?

Schade aan een eigen woning zijn nooit verzekerd op een aansprakelijkheidsverzekering. De verborgen gebreken waren waarschijnlijk al aanwezig toen u nog eigenaar was. U kunt checken of de schade verzekerd is op uw woonhuisverzekering (opstal). Is dat niet zo? Dan kunt u het beste uw rechtsbijstandverzekering inschakelen (als u die heeft).

Is schade toegebracht aan een ander tijdens mijn werk verzekerd?

Nee. U bent alleen verzekerd voor schade die u veroorzaakt als particulier en waarvoor u als particulier aansprakelijk bent. Dat betekent dat Interpolis niet betaalt voor schade die is veroorzaakt in verband met uw beroep of uw bedrijf.

Werkt u zelfstandig? Dan is de Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) interessant voor u.  

Meer weten over de aansprakelijkheidsverzekering van Interpolis. U vindt hier ook de voorwaarden of bereken direct uw premie.

Lees meer over dekking AVP

Schade melden

Wilt u een schade melden? Meestal wordt uw schade met 1 telefoontje afgehandeld. 24 uur per dag, 7 dagen per week. Neem online of telefonisch contact met Interpolis op. Wel zo prettig.

Direct schade melden op Interpolis.nl

Contact

Rabobank