8 tips voor het kiezen van de juiste autoverzekering

Autoverzekeringen vergelijken en kiezen

Hoe weet je zeker dat je de beste autoverzekering kiest en hoe kun je autoverzekeringen vergelijken? We geven je 8 tips voor het kiezen van de autoverzekering die het beste past bij jou en jouw auto.

Je kunt kiezen voor de goedkoopste autoverzekeraar, maar let er goed op of je dan wel goed bent verzekerd. Heb je bijvoorbeeld schade, dan krijg je misschien een kleiner bedrag terug dan je dacht. Of je hebt een eigen risico. Dan moet je eerst zelf een bedrag betalen bij schade.

8 tips om de juiste dekking te kiezen

1. Verzekerd tegen aanschaf- of dagwaarde

Bekijk wat je vergoed krijgt voor je nieuwe of tweedehands auto: de aanschafwaarde of alleen de dagwaarde. De dagwaarde is het bedrag dat de auto kort voor de schade waard was. Wil je bij total loss of diefstal een gelijkwaardige auto kunnen kopen? Dan kun je het beste kiezen voor een autoverzekering die bij schade de aanschafwaarde uitkeert.

2. Leeftijd van de auto

Let bij het kiezen van de dekking op de leeftijd van je auto. Een autoverzekering met WA + Volledig Casco (all-risk) bijvoorbeeld heeft de meest uitgebreide dekking en is daarom vooral geschikt voor nieuwere auto's. De dekking WA is de goedkoopste en vooral geschikt voor oudere auto’s met een lage dagwaarde.

 

WA (wettelijk verplicht)WA + Beperkt CascoWA + Volledig Casco (Allrisk)
meest geschikt voor auto's ouder dan 10 jaarmeest geschikt voor auto's van 6 t/m 10 jaarmeest geschikt voor auto's jonger dan 6 jaar

Lees meer over de dekkingen

3. Schade en eigen risico

Bij een aantal verzekeraars heb je een eigen risico. Het eigen risico is dat deel van de schade dat voor je eigen rekening is. Als de schade te verhalen is op de tegenpartij, is ook het eigen risico op de tegenpartij te verhalen. Ga je de autoverzekering vergelijken, let er dan op of je een eigen risico hebt. Wil je, in geval van schade, een gedeelte van de schade zelf betalen?

4. Korting door schadevrije jaren

Als je geen schade claimt bij je verzekeraar, bouw je schadevrije jaren op. Hoe hoger het aantal schadevrije jaren, hoe hoger de korting die je krijgt op de premie van je autoverzekering. Als je wel een schade claimt, wordt in de meeste gevallen de korting op je premie verlaagd. Je gaat dan meer premie betalen. Soms kun je je voor het verlies van deze no-claimkorting verzekeren.

5. Kostbare auto-accessoires

Een WA-verzekering vergoedt bij diefstal geen auto-accessoires. De dekkingen WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco vergoeden deze vaak tot een bepaald bedrag. Heb je bijvoorbeeld een dure geluidsinstallatie in je auto? Dan kun je een extra bedrag bijverzekeren of kiezen voor een verzekeraar die accessoires standaard meeverzekerd

6. Passagiers

Wil je zeker weten dat bij een ongeval de volledige schade aan jou en je passagiers wordt vergoed? Kies dan voor een aanvullende schadeverzekering voor inzittenden. Dan ben je bijvoorbeeld verzekerd tegen medische kosten, smartengeld en schade aan bagage. Wie de schuldige is, maakt niet uit.

7. Hulpverlening na een ongeval in het buitenland

Check of hulpverlening na een ongeval (in het buitenland) is inbegrepen. Is dat niet zo? Dan zou je voor de aanvullende dekking Voertuighulp buitenland kunnen kiezen. Dan krijg je ook na een ongeval in het buitenland hulp.

Lees meer over pechhulp

8. Klantervaringen bij schade

De manier waarop je schade wordt afgehandeld, is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een autoverzekering. Dat is het moment dat het er toe doet. Neem daarom ervaringen van andere klanten mee in je afweging. Zo weet je wat je kunt verwachten.

Ben jij al klaar voor je volgende autorit?

Bereken je premie. Daarna kun je gelijk online je autoverzekering afsluiten.

Bereken je premie