Het coronavirus en je verzekeringen

De ingrijpende maatregelen rondom het coronavirus raken ons allemaal. Dit roept vragen op. Wat wordt er bijvoorbeeld vergoed door je zorgverzekering? En hoe moet het met die geboekte vakantie of nachtje weg? Het is logisch dat je zorgen hebt. We zetten daarom de belangrijkste vragen op een rij.

De informatie op deze pagina wordt regelmatig vernieuwd.

Ik heb een reis- en/of annuleringsverzekering van Interpolis

Hieronder vind je de meestgestelde vragen over corona en de reis-en annuleringsverzekering van Interpolis.

Lees meer op Interpolis.nl

Vragen over de reisverzekering en het coronavirus

Ik zoek de laatste informatie over de reisadviezen van verschillende landen Ben ik verzekerd als ik in Nederland op vakantie ga?

Ja, als je in Nederland op reis gaat met (minimaal 1) geboekte overnachting, ben je verzekerd.

Ben ik verzekerd als ik naar een gebied ga dat kleurcode oranje of rood heeft?

Reis je naar een gebied met kleurcode oranje?
Vanaf 4 februari 2022 ben je dan volledig verzekerd. Ook voor corona-gerelateerde schade. Zoals extra reis- en verblijfskosten omdat je in quarantaine moet omdat jij, of iemand in jouw reisgezelschap, corona heeft. En hierdoor niet op de oorspronkelijke datum kan terugreizen. Jij of je reisgenoot moet wel een positieve PCR-test kunnen laten zien. Voor extra verblijfskosten betaalt Interpolis maximaal € 75,- per persoon per dag. Als je de aanvullende dekking 'Geneeskundige kosten' hebt, zijn ook de medische kosten die samenhangen met corona verzekerd.

Reis je naar een gebied met kleurcode rood?
Dan ben je voor geen enkele schade verzekerd.

We bedoelen hier de kleurcode die afgegeven wordt door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Maakt het voor de verzekering uit of ik wel of niet ben gevaccineerd?

Nee, dit maakt geen enkel verschil.

Zijn de (extra) reiskosten verzekerd als ik naar huis wil omdat het gebied waar ik ben de kleurcode oranje of rood krijgt?

Nee, de extra reiskosten die je maakt om het gebied te verlaten, zijn niet verzekerd op de reisverzekering.

Zijn de extra reis- en verblijfskosten verzekerd als ik op reis in quarantaine moet omdat ik of een reisgenoot corona heeft?

Ja, de extra reis- en verblijfskosten die u en meeverzekerde reisgenoten hierdoor moeten maken, zijn verzekerd op de reisverzekering. Bijvoorbeeld als je je hotelkamer niet mag verlaten door de besmetting. Ook de kosten voor het omboeken van uw vlucht worden door Interpolis betaald.

  • Voor extra verblijfskosten vergoedt Interpolis maximaal € 75,- per persoon per dag.
Als ik op vakantie corona krijg en medische kosten maak of langer moet blijven, zijn deze kosten dan verzekerd?

Ja, de extra reis- en verblijfkosten die je hierdoor moet maken, zijn verzekerd op de reisverzekering. 

Voorwaarde is dat je in een gebied bent dat kleurcode groen, geel of oranje heeft.

Medische kosten zijn verzekerd op je zorgverzekering. Heb je medische kosten die je zorgverzekering niet vergoedt? Deze kosten zijn dan verzekerd op je reisverzekering als je de aanvullende dekking 'Geneeskundige kosten' hebt. 

Let op: als je medische kosten tijdens de reis moet maken, dan moet je altijd contact opnemen met je zorgverzekering óf de Interpolis alarmcentrale. Zo ontstaan er achteraf nooit onzekerheden over de vergoeding van de kosten.

Als ik op vakantie corona krijg, kan ik dan naar Nederland om behandeld te worden?

Dit hangt van je (medische) situatie af. Een eventueel vervoer terug naar Nederland gaat altijd in overleg met de Interpolis alarmcentrale. 

Voorwaarde is altijd dat je in een gebied bent dat kleurcode groen, geel of oranje heeft.

Zijn de kosten voor een verplichte coronatest (vóór of tijdens mijn vakantie) verzekerd?

Nee, kosten voor een verplichte coronatest om te kunnen reizen of een gebied/land binnen te mogen, zijn niet verzekerd. 

In enkele gevallen worden de kosten voor een coronatest wel vergoed. Bijvoorbeeld als deze vereist is bij een noodzakelijke medische behandeling. Dit gaat altijd in overleg met de Interpolis alarmcentrale. 

Voorwaarde is altijd dat je in een gebied bent dat kleurcode groen, geel of oranje heeft.

Welke gevolgen heeft het voor mijn reis- en annuleringsverzekering als Nederland code rood heeft vanuit het ECDC (Europese RIVM)?

Let op: de kleurcode die het ECDC afgeeft, is niet dezelfde kleurcode als die het Ministerie van Buitenlande Zaken voor landen buiten Nederland afgeeft. De kleurcodes die het Ministerie van Buitenlandse Zaken afgeeft, hebben gevolgen voor de reis- en annuleringsverzekering van Interpolis. De kleurcode die het ECDC afgeeft voor Nederland heeft dat niet.

Het annuleren van je reis door de kleurcode vanuit het ECDC is geen verzekerde gebeurtenis op de Interpolis Doorlopende en Kortlopende Annuleringsverzekering. Ook als je hierdoor in het buitenland in quarantaine moet, is annulering van je reis niet verzekerd. Maak je door een verplichte quarantaine vanwege de kleurcode vanuit het ECDC extra reis- en verblijfkosten? Ook die zijn niet verzekerd op de Doorlopende en Kortlopende Reisverzekering.

Interpolis adviseert je contact op te nemen met je reisorganisatie als je vragen hebt over de gevolgen voor je reis vanwege de kleurcode vanuit het ECDC.

Vragen over de annuleringsverzekering en het coronavirus

Zijn mijn annuleringskosten verzekerd als een land, vervoersmaatschappij of accommodatie mij niet toelaat omdat ik niet gevaccineerd ben, mijn vaccinatie te lang geleden is of het merk vaccin niet wordt geaccepteerd?

Nee, dit is niet verzekerd op de annuleringsverzekering.

Ik mag niet op vakantie omdat ik niet gevaccineerd ben. Is annulering van de reis verzekerd?

Dit is alleen verzekerd als je op advies van jouw arts geen vaccinatie krijgt en deze vaccinatie voor het gebied waar je naartoe reist verplicht is. En je dit niet kon weten.

Is het annuleren of afbreken van mijn reis vanwege het ontstaan van kleurcode oranje of rood op mijn reisbestemming vanwege corona verzekerd?

Nee, dit is niet verzekerd. Wanneer een reisbestemming een negatief reisadvies krijgt als gevolg van een epidemie is dat geen geldige reden.

Ik wil nu een vakantie boeken naar een gebied dat op dit moment de kleurcode oranje of rood heeft. Is annulering daarvan verzekerd?

Bij schade moet er altijd sprake zijn van een onverwachte gebeurtenis. Annuleer je jouw reis vanwege een geldige reden? Dan ben je wel verzekerd.

Ikzelf, mijn reisgenoot, een familielid of goede vriend(in) krijgt corona. Is annulering van mijn reis verzekerd?

Een van de verzekerden krijgt corona

Als een verzekerde corona krijgt, is annulering van je reis verzekerd. Voorwaarde is dat je op korte termijn zou reizen en dat je een doktersverklaring of positieve PCR-test hebt. Een positieve antigeentest is gelijk aan een positieve PCR-test. Dit geldt alleen voor een antigeentest die is afgenomen door de GGD of door een commerciële instelling erkend door de GGD en/of RIVM (overheid). 

Een reisgenoot die niet bij jou is meeverzekerd krijgt corona

Gaat je reisgenoot hierdoor op korte termijn niet op reis of breekt hij of zij hierdoor de reis af? En reis je samen met die persoon heen en terug en word je nu alleenreizend? Dan is annulering of afbreking verzekerd op je annuleringsverzekering. Je reisgenoot moet dan wel een eigen annuleringsverzekering hebben waarop de gebeurtenis verzekerd is. Heeft je reisgenoot deze verzekering niet? Dan ben jij ook niet verzekerd. 

Een familielid of goede vriend(in) krijgt corona

Reis je op korte termijn of ben je al op reis en is je familielid of vriend(in) zo ziek dat de kans van overlijden op korte termijn groot is? Dan is het annuleren of afbreken van je reis verzekerd op je Annuleringsverzekering.

Ik heb een vakantie geboekt maar ik vertrek niet binnen 14 dagen. Kan ik nu mijn annulering al melden?

Interpolis kan je niet helpen met vragen of annuleringen als je niet binnen 14 dagen vertrekt.

Neem contact op met je reisorganisatie, verhuurder of vervoersmaatschappij. Zij bespreken de mogelijkheden met je. Reis je niet binnen 14 dagen? Dan is nu nog niet duidelijk of je reis door kan gaan. Bijvoorbeeld omdat de kleurcode nog kan veranderen. Houd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten. 

Ik wil toch mijn reis nu annuleren.

Neem contact op met je reisorganisatie, verhuurder of vervoersmaatschappij. Zij bespreken de mogelijkheden met je. Interpolis kan je helaas (nog) niet helpen. 

Ik heb alleen nog een aanbetaling voor mijn reis gedaan en twijfel of ik de rest moet betalen.

Interpolis kan je niet adviseren of je de rest van de reiskosten moet betalen. Neem hierover contact op met de organisatie waarbij je jouw reis geboekt hebt.

Is annulering van mijn reis naar het buitenland verzekerd als ik vanwege verplichte quarantaine en/of inreisbeperkingen niet kan of wil gaan?

Nee, dat is geen verzekerde gebeurtenis. Interpolis advisereert je contact op te nemen met je reisorganisatie. Mogelijk kunnen zij je hierin tegemoetkomen.

Op mijn vakantiebestemming gelden allerlei coronamaatregelen (bijvoorbeeld winkels, zwembaden dicht) waardoor ik niet wil gaan. Is annulering van mijn reis verzekerd?

Nee, dat is geen verzekerde gebeurtenis.

Ik heb een zorgverzekering van Interpolis

Hieronder lees je meer over wat er wordt vergoed door de zorgverzekering van Interpolis. Wil je meer informatie? Lees dan meer op de website van Interpolis.

Lees meer op Interpolis.nl

Ik heb het coronavirus

De zorgkosten voor het behandelen van het coronavirus worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voor de meeste zorgkosten, zoals ziekenhuiszorg en laboratoriumonderzoek, geldt wel het eigen risico. Ga je naar de huisarts? Dan betaal je geen eigen risico.

Ik wil me laten testen op het coronavirus

Testen op het coronavirus kun je vergoed krijgen

  • Word je getest door je huisarts? Dit laboratoriumonderzoek valt onder de vergoeding van de basisverzekering. Voor de kosten van de test betaal je geen eigen risico.
  • Is de test onderdeel van een behandeling in het ziekenhuis? Dan valt het onder de DBC (Diagnose Behandeling Combinatie, dit is een verzameling zorgonderdelen bij 1 behandeling) die het ziekenhuis in rekening brengt voor het behandeltraject.
  • Werk je in de zorg en wil je opdrachtgever jou laten testen? Dit onderzoek loopt via de GGD. De overheid betaalt dit.
  • Is het voor je medische behandeling nodig dat je getest wordt, maar heb je geen klachten die wijzen op het coronavirus? Dan krijg je dit alleen vergoed als ze aangevraagd zijn door een arts en afgenomen en gecontroleerd door de GGD en een laboratorium.

Vrij verkoopbare tests krijg je niet vergoed

Het RIVM doet onderzoek naar testen die vrij te koop zijn en bedoeld zijn voor thuisgebruik. Tot nu toe is de kwaliteit van deze tests onvoldoende om zelf te gebruiken en zijn de uitslagen niet betrouwbaar.

Ik wil mij preventief laten testen op het coronavirus. Krijg ik dat vergoed?

Nee. Preventieve testen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering of de aanvullende verzekering. Testen op het coronavirus heeft alleen zin bij gezondheidsklachten die passen bij het coronavirus.

Ik heb een afspraak in het ziekenhuis. Gaat die nog door?

Ziekenhuizen hebben maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ze hebben op hun websites informatie opgenomen voor bezoekers en patiënten. Deze wordt continu bijgewerkt. Kijk daarom eerst op de website van het ziekenhuis waar je een behandeling hebt ingepland.

Ik heb een rechtsbijstandverzekering van Interpolis

Stel, je zit onverhoopt vast op je vakantiebestemming. Wat gebeurt er dan met je vakantiedagen en de betaling van je salaris? Je leest het hieronder. Geen antwoord op jouw vraag kunnen vinden? Lees dan meer op de website van Interpolis.

Lees meer op Interpolis.nl

Gelden er voor de rechtsbijstandverzekering beperkingen vanwege het coronavirus?

Er gelden geen beperkingen voor de rechtsbijstandverzekering. Er is wel sprake van de normale wachttijden wanneer je een nieuwe rechtsbijstandverzekering afsluit. Bij Werk & Inkomen, Consument & Wonen en Fiscaal & Vermogen is dat 3 maanden. Wanneer je voor of tijdens de wachttijd een zaak aanhangig maakt, neemt Interpolis die zaak niet in behandeling.

Ik ben in quarantaine gesteld omdat ik ziek ben

Ben je tijdens je vakantie ziek geworden door het coronavirus? Dan gelden de dagen dat je ziek bent niet als vakantiedagen. Die ziektedagen worden dus niet op je vakantiedagensaldo in mindering gebracht.

Ik moet in quarantaine, maar ben niet ziek

Dan is er sprake van overmacht. De wet zegt dat als er geen arbeid wordt verricht, er wel recht is op loon. Behalve als de werknemer door zijn eigen schuld niet kan werken. Als een werknemer tijdens zijn vakantie in quarantaine komt te zitten, is dat niet iets waar de werkgever invloed op heeft. Dat betekent meestal dat hij geen loon hoeft door te betalen. Rechtspraak daarover is er niet. In de praktijk moeten werkgever en werknemer samen zoeken naar een redelijke oplossing.

Reis geannuleerd door corona: geld terug of voucher?

Sommige reisorganisaties die reizen annuleren wegens het coronavirus, bieden hun klanten een tegoedbon voor een volgende vakantie aan. Deze ‘corona-voucher’ is geldig voor 1 jaar en valt onder de dekking van SGR. Dat betekent dat als de reisorganisatie failliet gaat, je de kosten vergoed krijgt. Het doel van de corona-voucher is te voorkomen dat alle reizigers hun geld terugvragen. Dat zou voor veel reisorganisaties een faillissement betekenen. Juridisch gezien ben je niet verplicht de corona-voucher te accepteren. Waarschijnlijk leeft de rechter of Geschillencommissie de wet in deze bijzondere situatie niet zo strikt na. Accepteren van de corona-voucher is waarschijnlijk de beste optie. Tenzij het voor jou niet mogelijk is om later op reis te gaan, bijvoorbeeld omdat je terminaal ziek bent of later dit jaar niet meer op vakantie kunt.

Ik heb een autoverzekering van Interpolis

Hoe is de dekking op je autoverzekering als je tijdelijk met je auto maaltijden of andere producten bezorgt? Je leest het hieronder. Meer informatie lees je op de website van Interpolis.

Lees meer op Interpolis.nl

Ik bezorg maaltijden met mijn privéauto

Volgens de verzekeringsvoorwaarden Auto is schade niet verzekerd bij zakelijk gebruik, zoals maaltijdbezorging. Interpolis maakt gedurende de coronacrisis een uitzondering. Maaltijdbezorging in privéauto zijn tot die tijd wel verzekerd. 

Ik heb een hypotheekbescherming van Interpolis

De Interpolis Hypotheekbescherming, ook wel woonlastenverzekering genoemd, biedt een tijdelijk vangnet als je arbeidsongeschikt of werkloos bent. Door het coronavirus heb je misschien minder of geen werk. Lees hier wat je kunt doen. Meer informatie over je verzekeringen vind je op de website van Interpolis.

Lees meer op Interpolis.nl

Ik heb momenteel geen of minder werk door de coronacrisis

Heb ik recht op een uitkering omdat ik werkeloos ben? Je werkgever kan je loon doorbetalen door de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). In de Interpolis Hypotheekbescherming is alleen volledige WW verzekerd. Je moet dus een volledige WW-uitkering krijgen. Deeltijd WW of werktijdverkorting is niet verzekerd.

Ik heb een Interpolis Overlijdensrisicoverzekering

Het coronavirus heeft geen invloed op de voorwaarden van de overlijdensrisicoverzekering. Ook het afsluiten hiervan is gewoon mogelijk. Hieronder vind je antwoord op enkele veelgestelde vragen. Meer informatie nodig? Kijk dan op de website van Interpolis.

Lees meer op Interpolis.nl

Ik heb een Interpolis Overlijdensrisicoverzekering

Interpolis verandert door de coronacrisis niets aan de voorwaarden van de bestaande overlijdensriscoverzekering. Bij overlijden als gevolg van het coronavirus keert Interpolis gewoon uit. Dit geldt ook voor alle andere levensverzekeringen van Interpolis.

Ik wil een Interpolis Overlijdensrisicoverzekering aanvragen

Dat kan gewoon. Wij verzekeren je graag. Soms is voor een aanvraag een medische keuring of medisch onderzoek nodig. Hiervoor kunnen afspraken gemaakt worden. De keuringsinstituten waren een paar weken dicht door het coronavirus. Misschien kan daardoor de afspraak niet binnen 1 of 2 weken plaatsvinden. Hierdoor kan het langer duren voordat jouw overlijdensrisicoverzekering start. 

Gelden er nu andere regels voor de medische acceptatie van de Interpolis Overlijdensrisicoverzekering?

Nee. Interpolis gebruikt gewoon nog dezelfde gezondheidsverklaring. Ze stellen geen extra of andere vragen.

Ik heb een aankoopverzekering op mijn RaboCard of Rabo GoldCard

Op creditcards van de Rabobank zit standaard een aankoopverzekering. Moet je je geplande reis, concert of dagje uit annuleren door de maatregelen rondom corona? Dan wordt dit niet gedekt door de aankoopverzekering. Deze verzekering biedt alleen dekking tegen risico’s van verlies, diefstal of beschadiging aan zaken die zijn aangeschaft met de RaboCard of de Rabo GoldCard. Meer informatie lees je in de voorwaarden of op onderstaande pagina.

Lees meer over de aankoopverzekering