Het coronavirus en je verzekeringen

De ingrijpende maatregelen rondom het coronavirus raken ons allemaal. Dit roept vragen op. Wat wordt er bijvoorbeeld vergoed door je zorgverzekering? En hoe moet het met die geboekte vakantie of nachtje weg? Het is logisch dat je zorgen hebt. We zetten daarom de belangrijkste vragen op een rij.

De informatie op deze pagina wordt regelmatig vernieuwd.

Ik heb een reis- en/of annuleringsverzekering van Interpolis

Hieronder vind je de meestgestelde vragen over corona en de reis-en annuleringsverzekering van Interpolis.

Lees meer op Interpolis.nl

Ik zoek de laatste informatie over de kleurcodes van verschillende landen Ik wil nu een reis boeken naar een gebied dat op dit moment een kleurcode oranje of rood heeft

Boek je een reis op het moment dat er voor het gebied een kleurcode oranje of rood geldt? Dan is het annuleren van de reis vanwege een kleurcode oranje of rood niet verzekerd op je doorlopende annuleringsverzekering. Dit is ook niet verzekerd als er tussendoor tijdelijk een kleurcode geel of groen is geweest.

Let op: heb je de doorlopende annuleringsverzekering afgesloten na 25 maart 2020 of is je Alles in één Polis verlengd op of na 1 november 2020? Dan is er geen dekking op basis van een kleurcode oranje of rood dat ontstaat door corona.

Controleer het reisadvies op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier zie je of er een kleurcode oranje of rood geldt voor je bestemming. 

Op de kortlopende annuleringsverzekering is annulering door een kleurcode oranje of rood niet verzekerd.

Ik annuleer de reis op het moment dat er een kleurcode geel geldt terwijl later de kleurcode verandert naar oranje

De annuleringskosten zijn dan niet alsnog verzekerd. Op het moment dat je de reis annuleerde was er geen sprake van een verzekerde gebeurtenis. Je annuleerde de reis vanwege kleurcode geel. Dat is niet verzekerd op de annuleringsverzekering.

Ik reis toch naar een gebied waarvoor een kleurcode oranje of rood geldt

Reizen naar een gebied dat de overheid afraadt, is je eigen verantwoordelijkheid. Je bent niet verzekerd op de doorlopende en kortlopende reisverzekering. Ook heb je geen dekking op je doorlopende annuleringsverzekering als je later de reis toch afbreekt vanwege de kleurcode oranje of rood.

Ik heb een reis geboekt naar een gebied waar (opnieuw) een kleurcode oranje of rood geldt

Neem eerst contact op met je reisorganisatie, verhuurder of vervoersmaatschappij

Zij moeten je een oplossing aanbieden als er voor je bestemming een kleurcode oranje of rood geldt vanwege het coronavirus.

Ik krijg niet de volledige reissom terug, ik ontvang geen voucher en ik mag de reis niet omboeken

Neem in dit geval contact op met Interpolis. Interpolis kan je melding alleen in behandeling nemen als wordt voldaan aan de onderstaande 7 punten: 

 • Je vertrek staat gepland binnen 14 dagen. 
 • Het moet duidelijk zijn dat je reis door een kleurcode oranje of rood echt niet door kan gaan.
 • Je hebt de doorlopende annuleringsverzekering vóór 26 maart 2020 afgesloten. 
 • Je Alles in één Polis is nog niet verlengd op of na 1 november 2020.
 • Interpolis heeft een verklaring nodig van je reisorganisatie, verhuurder of vervoersmaatschappij. In deze verklaring moet staan wat zij wel en niet vergoeden. 
 • Op het moment van het boeken van je reis was er nog geen kleurcode oranje of rood voor je reisbestemming.
 • Gaat het om een zakenreis? Dan moet je de aanvullende dekking zakenreizen verzekerd hebben.

Controleer het reisadvies op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier zie je of er een kleurcode oranje of rood geldt voor jouw bestemming.

Let op: heb je een kortlopende annuleringsverzekering? Dan is annulering door een kleurcode oranje of rood niet verzekerd.

Ik heb een reis geboekt en ik vertrek niet binnen 14 dagen

Interpolis kan je niet helpen met vragen of annuleringen als je niet binnen 14 dagen vertrekt

Neem contact op met de reisorganisatie, verhuurder of vervoersmaatschappij. Zij bespreken de mogelijkheden met je. Interpolis kan in deze situatie nog niets voor je doen. Op dit moment is nog niet duidelijk tot wanneer er een kleurcode oranje of rood geldt en of je reis niet door kan gaan. Houd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten. 

Ik wil toch mijn reis nu annuleren

Neem contact op met de reisorganisatie, verhuurder of vervoersmaatschappij. Zij bespreken de mogelijkheden met je. Is er kort voor vertrek nog steeds een kleurcode oranje of rood? En krijgt u niet uw volledige reissom terug, ontvangt u geen voucher en mag u uw reis niet omboeken? Neem dan contact op met Interpolis.

Ik heb alleen nog een aanbetaling voor mijn vakantie gedaan en twijfel of ik de rest moet betalen

Interpolis kan je niet adviseren of je de rest van de reiskosten ook nog moet betalen. Neem hierover contact op met de organisatie waarbij je je vakantie geboekt hebt. 

Let op: heb je een kortlopende annuleringsverzekering? Dan is annulering door een kleurcode oranje of rood niet verzekerd. 

Ik ontving een voucher van de reisorganisatie, verhuurder of vervoersmaatschappij

Ik wil liever mijn geld terug in plaats van een voucher ontvangen

Neem contact op met de reisorganisatie, verhuurder of vervoersmaatschappij. Zij bespreken de mogelijkheden met je. Interpolis kan in deze situatie niets voor je doen. Ook als je later moet bijbetalen voor je nieuwe reis verwijzen we je naar je reisorganisatie, verhuurder of vervoersmaatschappij. Deze bijbetaling is niet verzekerd op je doorlopende of kortlopende annuleringsverzekering. 

Het bedrag van mijn voucher is niet gelijk aan het bedrag dat ik betaalde

Heb je bijvoorbeeld voor extra beenruimte of een stoelreservering betaald? Neem dan contact op met de reisorganisatie, verhuurder of vervoersmaatschappij. Zij bieden vaak een oplossing hiervoor. Als zij geen oplossing bieden, dan kun je gebruik maken van de doorlopende annuleringsverzekering van Interpolis. Wel gelden dan de 7 punten uit het antwoord bij de vraag 'Ik heb een reis geboekt naar een gebied waar (opnieuw) een kleurcode oranje of rood geldt'.

Ik ben in een gebied waarvoor nu een kleurcode oranje of rood wordt afgegeven

Doorlopende en kortlopende reisverzekering

Je blijft verzekerd, op voorwaarde dat je het gebied zo snel mogelijk verlaat. Doe je er niet alles aan om zo snel mogelijk te vertrekken of blijf je bewust in dat gebied? Dan ben je niet verzekerd op de doorlopende en kortlopende reisverzekering. De extra reiskosten die je maakt om het gebied zo snel mogelijk te verlaten, zijn niet verzekerd op de doorlopende en kortlopende reisverzekering.

Doorlopende annuleringsverzekering

Als je in een gebied bent waar op dat moment een kleurcode oranje of rood wordt afgegeven, dan is dit een geldige reden om uw reis af te breken. Hierbij gelden wel de voorwaarden dat

 • op het moment van boeken van je reis er geen kleurcode oranje of rood was voor je bestemming en;
 • je de doorlopende annuleringsverzekering vóór 26 maart 2020 hebt afgesloten en;
 • je Alles in één Polis nog niet is verlengd op of na 1 november 2020.

De extra reiskosten die je maakt om het gebied zo snel mogelijk te verlaten, zijn niet verzekerd op de doorlopende en kortlopende reisverzekering.

Kortlopende annuleringsverzekering

Annulering door een kleurcode oranje of rood is niet verzekerd.

Ik ben op reis en moet daar in quarantaine maar ben zelf niet ziek

De extra reis- en verblijfkosten die je hierdoor moet maken, zijn niet verzekerd op de doorlopende en kortlopende reisverzekering. Bijvoorbeeld als je je hotelkamer niet mag verlaten. Ook het omboeken van je vlucht wordt niet vergoed door Interpolis. Interpolis adviseert je om contact op te nemen met je reisorganisatie, verhuurder of vervoersmaatschappij.

Ik moet bij aankomst op mijn reisbestemming verplicht een negatieve coronatest laten zien

De kosten voor deze coronatest zijn niet verzekerd. De verplichting om te testen op het coronavirus is een maatregel van de overheid van uw reisbestemming. Dit is geen verzekerde gebeurtenis. Deze kosten worden niet vergoed. Ook niet op de aanvullende dekking geneeskundige kosten van de doorlopende reisverzekering.

Ik wil mijn vakantie met overnachting in Nederland annuleren bij een kleurcode oranje of rood

Dit is niet verzekerd op de doorlopende annuleringsverzekering. Alleen annulering van reizen naar een gebied waarvoor het Ministerie van Buitenlandse Zaken een kleurcode oranje of rood heeft afgegeven, is verzekerd. 

Op de kortlopende annuleringsverzekering is annulering door een kleurcode oranje of rood niet verzekerd. Neem contact op met de reisorganisatie of verhuurder. Zij bespreken de mogelijkheden met je.

Ik heb een kaartje voor een evenement dat niet doorgaat

Ik heb een kaartje voor een evenement in het buitenland

Voor buitenlandse evenementen wordt geadviseerd om eerst contact op te nemen met de organisator van het evenement. Zij bespreken de mogelijkheden met je. In de meeste gevallen bieden zij een oplossing. Neem contact met op met Interpolis wanneer dit niet het geval is. 

Let op: heb je een kortlopende annuleringsverzekering? Dan is annulering door een kleurcode oranje of rood niet verzekerd. 

Ik heb een kaartje voor een evenement in Nederland

De kosten van tickets voor evenementen in Nederland die geannuleerd zijn vanwege het coronavirus zijn niet verzekerd. Je kunt hiervoor contact opnemen met de organisator van het evenement.

Ik, een goede vriend(in), familielid of reisgenoot heeft het coronavirus

Ik heb het coronavirus en wil daarom mijn reis annuleren

Als je vanwege het coronavirus op korte termijn niet op reis kunt, is dat verzekerd op je doorlopende annuleringsverzekering. Voorwaarde hierbij is dat je vanwege je ziekte niet in staat bent om te reizen. Je hebt hiervoor wel een doktersverklaring nodig. 

Ik heb het coronavirus en moet hierdoor mijn vakantie afbreken

Dan ontvang je vanuit je doorlopende annuleringsverzekering een vergoeding voor de misgelopen vakantiedagen. Dit zijn de dagen dat je eerder naar huis moest gaan of in het ziekenhuis lag. Je hebt hiervoor wel een doktersverklaring nodig waaruit blijkt dat je vanwege ernstige medische problemen eerder naar huis moest gaan.

Ik heb in het buitenland (medische) kosten gemaakt omdat ik het coronavirus heb

De extra reis- en verblijfskosten die je hierdoor moet maken, zijn verzekerd op de doorlopende reisverzekering. De medische kosten zijn verzekerd op je zorgverzekering. Heb je medische kosten die je zorgverzekering niet vergoedt? Mogelijk zijn deze kosten dan verzekerd op je reisverzekering met de aanvullende dekking 'Geneeskundige kosten'. 

Let op: Indien je medische kosten moet maken, dan moet je altijd tijdens de reis contact opnemen met òf je zorgverzekering òf de alarmcentrale. Zo ontstaan er achteraf nooit onzekerheden over de vergoeding van de kosten.

Een familielid of goede vriend(in) heeft het coronavirus en ik wil mijn reis annuleren

Reis je op korte termijn en is je familielid of vriend(in) zo ziek dat de de kans van overlijden op korte termijn groot is? Dan is het annuleren van je reis verzekerd op je doorlopende annuleringsverzekering. Heb je een kortlopende annuleringsverzekering? Dan is dit alleen verzekerd als het om een familielid in de 1e of 2e graad gaat. Bijvoorbeeld je moeder, broer of kind.

Mijn reisgenoot heeft het coronavirus

Gaat je reisgenoot hierdoor op korte termijn niet op reis of breekt hij of zij hierdoor de reis af? En reis je samen met die persoon heen en terug? Dan is dit verzekerd op je doorlopende annuleringsverzekering. Je reisgenoot moet dan wel een eigen annuleringsverzekering hebben waarop dit ook verzekerd is. Heeft je reisgenoot deze verzekering niet? Dan ben je ook niet verzekerd.

Ik heb een annuleringsverzekering afgesloten na 25 maart 2020 of mijn Alles in één Polis is verlengd op of na 1 november 2020

Het coronavirus is een wereldwijd probleem en daardoor geen onzekere gebeurtenis meer. Heb je een annuleringsverzekering afgesloten na 25 maart 2020 of is je Alles in één Polis verlengd op of na 1 november 2020? Dan is er geen dekking bij annuleren van je reis op grond van het coronavirus. Het gaat dan om bijvoorbeeld het annuleren van de reis vanwege een kleurcode oranje of rood, inreisverbod of het weigeren of intrekken van een visum.

Ik heb een zorgverzekering van Interpolis

Hieronder lees je meer over wat er wordt vergoed door de zorgverzekering van Interpolis. Wil je meer informatie? Lees dan meer op de website van Interpolis.

Lees meer op Interpolis.nl

Ik heb het coronavirus

De zorgkosten voor het behandelen van het coronavirus worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voor de meeste zorgkosten, zoals ziekenhuiszorg en laboratoriumonderzoek, geldt wel het eigen risico. Ga je naar de huisarts? Dan betaal je geen eigen risico.

Ik wil me laten testen op het coronavirus

Testen op het coronavirus kun je vergoed krijgen

 • Word je getest door je huisarts? Dit laboratoriumonderzoek valt onder de vergoeding van de basisverzekering. Voor de kosten van de test betaal je geen eigen risico.
 • Is de test onderdeel van een behandeling in het ziekenhuis? Dan valt het onder de DBC (Diagnose Behandeling Combinatie, dit is een verzameling zorgonderdelen bij 1 behandeling) die het ziekenhuis in rekening brengt voor het behandeltraject.
 • Werk je in de zorg en wil je opdrachtgever jou laten testen? Dit onderzoek loopt via de GGD. De overheid betaalt dit.
 • Is het voor je medische behandeling nodig dat je getest wordt, maar heb je geen klachten die wijzen op het coronavirus? Dan krijg je dit alleen vergoed als ze aangevraagd zijn door een arts en afgenomen en gecontroleerd door de GGD en een laboratorium.

Vrij verkoopbare tests krijg je niet vergoed

Het RIVM doet onderzoek naar testen die vrij te koop zijn en bedoeld zijn voor thuisgebruik. Tot nu toe is de kwaliteit van deze tests onvoldoende om zelf te gebruiken en zijn de uitslagen niet betrouwbaar.

Ik wil mij preventief laten testen op het coronavirus. Krijg ik dat vergoed?

Nee. Preventieve testen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering of de aanvullende verzekering. Testen op het coronavirus heeft alleen zin bij gezondheidsklachten die passen bij het coronavirus.

Ik heb een afspraak in het ziekenhuis. Gaat die nog door?

Ziekenhuizen hebben maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ze hebben op hun websites informatie opgenomen voor bezoekers en patiënten. Deze wordt continu bijgewerkt. Kijk daarom eerst op de website van het ziekenhuis waar je een behandeling hebt ingepland.

Ik heb een rechtsbijstandverzekering van Interpolis

Stel, je zit onverhoopt vast op je vakantiebestemming. Wat gebeurt er dan met je vakantiedagen en de betaling van je salaris? Je leest het hieronder. Geen antwoord op jouw vraag kunnen vinden? Lees dan meer op de website van Interpolis.

Lees meer op Interpolis.nl

Gelden er voor de rechtsbijstandverzekering beperkingen vanwege het coronavirus?

Er gelden geen beperkingen voor de rechtsbijstandverzekering. Er is wel sprake van de normale wachttijden wanneer je een nieuwe rechtsbijstandverzekering afsluit. Bij Werk & Inkomen, Consument & Wonen en Fiscaal & Vermogen is dat 3 maanden. Wanneer je voor of tijdens de wachttijd een zaak aanhangig maakt, neemt Interpolis die zaak niet in behandeling.

Ik ben in quarantaine gesteld omdat ik ziek ben

Ben je tijdens je vakantie ziek geworden door het coronavirus? Dan gelden de dagen dat je ziek bent niet als vakantiedagen. Die ziektedagen worden dus niet op je vakantiedagensaldo in mindering gebracht.

Ik moet in quarantaine, maar ben niet ziek

Dan is er sprake van overmacht. De wet zegt dat als er geen arbeid wordt verricht, er wel recht is op loon. Behalve als de werknemer door zijn eigen schuld niet kan werken. Als een werknemer tijdens zijn vakantie in quarantaine komt te zitten, is dat niet iets waar de werkgever invloed op heeft. Dat betekent meestal dat hij geen loon hoeft door te betalen. Rechtspraak daarover is er niet. In de praktijk moeten werkgever en werknemer samen zoeken naar een redelijke oplossing.

Reis geannuleerd door corona: geld terug of voucher?

Sommige reisorganisaties die reizen annuleren wegens het coronavirus, bieden hun klanten een tegoedbon voor een volgende vakantie aan. Deze ‘corona-voucher’ is geldig voor 1 jaar en valt onder de dekking van SGR. Dat betekent dat als de reisorganisatie failliet gaat, je de kosten vergoed krijgt. Het doel van de corona-voucher is te voorkomen dat alle reizigers hun geld terugvragen. Dat zou voor veel reisorganisaties een faillissement betekenen. Juridisch gezien ben je niet verplicht de corona-voucher te accepteren. Waarschijnlijk leeft de rechter of Geschillencommissie de wet in deze bijzondere situatie niet zo strikt na. Accepteren van de corona-voucher is waarschijnlijk de beste optie. Tenzij het voor jou niet mogelijk is om later op reis te gaan, bijvoorbeeld omdat je terminaal ziek bent of later dit jaar niet meer op vakantie kunt.

Ik heb een autoverzekering van Interpolis

Hoe is de dekking op je autoverzekering als je tijdelijk met je auto maaltijden of andere producten bezorgt? Je leest het hieronder. Meer informatie lees je op de website van Interpolis.

Lees meer op Interpolis.nl

Ik bezorg maaltijden met mijn privéauto

Volgens de verzekeringsvoorwaarden Auto is schade niet verzekerd bij zakelijk gebruik, zoals maaltijdbezorging. Interpolis maakt gedurende de coronacrisis een uitzondering. Maaltijdbezorging in privéauto zijn tot die tijd wel verzekerd. 

Ik heb een hypotheekbescherming van Interpolis

De Interpolis Hypotheekbescherming, ook wel woonlastenverzekering genoemd, biedt een tijdelijk vangnet als je arbeidsongeschikt of werkloos bent. Door het coronavirus heb je misschien minder of geen werk. Lees hier wat je kunt doen. Meer informatie over je verzekeringen vind je op de website van Interpolis.

Lees meer op Interpolis.nl

Ik heb momenteel geen of minder werk door de coronacrisis

Heb ik recht op een uitkering omdat ik werkeloos ben? Je werkgever kan je loon doorbetalen door de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). In de Interpolis Hypotheekbescherming is alleen volledige WW verzekerd. Je moet dus een volledige WW-uitkering krijgen. Deeltijd WW of werktijdverkorting is niet verzekerd.

Ik heb een Interpolis Overlijdensrisicoverzekering

Het coronavirus heeft geen invloed op de voorwaarden van de overlijdensrisicoverzekering. Ook het afsluiten hiervan is gewoon mogelijk. Hieronder vind je antwoord op enkele veelgestelde vragen. Meer informatie nodig? Kijk dan op de website van Interpolis.

Lees meer op Interpolis.nl

Ik heb een Interpolis Overlijdensrisicoverzekering

Interpolis verandert door de coronacrisis niets aan de voorwaarden van de bestaande overlijdensriscoverzekering. Bij overlijden als gevolg van het coronavirus keert Interpolis gewoon uit. Dit geldt ook voor alle andere levensverzekeringen van Interpolis.

Ik wil een Interpolis Overlijdensrisicoverzekering aanvragen

Dat kan gewoon. Wij verzekeren je graag. Soms is voor een aanvraag een medische keuring of medisch onderzoek nodig. Hiervoor kunnen afspraken gemaakt worden. De keuringsinstituten waren een paar weken dicht door het coronavirus. Misschien kan daardoor de afspraak niet binnen 1 of 2 weken plaatsvinden. Hierdoor kan het langer duren voordat jouw overlijdensrisicoverzekering start. 

Gelden er nu andere regels voor de medische acceptatie van de Interpolis Overlijdensrisicoverzekering?

Nee. Interpolis gebruikt gewoon nog dezelfde gezondheidsverklaring. Ze stellen geen extra of andere vragen.

Ik heb een aankoopverzekering op mijn RaboCard of Rabo GoldCard

Op creditcards van de Rabobank zit standaard een aankoopverzekering. Moet je je geplande reis, concert of dagje uit annuleren door de maatregelen rondom corona? Dan wordt dit niet gedekt door de aankoopverzekering. Deze verzekering biedt alleen dekking tegen risico’s van verlies, diefstal of beschadiging aan zaken die zijn aangeschaft met de RaboCard of de Rabo GoldCard. Meer informatie lees je in de voorwaarden of op onderstaande pagina.

Lees meer over de aankoopverzekering