Zelfverzekerd de toekomst in

Hoe mooi je plannen ook zijn, je toekomst heb je niet altijd in de hand. Soms lacht het leven je toe, soms zit het even tegen.

Dat geldt ook voor je financiële toekomst. Iedereen krijgt te maken met tegenvallers. Denk aan een kapotte auto of een lekkage in huis. Misschien moet je je spaargeld aanspreken. Spaargeld dat voor de lange termijn was bedoeld.

financieel gezond verzekerd

Sparen of verzekeren

Gelukkig zijn er verzekeringen. Daarmee kun je veel financiële tegenvallers opvangen. We willen niet dat je zo veel mogelijk verzekeringen afsluit. Wel vragen we je om er goed over na te denken en bewuste keuzes te maken. Zodat je je daarna zelfverzekerd kunt focussen op wat echt belangrijk is.

Denk daarom eens na over de volgende vragen:

 • Waar ben ik verzekerd, welke verzekeringen én welke aanvullende dekkingen heb ik? 
 • Wat kost me dat per maand aan premies? 
 • Welke risico's wil ik afdekken met een verzekering en welke mogelijke tegenvallers kan ik zelf betalen?
financieel gezond verzekerd

Om je een idee te geven

Schade aan je persoonlijke bezittingen is erg vervelend. Niet alles is vervangbaar. De financiële schade kun je meestal wél opvangen.

Hiernaast zie je van drie verzekeringen de gemiddelde premie per jaar, ten opzichte van wat het gemiddeld kost als je schade hebt. Dat helpt je misschien om een afweging te maken.

Wel en niet verplichte verzekeringen

Even voor de duidelijkheid: sommige verzekeringen moet je verplicht afsluiten, andere verzekeringen zijn vrijwillig. We hebben de belangrijkste verzekeringen op een rij gezet.

Wettelijk verplicht
VerzekeringWettelijk verplicht?
ZorgverzekeringJa, iedere Nederlander vanaf 18 jaar is verplicht een basiszorgverzekering af te sluiten. Of je daarnaast kiest voor een aanvullende verzekering, beslis je zelf.
Autoverzekering / Motorverzekering / Scooterverzekering (of oldtimer,camper)Ja, iedere bezitter van deze voertuigen is in Nederland verplicht om deze verzekering af te sluiten met WA-dekking. Niet te verwarren met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP).
Niet wettelijk verplicht
VerzekeringNiet wettelijk verplicht?
Aansprakelijkheidsverzekering (AVP)Nee, maar als je iemand anders per ongeluk (letsel)schade toebrengt, kan de financiële schade enorm oplopen als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt. Niet te verwarren met een WA-dekking op je autoverzekering.
OverlijdensrisicoverzekeringNee. Wel kan je hypotheekverstrekker je verplichten om deze verzekering af te sluiten. Vraag je ook af: kan ik nog steeds rondkomen als mijn partner plotseling overlijdt, of andersom?
Woonhuisverzekering (opstalverzekering)Nee. Wel kan je hypotheekverstrekker je verplichten om deze verzekering af te sluiten. Vraag je ook af: kan ik het zelf betalen als ik schade heb aan mijn huis? Denk aan brand-, storm- of waterschade. Huur je een huis, dan hoef je geen woonhuisverzekering af te sluiten.
InboedelverzekeringNee. Maak daarom zelf de keuze: kan en wil ik schade aan mijn inboedel, bijvoorbeeld door brand of diefstal, zelf betalen?
Reisverzekering (doorlopend of kortlopend)Nee. Maak daarom zelf de keuze: wil ik verzekerd zijn bij onverwachte situaties op reis? Bedenk wel dat de kosten in het buitenland erg hoog kunnen oplopen, bijvoorbeeld als je medische hulp nodig hebt.
RechtsbijstandverzekeringNee. Maak daarom zelf de keuze: wil ik verzekerd zijn voor hulp en advies bij een juridisch conflict, ga ik zelf de strijd aan of huur ik een advocaat in? Of misschien gok je erop dat je niet te maken krijgt met juridische conflicten.
ArbeidsongeschiktheidsverzekeringWerk je in loondienst? Dan ben je verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid via je werkgever. Ben je zelfstandig ondernemer of zzp'er? Dan is een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet verplicht, maar wel verstandig. Arbeidsongeschiktheid kan namelijk een enorme financiële klap betekenen.
HypotheekbeschermingNee. Stel jezelf de vraag: kan ik mijn hypotheek blijven betalen als ik arbeidsongeschikt raak of mijn baan verlies?
OngevallenverzekeringNee. Stel jezelf de vraag: kan en wil ik zelf extra kosten opvangen als ik invalide raak door een ongeval? Denk aan een aanpassing van je huis of auto.
FietsverzekeringNee. Stel jezelf de vraag: kan en wil ik zelf een nieuwe (elektrische) fiets aanschaffen als mijn huidige fiets beschadigd raakt?
CaravanverzekeringNee. Stel jezelf de vraag: kan en wil ik eventuele schade aan mijn caravan zelf betalen?
AanhangwagenverzekeringNee. Stel jezelf de vraag: kan en wil ik eventuele schade aan mijn aanhangwagen, boottrailer of paardentrailer zelf betalen?
BuitenDeDeur verzekeringNee. Stel jezelf de vraag: kan en wil ik schade aan of verlies/diefstal van mijn waardevolle spullen buiten de deur zelf betalen?

Nog geen klant?

Ben je nog geen klant van de Rabobank maar wil je wel zo’n glasheldere verzekering van Interpolis? Lees hier hoe je klant wordt.

Stel regelt hun verzekeringen op een donkere avond

Alles in één Avond

Het is verstandig ten minste één keer per jaar je verzekeringen eens goed onder de loep te nemen. Niet de leukste klus, maar zo houd je controle over je financiën. Met de Alles in één Polis van Interpolis voeg je al je schadeverzekeringen samen en profiteer je van pakketvoordeel. Begin vanavond nog.

 • je pakketkorting kan oplopen tot 12%
 • zeg je oude verzekeringen op met de overstapservice van Interpolis
 • je schadeverzekeringen overzichtelijk in de Rabo Bankieren App

Al verzekerd bij Interpolis?

De meeste verzekeringen kun je eenvoudig inzien en wijzigen via Rabo Internetbankieren. Online kun je:

 • je verzekeringen bekijken en wijzigen
 • je premie berekenen en nieuwe verzekeringen afsluiten
 • je verzekeringen opzeggen

In de Rabo Bankieren App

Deze verzekeringen kun je afsluiten, bekijken, wijzigen en opzeggen in de app:

 • Voertuigen, zoals auto, fiets en motor 
 • Reizen, zoals de doorlopende reisverzekering en doorlopende annulering 
 • Wonen, zoals woonhuis, inboedel en BuitenDeDeur 
 • Zorg, zoals ZorgActief en ZorgCompact 
 • Gezin, zoals aansprakelijkheid en rechtsbijstand

Download de Rabo Bankieren App

Ook verzekeren

De volgende verzekeringen vallen niet onder de Alles in één Polis en sluit je ‘los’ af:

Interpolis Overlijdensrisicoverzekering Interpolis Arbeidsongeschiktheidsverzekering De zorgverzekeringen van Interpolis

Zelf regelen & contact

Zelf regelen Contact Chat