Zelfverzekerd de toekomst in

Hoe mooi je plannen ook zijn, je toekomst heb je niet altijd in de hand. Soms lacht het leven je toe, soms zit het even tegen.

Dat geldt ook voor je financiële toekomst. Iedereen krijgt te maken met tegenvallers. Denk aan een kapotte auto of een lekkage in huis. Misschien moet je je spaargeld aanspreken. Spaargeld dat voor de lange termijn was bedoeld.

Sparen of verzekeren

Gelukkig zijn er verzekeringen. Daarmee kun je veel financiële tegenvallers opvangen. We willen niet dat je zo veel mogelijk verzekeringen afsluit. Wel vragen we je om er goed over na te denken en bewuste keuzes te maken. Zodat je je daarna zelfverzekerd kunt focussen op wat echt belangrijk is.

Denk daarom eens na over de volgende vragen:

  • Waar ben ik verzekerd, welke verzekeringen én welke aanvullende dekkingen heb ik?
  • Wat kost me dat per maand aan premies?
  • Welke risico's wil ik afdekken met een verzekering en welke mogelijke tegenvallers kan ik zelf betalen?

Om je een idee te geven

Schade aan je persoonlijke bezittingen is erg vervelend. Niet alles is vervangbaar. De financiële schade kun je meestal wél opvangen.

Hieronder zie je van drie verzekeringen de gemiddelde premie per jaar, ten opzichte van wat het gemiddeld kost als je schade hebt. Dat helpt je misschien om een afweging te maken.

Wel en niet verplichte verzekeringen

Even voor de duidelijkheid: sommige verzekeringen moet je verplicht afsluiten, andere verzekeringen zijn vrijwillig. We hebben de belangrijkste verzekeringen op een rij gezet.

Wettelijk verplicht

Verzekering Wettelijk verplicht?
Zorgverzekering Ja, iedere Nederlander vanaf 18 jaar is verplicht een basiszorgverzekering af te sluiten. Of je daarnaast kiest voor een aanvullende verzekering, beslis je zelf.
Autoverzekering / Motorverzekering / Scooterverzekering (of oldtimer, boot, camper) Ja, iedere bezitter van deze voertuigen is in Nederland verplicht om deze verzekering af te sluiten met WA-dekking. Niet te verwarren met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP).

Niet wettelijk verplicht

Verzekering Niet wettelijk verplicht?
Aansprakelijkheidsverzekering (AVP) Niet wettelijk, maar we willen je echt aanraden om deze verzekering af te sluiten. Als je iemand anders per ongeluk (letsel)schade toebrengt, kan de financiële schade enorm oplopen als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt. Niet te verwarren met een WA-(auto)verzekering.
Overlijdensrisicoverzekering Niet wettelijk. Wel kan je hypotheekverstrekker je verplichten om deze verzekering af te sluiten. Vraag je ook af: kan ik nog steeds rondkomen als mijn partner plotseling overlijdt, of andersom?
Woonhuisverzekering (opstalverzekering) Niet wettelijk. Wel kan je hypotheekverstrekker je verplichten om deze verzekering af te sluiten. Vraag ook af: kan ik het zelf betalen als ik schade heb aan mijn huis? Denk aan brand-, storm- of waterschade.

Huur je een huis, dan hoef je geen woonhuisverzekering af te sluiten.

Inboedelverzekering Nee. Maak daarom zelf de keuze: kan en wil ik schade aan mijn inboedel, bijvoorbeeld door brand of diefstal, zelf betalen?
Reisverzekering
(doorlopend of kortlopend)
Nee. Maak daarom zelf de keuze: wil ik verzekerd zijn bij onverwachte situaties op reis? Bedenk wel dat de kosten in het buitenland erg hoog kunnen oplopen, bijvoorbeeld als je medische hulp nodig hebt.
Rechtsbijstandverzekering Nee. Maak daarom zelf de keuze: wil ik verzekerd zijn voor hulp en advies bij een juridisch conflict, ga ik zelf de strijd aan of huur ik een advocaat in? Of misschien gok je erop dat je niet te maken krijgt met juridische conflicten.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering Werk je in loondienst? Dan ben je verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid via je werkgever. Ben je zelfstandig ondernemer of zzp'er? Dan is een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet verplicht, maar wel verstandig. Arbeidsongeschiktheid kan namelijk een enorme financiële klap betekenen.
Hypotheekbescherming Nee. Stel jezelf daarom de vraag: kan ik mijn hypotheek blijven betalen als ik arbeidsongeschikt raak of mijn baan verlies?
Ongevallenverzekering Nee. Stel jezelf daarom de vraag: kan en wil ik zelf extra kosten opvangen als ik invalide raak door een ongeval? Denk aan een aanpassing van je huis of auto.
Fietsverzekering Nee. Stel jezelf daarom de vraag: kan en wil ik eventuele schade aan mijn (elektrische) fiets zelf betalen?
Caravanverzekering Nee. Stel jezelf daarom de vraag: kan en wil ik eventuele schade aan mijn caravan zelf betalen?
Aanhangwagenverzekering Nee. Stel jezelf daarom de vraag: kan en wil ik eventuele schade aan mijn aanhangwagen, boottrailer of paardentrailer zelf betalen?
BuitenDeDeur verzekering Nee. Stel jezelf daarom de vraag: kan en wil ik schade aan of verlies/diefstal van mijn waardevolle spullen buiten de deur zelf betalen?

Heb je te maken met (een van) onderstaande situaties?

Nog niet verzekerd bij Interpolis?

De verzekeringen van Interpolis zijn exclusief verkrijgbaar via de Rabobank. De Rabobank werkt samen met Interpolis omdat deze verzekeringen ruime dekkingen hebben en goed worden beoordeeld door klanten. Daarnaast staat Interpolis bekend om de snelle schadeafhandeling.

Gemak en overzicht met de Alles in één Polis
De meeste verzekeringen van Interpolis vallen onder de Interpolis Alles in één Polis®. Dit is een overzichtelijk pakket waarvoor je één premie betaalt. En je krijgt tot 12% korting op deze premie als je verzekeringen in twee of meer rubrieken hebt.

Meer over de Alles in één Polis

Alle verzekeringen van Interpolis

Al verzekerd bij Interpolis?

De meeste verzekeringen kun je eenvoudig inzien en wijzigen via Rabo Internetbankieren. Online kun je:

  • je verzekeringen bekijken en wijzigen
  • je premie berekenen en nieuwe verzekeringen afsluiten
  • je verzekeringen opzeggen

Ook in de Rabo Bankieren App kun je steeds meer regelen.

De volgende verzekeringen vallen niet onder de Alles in één Polis en sluit je ‘los’ af:

Interpolis Overlijdensrisicoverzekering

Interpolis Arbeidsongeschiktheidsverzekering

De zorgverzekeringen van Interpolis

Hoe je schade kunt voorkomen

Schade is nooit leuk, ook al ben je goed verzekerd. Daarom geeft Interpolis tips om schade te voorkomen.

Tips van Interpolis om schade te voorkomen

Contact

Rabobank