Overlijdensrisico­verzekering

al vanaf een paar euro per maanddagelijks opzegbaargemakkelijk online aanvragen of met advies
Bereken je premie

Liever eerst een adviesgesprek? Neem contact met mij op

Opa en kleinzoon na voetbaltraining

Waarom een Interpolis Overlijdensrisicoverzekering?

Als je overlijdt, wil je je gezin niet achterlaten met financiële zorgen. Daarvoor kun je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afsluiten. Je partner, kinderen of andere nabestaanden krijgen dan een geldbedrag wat zij bijvoorbeeld kunnen besteden aan:

kinderopvanghulp bij het huishoudeneen tijdje onbetaald verlof voor je partnerde studie van de kinderende hypotheek of de huur

Zo zorg je ervoor dat jouw gezin kan blijven leven zoals het gewend is, ook als jouw inkomen wegvalt.

Voordelen van de overlijdensrisicoverzekering van Interpolis

Vrij besteedbaar bedrag

Je nabestaanden ontvangen bij je overlijden eenmalig een bedrag. Zij bepalen zelf hoe zij de uitkering gebruiken. Tenzij je verzekering verpand is.

Zelf online aanvragen

Je kunt de overlijdensrisicoverzekering zelf online aanvragen zonder advies.

Weten waar je aan toe bent

Bij de start van de verzekering weet je alle premies al. Verander je niets aan je verzekering én je rookgedrag? Dan staan de premies vast. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Heb je al een overlijdensrisicoverzekering?

Dan kan overstappen naar de nieuwe Interpolis Overlijdensrisicoverzekering interessant zijn. Je kunt zelf online de ORV aanvragen zonder advies. Of je kunt bellen voor een adviesgesprek. Nadat je het nieuwe verzekeringsbewijs hebt ontvangen, kun je je huidige overlijdensrisicoverzekering opzeggen.

Lees meer en stap over

Hoe werkt de Interpolis Overlijdensrisicoverzekering?

Voor wie is een overlijdensrisicoverzekering?

Iedere inwoner van Nederland vanaf 18 jaar kan een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. De minimale leeftijd van de verzekerde is 15 jaar en de maximale leeftijd van de verzekerde bij aanvang van de verzekering is 67 jaar.

Welk verzekerd bedrag past bij mij?

Als je voor een overlijdensrisicoverzekering van Interpolis kiest, heb je keuze uit een gelijkblijvend of dalend verzekerd bedrag. Wat we daarmee bedoelen, lees je hieronder.

Past een gelijkblijvend of dalend verzekerd bedrag bij mij?

Gelijkblijvend bedrag

verzekerd bedrag blijft gelijk tijdens de gehele looptijd vaste uitkering, ongeacht het moment van overlijden

Dalend bedrag

verzekerd bedrag daalt tijdens de looptijd van de verzekeringals je aan het begin van de looptijd overlijdt, is de uitkering hogerje kunt kiezen voor een lineair- of annuïtair dalend verzekerd bedrag

In alle gevallen is de looptijd van de verzekering minimaal één jaar. De verzekering eindigt uiterlijk als de verzekerde 75 jaar wordt.

Hoe zit het met medische acceptatie? 99% wordt geaccepteerd

Bij de aanvraag van je overlijdensrisicoverzekering vraagt Interpolis je een aantal medische vragen online te beantwoorden. Dit kost je slechts 10 minuten. Je beantwoordt de vragen waar en wanneer het jou uitkomt.

Interpolis vraagt niet naar ziekten in de familie en erfelijke aanleg. Je kunt meestal ook bij Interpolis terecht als je chronisch ziek bent. Een gevaarlijk beroep of een gevaarlijke sport is voor Interpolis geen probleem.

Verzeker je meer dan € 500.000? Dan kan het zijn dat een medische keuring nodig is. Als je de gezondheidsverklaring instuurt, zie je dit meteen.

Uit de medische vragen of keuring blijkt soms dat de kans op overlijden tijdens de looptijd van de verzekering groter is. Hierdoor kan het nieuwe premievoorstel afwijken van de eerste offerte. Dit gebeurt slechts in 3% van de gevallen.

Lees meer over de medische procedure op Interpolis.nl

Wanneer keert Interpolis uit?

Je nabestaande(n) krijgt of krijgen een uitkering als je overlijdt tijdens de looptijd van de overlijdensrisicoverzekering. Daarna wordt de verzekering beëindigd.

Wanneer keert Interpolis minder of niet uit?

In sommige gevallen keert Interpolis minder uit, ook als de verzekerde overlijdt tijdens de looptijd van de overlijdensrisicoverzekering. Bijvoorbeeld:

als niet alle premies zijn betaald als je rookte terwijl je premie betaalde voor een niet-roker als de verzekeringnemer of de verzekerde ons verkeerde of misleidende informatie gaf bij terrorisme bij oorlog

Overlijdt de verzekerde tijdens een goedgekeurde missie door Ministerie van Defensie? Dan keert Interpolis alleen uit als de verzekering is gekoppeld aan de hypotheek. De maximale uitkering is € 400.000. Interpolis heeft hierover speciale afspraken gemaakt met het Ministerie van Defensie.

In sommige gevallen keert Interpolis niet uit. Bijvoorbeeld:

als de verzekerde in een land was waarvoor een negatief reisadvies geldt als de verzekerde in een buitenlands leger diende als de verzekerde een terroristische handeling uitvoerde als de verzekeringnemer of de verzekerde ons verkeerde of misleidende informatie gaf in geval van zelfdoding, als dit gebeurt binnen twee jaar na het afsluiten van de verzekering

Meer hierover lees je bij vraag 55 en 56 van de voorwaarden.

Kosten van de Interpolis Overlijdensrisicoverzekering

De hoogte van je maandpremie voor de overlijdensrisicoverzekering is onder andere afhankelijk van:

je leeftijd je rookgedrag je gezondheid, die bij de start van de verzekering wordt beoordeeld het bedrag dat je wilt verzekeren de keuze voor een dalend of vast verzekerd bedrag

Je betaalt elke maand een andere premie, afhankelijk van je leeftijd en het verzekerde bedrag op dat moment. Op deze manier betaal je altijd precies waarvoor je verzekerd bent.

Bij het berekenen van je premie krijg je de totale premie* te zien, berekend over de hele looptijd.

*Deze premie is inclusief verzekeringskosten. Deze bestaan uit een vast bedrag van € 1,20 per maand, én € 0,15 voor iedere € 10.000 die verzekerd wordt.

Bereken je premie

Voorwaarden van de Interpolis Overlijdensrisicoverzekering

We raden je aan de voorwaarden te lezen voordat je de overlijdensrisicoverzekering van Interpolis afsluit.

Productvoorwaarden Interpolis Overlijdensrisicoverzekering (PDF) Dienstverlening document Risco's afdekken 2020 (PDF)

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Dat werkt zo

Je kunt een overlijdensrisicoverzekering zelf aanvragen of afsluiten met advies. Voor een adviesgesprek betaal je kosten. Hoe het precies zit, lees je hieronder.

Zelf online een overlijdensrisicoverzekering aanvragen

Wil je financiële zekerheid voor je nabestaanden regelen met een overlijdensrisicoverzekering (ORV)? Je kunt je ORV zelf online aanvragen. Je betaalt dan geen advieskosten. Tijdens de looptijd van de verzekering bepaal je zelf of de verzekering nog past bij jouw situatie.

Gratis oriëntatiegesprek

Wil je liever eerst advies over je overlijdensrisicoverzekering? Je kunt ook bellen voor een gratis oriëntatiegesprek bij je Rabobank. Via de telefoon geef je aan wat je wensen zijn. Na het telefonisch oriëntatiegesprek bepaal je zelf of je kiest voor een adviesgesprek.

Kosten adviesgesprek voor een overlijdensrisicoverzekering

Tijdens een adviesgesprek kijkt een adviseur met je mee. Hij bekijkt onder meer je gezinssituatie, je financiële situatie en je wensen. Op basis van het gesprek ontvang je een advies op maat over de overlijdensrisicoverzekering die je wilt afsluiten. Voor een uitgebreid adviesgesprek betaal je advieskosten.

Dienstverlening bij overlijdensrisicoverzekeringen (PDF)
Afsluitkosten van een overlijdensrisicoverzekering

Als je deze verzekering afsluit, betaal je afsluitkosten. Na het afsluiten van dit product betaal je periodieke onderhoudskosten. Als je zonder advies online een ORV afsluit, betaal je alleen de afsluitkosten.

Lees meer over advieskosten, afsluitkosten en onderhoudskosten

Verschil tussen een ORV met advies en zelf online een ORV aanvragen

 

Met uitgebreid adviesOnline aanvragen

Als je:

inzicht wilt in de financiële situatie van je nabestaanden nu en na overlijdenadvies wilt over verschillende oplossingen en een berekening van de gevolgen voor je netto besteedbaar inkomenadvies wilt over concrete invulling van de overlijdensrisicoverzekering (bijvoorbeeld de hoogte van het verzekerde bedrag, de vorm en de looptijd)

Als je:

weet met welk doel je de overlijdensrisicoverzekering wilt afsluitenweet welk bedrag je wilt verzekeren, met welke looptijd en in welke vorm; en daar zelfstandig keuzes over kunt maken

Hieronder zie je de verschillen tussen zelf online aanvragen en met advies.

 

Uitgebreid adviesZonder advies
Je financiële situatie nu en in de toekomst bepalen 
-
Adviesrapport 
-
Aanvullend advies tijdens looptijd op je verzoek 
-
Advieskosten€ 675-
Afsluitkosten€ 75 eenmalig€ 125 eenmalig
Onderhoudskosten€ 25 per jaar-
Wijzigingskosten--

Overlijden heeft gevolgen voor je financiën

Ook al is de kans op overlijden tussen 25 en 55 jaar slechts 0,12% per jaar, de gevolgen ervan zijn groot. Uit onderzoek blijkt dat:

de financiële gevolgen van overlijden op jongere leeftijd vaak zelf niet te dragen zijn door de nabestaandenbijna de helft van de Nederlanders (45%) bij het overlijden van de partner de huur of hypotheek van het huis niet meer kan betalen60% er financieel flink op achteruit gaat en 1/3e de manier van leven drastisch moet aanpassen

Met een overlijdensrisicoverzekering kun je ervoor zorgen dat je nabestaanden hun manier van leven niet hoeven te veranderen na je overlijden.

Waarom verzekeren we eerder onze bezittingen dan ons leven?

De kans op een brand in huis is 1 op 65. Het is heel normaal om je huis tegen brand te verzekeren. De kans dat je met een woningbrand te maken krijgt is veel kleiner dan de kans dat jij of je partner voor je pensioendatum overlijdt.

Denk hier eens over na…

Als jij er niet meer bent, kunnen je kinderen dan nog steeds naar dezelfde school en naar hockey?Moet je gezin verhuizen als jij er niet meer bent?Wie lost de starterslening van je bedrijf(je) af als jij er niet meer bent?

Nog geen klant?

Ben je nog geen klant van de Rabobank maar wil je wel zo’n glasheldere verzekering van Interpolis?Lees hier hoe je klant wordt.

Meer informatie?

Wat houdt het in als ik mijn overlijdensrisicoverzekering verpand?

Je kunt de verzekering verpanden. Wij of een andere geldgever vragen hier vaak om. De geldgever is dan de ‘pandhouder’. De geldgever wil er zeker van zijn dat de schuld wordt terugbetaald. Bij een hypotheek bijvoorbeeld. Als de verzekerde overlijdt, krijgt de geldgever de uitkering. Of een deel van de uitkering. Blijft er een bedrag over nadat de schuld is terugbetaald? Dan keert Interpolis dat uit aan de begunstigde(n).

Is de verzekering verpand? En wil je iets aan de verzekering veranderen? Of wil je de verzekering stoppen? Dat kan alleen met toestemming van de pandhouder.

Wil je de polis verpanden? Dit kan alleen als je de polis via een adviseur van je bank aanvraagt. Je kunt de polis in dat geval niet zelf online aanvragen.

Soms is een betalingsopdracht handig

In een betalingsopdracht staat dat de uitkering naar de 1e begunstigde gaat. En dus niet naar de pandhouder. Uit naam van deze begunstigde maken we het bedrag van de verpanding vervolgens over naar de pandhouder. Deze begunstigde tekent daarvoor de betalingsopdracht. Een betalingsopdracht wordt vaak gemaakt omdat dit gunstiger is voor erfbelasting. Of een betalingsopdracht zinvol is, hangt af van je persoonlijke situatie. Een notaris kan je hierover adviseren.

Hoe zit het met belastingen en mijn overlijdensrisicoverzekering?

Wij geven je hier algemene informatie. Ga voor meer informatie naar www.belastingdienst.nl. De eenmalige uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering kan gevolgen hebben voor het ontvangen van toeslagen (zoals zorgtoeslag), subsidies (zoals huursubsidie) of de vermogensrendementsheffing.

Inkomstenbelasting

Je betaalt geen inkomstenbelasting over je overlijdensrisicoverzekering. De premie is niet aftrekbaar voor inkomstenbelasting. En je nabestaanden betalen over een uitkering geen inkomstenbelasting.

Erfbelasting

Het kan zijn dat je nabestaanden erfbelasting moeten betalen over de uitkering. Dat hangt af van hun persoonlijke situatie. Er gelden twee vrijstellingen:

een vrijstelling van € 650.913 (2019) voor gehuwden en geregistreerde partners.een vrijstelling van € 20.371 (2019) voor kinderen en kleinkinderen.

Erfbelasting voor je partner voorkomen

Je kunt erfbelasting voor je partner voorkomen door je partner de verzekering op jouw leven te laten sluiten in de volgende situaties:

je bent getrouwd onder huwelijkse voorwaarden.je hebt een geregistreerd partnerschap onder huwelijkse voorwaarden.je woont samen en hebt daarover verder geen afspraken gemaakt.

Vaak sluiten partners een overlijdensrisicoverzekering af op het leven van elkaar. Je hebt dan allebei een verzekering afgesloten. We noemen dat ‘kruislings afsluiten’.

Sluit je de verzekering wel op je eigen leven af?

Dan kun je erfbelasting voor je partner voorkomen. Je moet dan 3 dingen regelen:

je hebt in de huwelijkse voorwaarden of partnervoorwaarden afspraken staan over de premieverschuldigdheidje hebt bij het afsluiten premieverschuldigdheid aangevraagd en hiervoor getekendInterpolis heeft op het verzekeringsbewijs gezet dat premieverschuldigdheid van toepassing is

Soms kun je erfbelasting voor je partner niet voorkomen

In de volgende situaties telt de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering altijd mee voor de erfbelasting:

je bent getrouwd in gemeenschap van goederen of je hebt een geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen (de helft van het uitgekeerde bedrag telt mee voor erfbelasting; de Belastingdienst gaat ervanuit dat de premie door jullie samen is betaald)je woont samen en hebt daarover verder geen afspraken gemaakt en je hebt de overlijdensrisicoverzekering niet ‘kruislings afgesloten’ (de uitkering telt dan helemaal mee voor de erfbelasting)

Let op: op 1 januari 2018 is het huwelijksvermogensrecht veranderd

Voor huwelijken/geregistreerde partnerschappen gesloten na 1 januari geldt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat het vermogen dat de partners tijdens het huwelijk/geregistreerd partnerschap opbouwen gemeenschappelijk eigendom wordt. Bezittingen en schulden van vóór het huwelijk/geregistreerd partnerschap vallen niet in de gezamenlijke boedel.

Deze verandering kan gevolgen hebben voor de erfbelasting van je overlijdensrisicoverzekering.

Ik heb een huurhuis. Heb ik dan een overlijdensrisicoverzekering nodig?

Als je een huurwoning hebt, kan een overlijdensrisicoverzekering afsluiten heel verstandig zijn. Slechts 12% van de huurders heeft een overlijdensrisicoverzekering, terwijl dit ook voor een huurder geen overbodige luxe is. De achterblijvende partner van een huurder die overlijdt, moet nog steeds de huur betalen. En de gemiddelde huurder is een derde van zijn inkomen kwijt aan woonlasten. Met het bedrag van de overlijdensrisicoverzekering, kan het gezin het wegvallende inkomen opvangen en de huur blijven betalen.

Is de Interpolis Overlijdensrisicoverzekering iets voor mij?

Wil je meer weten over de overlijdensrisicoverzekering? Bel dan voor een gratis oriëntatiegesprek of bereken nu snel online je premie.

Bereken je premie

Vraag een gesprek aan